Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Η τακτική M5S - Lega στην Ιταλία θυμίζει τους πρώτους μήνες του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κυβέρνηση - Τα 3 σενάρια

tags :
JP Morgan: Η τακτική M5S - Lega στην Ιταλία θυμίζει τους πρώτους μήνες του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κυβέρνηση - Τα 3 σενάρια
Di Maio και Salvini εξακολουθούν να αγνοούν τον κίνδυνο μιας πολύ αρνητικής αντίδρασης στην αγορά
Η Ιταλία βρίσκεται σε αχαρτογράφητα ύδατα, σύμφωνα με την JP Morgan, η οποία με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα προσπαθεί να στοιχειοθετήσει τρία σενάρια για τον χαρακτήρα της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης.
Ειδικότερα, στην τελευταία 7σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο «Navigating uncharted waters: three scenarios as the tone from M5S and Lega turns more defiant» («Πλοήγηση σε άγνωστα νερά: τρία σενάρια, καθώς οι τόνοι από το M5S και τη Lega γίνονται πιο προκλητικοί») που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η JP Morgan αναφέρει ότι υπάρχουν τρία σενάρια:
1) μια πολύ κυβέρνηση αντιπαραθέσεων
2) μια κυβέρνηση με πιο ήπια προσέγγιση
3) εγκατάλειψη της προσπάθειας και νέες εκλογές
Η ιταλική πολιτική έχει μετακινηθεί στα αχαρτογράφητα νερά τις τελευταίες ημέρες, από την αρχή των επίσημων συνομιλιών για συνασπισμό μεταξύ του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας.
Το έγγραφο των προγραμματικών δηλώσεων διέρρευσε στον Τύπο χθες το απόγευμα, ανέφεραν ένα πολύ ακραίο κυβερνητικό πρόγραμμα σε μια ποικιλία από τομείς, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την αβεβαιότητα.
Στην οικονομική κοινότητα, το έγγραφο δημιούργησε κάποια αμηχανία για την (φαινομενικά ανέφικτη) πρόταση να ζητηθεί από την ΕΚΤ να διαγράψει τα 250 δισ. ευρώ του ιταλικού χρέους ή την ιδέα να τροποποιηθούν οι συνθήκες που επιτρέπουν την έξοδο ενός κράτους μέλους από τη ζώνη του ευρώ.
Αλλά κατά την άποψη της JP Morgan υπάρχουν αρκετοί άλλοι τομείς που εγείρουν ανησυχίες, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στη δυνατότητα δημοσιονομικής χαλάρωσης μεγάλης κλίμακας (ύψους 5-6% του ΑΕΠ για το άθροισμα του προγράμματος  των δύο μερών), αλλά επεκτείνονται σε (πιθανώς αντισυνταγματικές) κρίσιμες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο.
Η μη ολοκληρωμένη ακόμη κυβερνητική ατζέντα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα προοίμιο πλήρους σύγκρουσης με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, στυλ που θυμίζει τους πρώτους μήνες της διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.
Είναι σαφές ότι πρόκειται για μείζονα αλλαγή, όταν πριν λίγες ημέρες τα κόμματα σηματοδοτούσαν την προθυμία τους να αποφύγουν μια πλήρη σύγκρουση και να κινηθούν κατά μήκος ενός μονοπατιού διαλόγου στον ευρωπαϊκό τομέα.
Κατά την άποψη της JP Morgan τέτοιες διαβεβαιώσεις είναι μόνο κατ' επίφαση, ειδικά υπό το φως των πολύ προκλητικών δηλώσεων τόσο από τον Di Maio όσο και από τον Salvini, οι οποίοι εξακολουθούν να αγνοούν τον κίνδυνο μιας πολύ αρνητικής αντίδρασης στην αγορά (και των επιπτώσεών της στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητα).
Φυσικά, εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα ότι πολλά από αυτά είναι στάση και ότι και τα δύο μέρη σταδιακά θα συγκλίνουν προς πιο μετριοπαθείς θέσεις (με το M5S προφανώς περισσότερο διατεθειμένο να δείξει κάποια μετριοπάθεια).

Τρία σενάρια

Όπως έχει αποδειχθεί, η άνευ προηγουμένου έκβαση των εκλογών της 4ης Μαρτίου κατέστησε επισφαλή οποιαδήποτε πρόβλεψη για την κατεύθυνση της ιταλικής πολιτικής.
Γι 'αυτό και η JP Morgan επέλεξε να συζητήσει πιθανά σενάρια χωρίς να προσπαθήσει να δώσει συγκεκριμένες πιθανότητες σε οποιοδήποτε από αυτά.
Αναλυτικά τα σενάρια:
1. Μια πραγματικά εξτρεμιστική κυβέρνηση M5S-League, ευθυγραμμιζόμενη σε γενικές γραμμές με τις πιο ριζοσπαστικές προτάσεις και στις δύο πλευρές,
2. Μια πιο μετριοπαθής κυβέρνηση M5S-League, η οποία θέτει σαφώς υπό αμφισβήτηση τις πιο αμφιλεγόμενες προτάσεις (Italexit, επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, υπερβολική δημοσιονομική χαλάρωση, επαναπατρισμός λαθρομεταναστών σε μεγάλη κλίμακα κ.λπ.), αλλά θα ταχθεί υπέρ μιας κριτικής προσέγγισης αλλά μέσα στο συμβατικό πλαίσιο.
3. Τελική αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ του M5S και της League και νέες εκλογές το φθινόπωρο (στο στάδιο αυτό, το καλοκαίρι το εκλογικό παράθυρο φαίνεται να είναι κλειστό).

Κατά την άποψη της JP Morgan, το πρώτο σενάριο θα υλοποιηθεί στην περίπτωση που αμφότερα τα μέρη αποφασίσουν να δώσουν έμφαση στον πυρήνα τους.
Βέβαια ένα τέτοιο σενάριο δεν θα έχει βάση, δεδομένου ότι θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει σημαντικές οικονομικές ζημίες και ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο τους μελλοντικούς εκλογικούς σχηματισμούς και των δύο μερών.
Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι οι ηγέτες και των δύο πλευρών έχουν δείξει μεγαλύτερη αντίθεση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, οπότε πρέπει να το θεωρήσουμε μια σοβαρή επιλογή.
Το δεύτερο σενάριο θα μπορούσε να υπερισχύσει είτε για λόγους ρεαλισμού είτε, ενδεχομένως, υπό την πίεση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή / και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ωστόσο, το M5S και η League θα μπορούσαν να αποφασίσουν ότι τα πλεονεκτήματα της ύπαρξης στην εξουσία αντισταθμίζονται από την πιθανή απογοήτευση των πιο σκληρών υποστηρικτών.
Τέλος, το τρίτο σενάριο θα μπορούσε να υλοποιηθεί στην περίπτωση που επιχειρηθεί να επικρατήσουν οι πιο ακραίες ιδέες και των δύο μερών εκτροχιάζοντας τελικά τις συνομιλίες.
Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να διασαφηνιστεί ποια από αυτά τα σενάρια θα μπορούσαν πραγματικά να πραγματοποιηθούν.

Οι τελευταίες εξελίξεις υποχρεώνουν τους επενδυτές να επαναπροσδιορίσουν τις προσδοκίες τους σχετικά με την προοπτική της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης.
Αν και η JP Morgan εκτιμά ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εμπόδια στην εφαρμογή ενός αντιευρωπαϊκού προγράμματος, παρατηρεί ότι η αγορά ορθώς ανατίμησε τον κίνδυνο.
Μάλιστα βλέπει δύο τύπους κινδύνων που οι επενδυτές θα μπορούσαν να θέλουν να προστατευτούν:
1) την αμφισβήτηση του ευρώ και γενικά της ευρωπαϊκής θεσμικής οργάνωσης
2) την πολύ επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.
Η διεύρυνση του ιταλικού spread, σε αντίθεση με εκείνου της Πορτογαλίας και της Ισπανίας αντισταθμίζει κατά το μάλλον επαρκώς τον τελευταίο κίνδυνο.
Ωστόσο, όχι απαραίτητα για το πρώτο, το spread είναι δικαιολογημένο, παρόλο που το μέγεθος της κίνησης εξαρτάται από την πιθανότητα μιας αντιευρωπαϊκής στάσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης