Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Εάν η Ιταλία κάνει νέες εκλογές η Lega θα επωφεληθεί - Αντιευρωπαϊκός θα παραμείνει ο συνασπισμός M5S - Lega

tags :
Citigroup: Εάν η Ιταλία κάνει νέες εκλογές η Lega θα επωφεληθεί - Αντιευρωπαϊκός θα παραμείνει ο συνασπισμός M5S - Lega
Μια άλλη εκλογική διαδικασία μπορεί να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο για τα δύο λαϊκίστικα κόμματα
Όλο και πιο στενά είναι τα περιθώρια για τον Πρόεδρο της Ιταλίας να απορρίψει πιθανή προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Κινήματος των πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά, δεδομένου του ότι η εναλλακτική είναι η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές.
Αυτό αναφέρει η Citigroup στη νέα της ανάλυση, σχετικά με το σχέδιο συμφωνίας που δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με διαρροές οι M5S-Lega κατέληξαν σε συμφωνία συνασπισμού, αλλά η θέση του πρωθυπουργού εξακολουθεί να είναι ασαφής.
Το σχέδιο που διέρρευσε την Τρίτη δεν περιλαμβάνει τελικά έναν μηχανισμό εξόδου από το ευρώ και ένα αίτημα για διαγραφή 250 δισ. δολαρίων ομολόγων που κατέχει η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα.
Το νέο σχέδιο εξακολουθεί να περιλαμβάνει την πρόθεση επαναδιαπραγμάτευσης των Συνθηκών της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης της νομισματικής πολιτικής, του Συμφώνου Σταθερότητας, του Φορολογικού Συμφώνου), να σταματήσουν αμέσως οι κυρώσεις στη Ρωσία, να καταργηθεί μέρος της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης μειώνοντας την ηλικία συνταξιοδότησης και εισαγωγή ενός καθολικού βασικού εισοδήματος.
Δεν γίνεται αναφορά στα μέτρα για την κάλυψη του πρόσθετου δημοσιονομικού κόστους ή της έλλειψης εσόδων.
Και τα δύο κόμματα προτίθενται να υποβάλουν τη συμφωνία προς έγκριση στους ψηφοφόρους τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (M5S με ηλεκτρονική ψηφοφορία, Lega με τους σταθμούς ψηφοφορίας).
Το όνομα του πρωθυπουργού δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη, αλλά η συμφωνία αναφέρεται σε ένα στέλεχος από το M5S (ενδεχομένως ο ίδιος ο ηγέτης Di Maio).
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να συμφωνήσει στο πρόγραμμα του συνασπισμού, καθώς και για τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς, πριν διορίσει τη νέα κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τη Citigroup, ο πρόεδρος μπορεί ακόμα να απορρίψει τη συμφωνία, αλλά δεδομένου ότι το σχέδιο συνασπισμού είναι πλέον δημόσιο και αυτό είναι πιθανόν η μόνη κυβερνητική επιλογή ώστε να αποφευχθεί μια νέα εκλογική διαδικασία, η απόρριψη είναι όλο και πιο δύσκολη.
Ενώ πολλοί από αυτούς τους στόχους πολιτικής μπορεί να είναι δύσκολο ή αδύνατο να επιτευχθούν (π.χ. επαναδιαπραγμάτευση των Συνθηκών της ΕΕ ή σημαντική αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος), η συμφωνία συνασπισμού υποδηλώνει σαφώς ότι η κυβέρνηση M5S-Lega θα έχει μια πολύ πιο αντιπαραθετική στάση απέναντι στην ΕΕ σε σχέση με τις προηγούμενες ιταλικές κυβερνήσεις.
Η Lega εμφανίζεται ως ο πιο θερμός υποστηρικτής αυτής της νέας στάσης, περισσότερο από το M5S.
Εάν αυτή η κυβερνητική προσπάθεια αποτύχει, οι εκλογές θα γίνουν αναπόφευκτες.
Μια άλλη εκλογική διαδικασία μπορεί να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο για τα δύο λαϊκίστικα κόμματα.
Μια απόλυτη πλειοψηφία για το κεντροδεξιό μπλοκ με επικεφαλής τη Lega φαίνεται επίσης εφικτή, καταλήγει η Citigroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης