Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος: Ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ μόνο με λύση στην ονομασία και εξάλειψη αλυτρωτισμών

Παυλόπουλος: Ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ μόνο με λύση στην ονομασία και εξάλειψη αλυτρωτισμών
Η Τουρκία να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο είπε ο κ.Παυλόπουλος
Σαφή μηνύματα προς τη ΠΓΔΜ και την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με την πρόεδρο της Εσθονίας Κέρστι Κάλγιουλάιτ, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ.Παυλόπουλος αναφερόμενος στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, υποστήριξε ότι για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ θα πρέπει πρώτα να έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας της και να έχουν εξαλειφθεί όλοι αλυτρωτισμοί.
«Ως Ελλάδα ευνοούμε αυτή την προοπτική, αλλά βασική προϋπόθεση για την υλοποίησή της είναι η επίλυση του ζητήματος του ονόματος της γείτονος, κατά τρόπο συμβατό με την Ιστορία, το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
Η ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτει συμφωνία ως προς το όνομά της, η οποία κατοχυρώνει εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού.
Πριν όμως από την κύρωση της συμφωνίας αυτής απαιτείται κατάλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, δοθέντος ότι ουδένα δημοκρατικό κράτος μπορεί να ισχυρίζεται, ότι νομιμοποιείται να υπογράφει δεσμευτικές γι' αυτό Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμά του.
Είναι αδιανόητο να θέλει να γίνει κανείς μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ χωρίς να έχει επιλύσει, όποιες διαφορές θεωρεί ότι έχει, με τα άλλα μέλη των δυο αυτών οργανισμών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Παυλόπουλος, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Τούτο, όμως, προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου.
Άρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 -οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες-πρέπει να γίνονται απ' όλους πλήρως σεβαστές.
Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας.
Το οποίο την δεσμεύει, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ' αυτό, διότι, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και αμφισβητήσεις και σε ό, τι αφορά την ΑΟΖ και την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας» είπε ο κ.Παυλόπουλος
Ως προς το Κυπριακό ο ΠτΔ, αφού επανέλαβε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα, τόνισε ότι επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του.
Μάλιστα, σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.
«Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε ο κ.Παυλόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης