Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εγκλωβισμένη σε παγίδα χρέους η Ελλάδα - Εκτινάχθηκε στα 344 δισ. πλησιάζει τα επίπεδα χρεοκοπίας του 2011

tags :
Εγκλωβισμένη σε παγίδα χρέους η Ελλάδα - Εκτινάχθηκε στα 344 δισ. πλησιάζει τα επίπεδα χρεοκοπίας του 2011
Η Ελλάδα τις επόμενες 10ετίες είναι καταδικασμένη να σπαταλάει όλες τις παραγωγικές τις δυνάμεις στην μείωση του χρέους.
Το ζήτημα του ελληνικού χρέους αποτελεί χιονοστιβάδα καθώς παρά τις παρεμβάσεις τύπου PSI+ όπου το haircut μείωσε το χρέος 105 δισεκ. καθώς και με τις επαναγορές χρέους που ακολούθησαν συνεχίζει το 2018 να βρίσκεται κοντά στα επίπεδα του 2011.
Πολλοί θα σπεύσουν να πουν ότι η σύγκριση χρέους κεντρικής διοίκησης και γενικής κυβέρνησης είναι δύο διαφορετικά πράγματα και ότι θα πρέπει να εστιαζόμαστε στο χρέος της γενικής κυβέρνησης που διαμορφώνεται στα 318 δισεκ. ευρώ.
Το χρέος της κεντρικής διοίκησης στα 344 δισεκ. ωστόσο αντικατοπτρίζει πιο ουσιαστικά την βασική τάση του ελληνικού χρέους που είναι ξεκάθαρα αυξητική.
Να σημειωθεί ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης το 2011 ήταν 356 δισεκ.
Η ουσία όμως είναι ότι ενώ υπήρξε το καταστροφικό PSI+ δηλαδή το haircut το κούρεμα στο ελληνικό χρέος και οι επαναγορές ομολόγων η δυναμική του χρέους είναι ανοδική και ενώ μπορεί να αυξάνεται καθώς δόσεις από το τρίτο μνημόνιο προστίθενται και εκδόσεις ομολόγων πραγματοποιούνται η ουσία είναι ότι το χρέος με όρους κεντρικής διοίκησης θα μπορούσε να φθάσει τα 380 δισεκ. τα προσεχή έτη.
Να σημειωθεί ότι και το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει ότι με βάση την δομή του ελληνικού χρέους είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο.
Από τα 317 δισεκ. του χρέους της γενικής κυβέρνησης τα 233 δισεκ. είναι δάνεια του μηχανισμού στήριξης, 8 δισεκ. δάνεια και διακρατικά, 15 δισεκ. repos, 14,9 δισεκ. έντοκα γραμμάτια.
Το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρο ότι δικαιώνεται στην εκτίμηση του ότι η βασική τάση του ελληνικού χρέους είναι ανοδική.
Οπότε μια γενναία αναδιάρθρωση για δάνεια 100 δισεκ. είναι απαραίτητη εάν όντως θέλουμε να καταστήσουμε το χρέος βιώσιμο.
Το μέγα λάθος είναι να εθελοτυφλούμε στο πρόβλημα καθώς μόνο μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στο χρέος δεν επιλύει το πρόβλημα καθώς το χρέος συνεχίζει να υφίσταται και να πιέζει για αποπληρωμές.
Η Ελλάδα τις επόμενες 10ετίες είναι καταδικασμένη να σπαταλάει όλες τις παραγωγικές τις δυνάμεις στην μείωση του χρέους.
Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους δεν έχει καμία τύχη με πολιτικούς όρους, οπότε η Ευρώπη απλά κοροϊδεύει την Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται να κοροϊδευτεί βλέποντας το αδιέξοδο.
Ενώ δίδονται ανούσιες μάχες το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας που είναι το δημόσιο χρέος παραμένει άλυτο.
Το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης