Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ψαλιδόπουλος (ΔΝΤ): Το Ταμείο έχει παραδεχθεί τα λάθη του - Δεν αποκλείεται όμως να ξανακάνει

Ψαλιδόπουλος (ΔΝΤ): Το Ταμείο έχει παραδεχθεί τα λάθη του - Δεν αποκλείεται όμως να ξανακάνει
Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ενημέρωσε την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής
Αν και το ΔΝΤ έχει παραδεχθεί τα λάθη του, όσον αφορά τουλάχιστον το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο δεν αποκλείεται να ξανακάνει.
Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.
Ειδικότερα, απατώντας σε ερωτήσεις βουλευτών δήλωσε ότι το ΔΝΤ όντως έχει κάνει λάθη και το έχει παραδεχθεί και το ίδιο με εσωτερικές αξιολογήσεις που έχουν γίνει.
Έχει δεσμευθεί, μάλιστα, προσέθεσε, να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη στο μέλλον, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι η εσωτερική διαδικασία του ΔΝΤ για τα λάθη του δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα γίνουν τα ίδια λάθη.
Ίσως, είπε ο κ. Ψαλιδόπουλος, ο βασικότερος λόγος που το ΔΝΤ κατηγορείται σε όλες τις χώρες του κόσμου είναι ότι πάντα έρχεται να δράσει σε έκτακτες περιστάσεις, σε κάποια κρίση που συμβαίνει.
Οι συνταγές πολιτικής που ακολουθεί, προσέθεσε, είναι αυτές που από τη δεκαετία του '90 ονομάζονται «συναίνεση της Ουάσιγκτον», δηλαδή μία προσέγγιση εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών με μείωση δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις και βραχυχρόνιο νοικοκύρεμα.
«Στα γρήγορα να τελειώνουμε και να φεύγουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αυτός είναι ο λόγος, είπε, που τα δάνεια του ΔΝΤ είναι βραχυπρόθεσμα.
Νωρίτερα, ότι ο κ. Ψαλιδόπουλος τόνισε ότι η συμφωνία των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ.
Όπως είπε, εάν στη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Πέμπτη (24/5/2018) -ή λίγες μέρες αργότερα- δοθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάποια μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τα οποία θα συμφωνήσει, τότε το ΔΝΤ θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του προγράμματος που έχει εγκρίνει κατ' αρχήν από τον Ιούλιο του 2017.
Μιλώντας στην Επιτροπή, ο κ. Ψαλιδόπουλος είπε ότι στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, τότε αυτό θα λήξει στις 30 Αυγούστου, δηλαδή 10 ημέρες μετά τη λήξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Στην περίπτωση, που δεν δοθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους τα μέτρα που ζητά για το χρέος, το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του, σημείωσε.
Ο κ. Ψαλιδόπουλος τόνισε ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένα, δηλαδή να υπάρχουν κάποια νούμερα που θα μπορούν να μπουν στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του Ταμείου.
Όπως είπε, το Ταμείο θεωρεί ήδη βιώσιμο το ελληνικό χρέος έως το 2030, αλλά ζητά μέτρα για να γίνει αυτό βιώσιμο και μετά το έτος αυτό.
Προσέθεσε ότι «το Ταμείο φυσικά θα είναι παρόν στις ανάγκες των μελών του, είτε είναι χώρες της ΕΕ είτε είναι η ίδια η Ελλάδα», καθώς δεν δρα ανεξάρτητα από τη θέληση των μελών του.
«Τα μέλη του είναι αυτά που ζητάνε την ανάμειξή του και σε ποιο βαθμό», είπε, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος στις διαβουλεύσεις που γίνονται στα πλαίσια του προγράμματος του ΕSΜ.

(Αρχική δημοσίευση Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, ώρα 13:26) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης