Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι προτάσεις M5S - Λέγκας του Βορρά μπορούν να τινάξουν το ευρώ στον αέρα

FT: Οι προτάσεις M5S - Λέγκας του Βορρά μπορούν να τινάξουν το ευρώ στον αέρα
Η νέα ιταλική κυβέρνηση θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της, ακριβώς όπως συνέβη με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Ελλάδα το 2015
«Οι προτάσεις των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας μπορούν να τινάξουν την Ευρωζώνη στον αέρα» αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Πρώτον, οι προτάσεις είναι πολύ πιο ριζοσπαστικές από ότι ανέμεναν οι αγορές.
Δεύτερον, οι προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται στο προσχέδιο, εάν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν την Ευρωζώνη στη διάλυση, εκτιμά o Tony Barber στο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νέα ιταλική κυβέρνηση θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της, ακριβώς όπως συνέβη με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Ελλάδα το 2015.
Ωστόσο είναι εφικτό ένα άλλο σενάριο: Να χρησιμοποιήσει ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Sergio Mattarella τις συνταγματικές του εξουσίες και να μπλοκάρει τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Σε αυτή την περίπτωση, η Ιταλία θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, πιθανότατα τον Οκτώβριο.
Φυσικά, κανείς δεν εγγυάται ότι οι νέες εκλογές θα παράγουν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.
Το τρίτο συμπέρασμα των FT  είναι ότι τα φιλόδοξα σχέδια του Μacron για βαθύτερη ενοποίηση στην ευρωζώνη είναι πια χαμένη υπόθεση: δεν πρόκειται η Γερμανία να δεχθεί ποτέ πανευρωπαϊκό ομόλογο που θα συνδέει το ιταλικό χρέος με το γερμανικό.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους Πέντε Αστέρια και η Λέγκα αναφέρθηκαν στην περίοδο του ’80 και του ’90 όταν η Ιταλία είχε ακόμα τη λίρα, πριν τη συνθήκη του Mάαστριχτ.
Φαίνεται ότι Salvini και Di Maio "φλερτάρουν" ακόμα και με έξοδο από την Ευρωζώνη.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης