Διεθνή

Σε νέα υψηλά τεσσάρων ετών σκαρφάλωσε το πετρέλαιο - Έσπασε το «φράγμα» των 80 δολ. ανά βαρέλι το Brent

Σε νέα υψηλά τεσσάρων ετών σκαρφάλωσε το πετρέλαιο - Έσπασε το «φράγμα» των 80 δολ. ανά βαρέλι το Brent
Το αμερικανικό άργο βρέθηκε στη ζώνη των 72 δολ. ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014
Συνεχίζεται για ακόμα μία μέρα το «ράλι» στις τιμές του πετρελαίου, με τον μαύρο χρυσό να σκαρφαλώνει σε νέα υψηλά τεσσάρων ετών, καθώς η πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές ανησυχίες δίνουν ώθηση στο πετρέλαιο.
Ειδικότερα, περί τη 1:00 μ.μ. το Brent ενισχύεται κατά +0,78% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 79,90 δολ. ανά βαρέλι, ενώ νωρίτερα άγγιξε τα 80,18 δολ. ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014.
Παράλληλα το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, και συγκεκριμένα κατά +0,94% στα 72,16 δολ. ανά βαρέλι, σπάζοντας επίσης για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2014 το «φράγμα» των 72 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Μαΐου 2011 υποχώρησαν κατά 1,4 εκατ. βαρέλια, στα 432,34 εκατ. βαρέλια συνολικά.
Τα παραπάνω στοιχεία ήρθαν να ενισχύσουν την προσπάθεια του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να εξισορροπήσουν την αγορά, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η πτώση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα κομβικής σημασίας, δεδομένου ότι η χώρα εισέρχεται σε περίοδο αυξημένης ζήτησης.
Επιπλέον, η πτώση της παραγωγής στη Βενεζουέλα, καθώς και οι ενδεχόμενες νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την ενεργειακή αγορά, δημιουργώντας σημαντικό έλλειμμα.
Αν και η αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ θα μπορούσε να καλύψει το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί, τα εμπόδια που υπάρχουν στις υποδομές, καθώς και οι περιορισμοί στον κλάδο παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις.
Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη ζώνη των 100 δολ. ανά βαρέλι μέσα στους επόμενους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης