Άνοδος στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων λόγω αβεβαιότητας, στο 2,13% το 10ετές - Πάνω από 3% των ΗΠΑ

Άνοδος στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων λόγω αβεβαιότητας, στο 2,13% το 10ετές - Πάνω από 3% των ΗΠΑ
Ανοδικά κινούνται και σήμερα οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με το spread να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2018
Ανοδικά κινούνται και σήμερα (17/5/2018) οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με το spread να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2018, εν μέσω της επίμονης αβεβαιότητας γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, με αντικρουόμενες διαρροές σχετικά με το εάν οι ηγέτες του Κινήματος 5 Αστέρων και Λέγκας του Βορρά, Luigi di Maio και Μatteo Salvini αντίστοιχα, έχουν οριστικοποιήσει ή όχι μια τελική συμφωνία για το κυβερνητικό πρόγραμμα.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στην τελική προγραμματική συμφωνία δεν περιέχεται τίποτα που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία για το μέλλον της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, ενώ όσον αφορά στο όνομα του νέου πρωθυπουργού, το σενάριο της εναλλάξ πρωθυπουργίας μεταξύ του Di Maio και του Salvini φέρεται να παραμένει στο τραπέζι.
Χθες οι διαρροές περί αιτήματος για διαγραφή χρέους 250 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στην ιταλική αγορά, ενώ οδήγησαν το ευρώ σε χαμηλά πέντε μηνών.
Οι ηγέτες των δύο κομμάτων διέψευσαν τα εν λόγω δημοσιεύματα, ενώ, σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία, δεν ζητούν διαγραφή του χρέους της Ιταλίας, αλλά δηλώνουν ότι σε αυτό δεν θα «μετρούν» τα ιταλικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.
Περί τις 14:00, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σημείωνε άνοδο στο 2,13%, ενώ το spread με το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφωνόταν στις 150,9 μονάδες βάσης, έχοντας προηγουμένως «αγγίξει» τις 156 - το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Ιανουαρίου του 2018 - από 130 μ.β. στις αρχές της εβδομάδας.


Ανοδικά κινείται και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, ανερχόμενο στο 0,62%.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ενισχυόταν οριακά, στο 3,10%, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 που είχε «αγγίξει» πρώτη φορά την Τετάρτη (15/5), στον απόηχο ορισμένων θετικών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ, που ενέτειναν τις εικασίες περί μιας πιο «επιθετικής» σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).


Επίσης, αρνητικά για τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων συμβάλλουν και οι γεωπολιτικές ανησυχίες.

www.bankingnews.grbankingnews.gr

BREAKING NEWS