Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Χωρίς ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα εισέλθουμε στο πρόγραμμα – Εξετάζουμε προσεκτικά τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

ΔΝΤ: Χωρίς ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα εισέλθουμε στο πρόγραμμα – Εξετάζουμε προσεκτικά τα stress tests των ελληνικών τραπεζών
Απόλυτα κρίσιμο το Eurogroup της 24ης Μαΐου – Το ΔΝΤ δεν εγκαταλείπει αλλά και δεν υποχωρεί από τις απαιτήσεις του
Το… μπαλάκι στους Ευρωπαίους για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Gerry Rice, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου προς τους ανταποκριτές του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Ο κ. Rice, για μία ακόμη φορά, ήταν απόλυτα ξεκάθαρος ως προς τη θέση του ΔΝΤ, φροντίζοντας να επαναλάβει αρκετές φορές, ότι ο χρόνος που απομένει είναι πολύ λίγος και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να βιαστούν, εάν πραγματικά επιθυμούν το Ταμείο να συνεισφέρει και σε οικονομικό επίπεδο και όχι μόνο σε συμβουλευτικό στο ελληνικό πρόγραμμα.
Παράλληλα αναφερόμενος στο θέμα των stress tests των ελληνικών τραπεζών – κατόπιν ερώτησης δημοσιογράφου – υποστήριξε ότι τα αρμόδια όργανα του ΔΝΤ τα αναλύουν με προσοχή και ως εκ τούτου δεν μπορούν ακόμη να υπάρξουν ανακοινώσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση τι μπορεί να γίνει το επόμενο διάστημα, το οποίο άλλωστε είναι εξαιρετικά περιορισμένο, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα του ESM ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018, ο κ. Rice ήταν απόλυτα ξεκάθαρος.
«Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα.
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, P. Thomsen τόνισε αυτό το θέμα σε συνέντευξή του την τρέχουσα εβδομάδα.
Εάν υπάρξει συμφωνία για το χρέος, αλλά αυτό επιτευχθεί πολύ σύντομα, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να καταθέσουμε πρόταση στο διοικητικό μας συμβούλιο για ενεργοποίηση της κατ’ αρχήν συμφωνίας με την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Rice.
Παράλληλα φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η ευθύνη για τις καθυστερήσεις δεν θα πρέπει να αποδίδεται στο Ταμείο, με δεδομένο ότι η θέση του ΔΝΤ ήταν πάντα ξεκάθαρη, για την ανάγκη να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.
«Το ΔΝΤ είναι απόλυτα ξεκάθαρο, από την πρώτη στιγμή, ότι χρειάζεται ελάφρυνση χρέους.
Είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί, έχουν μειωθεί οι διαφορές μας αλλά υπάρχουν κάποιες που παραμένουν και πρέπει να λυθούν και αυτές.
Αυτό, όμως, θα πρέπει να γίνει πολύ σύντομα.
Ας μην ξεχνάμε ότι το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο του 2018, άρα υπάρχει πολύ λίγος χρόνος για το ΔΝΤ να συμμετάσχει σε αυτό και με την παροχή χρηματοδότησης.
Δεν είναι θέμα λογιστικής προσέγγισης, είναι ουσιαστικό θέμα.
Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει χρόνος», προσέθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ.
Για το Ταμείο, όπως αποδεικνύουν οι δηλώσεις του κ. Rice, το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας (24/5) είναι το σημείο – κλειδί, καθώς θεωρεί ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να οριστικοποιηθούν σε αυτό ή έστω να καλυφθεί το 90% των θεμάτων προκειμένου και το ΔΝΤ να έχει κάποιο χρόνο για να κινηθεί.
«Θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει μία θετική κατάληξη για το θέμα του χρέους.
Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους Έλληνες και Ευρωπαίους εταίρους μας.
Θα πρέπει να υπενθυμίσω –τουλάχιστον για όσους δεν γνωρίζουν αρκετά καλά τις δραστηριότητες του Ταμείου – ότι δεν έχουμε δώσει χρήματα στην Ελλάδα από το 2014, δεν έχουμε παρουσία υπό την έννοια της παροχής χρηματοδότησης.
Έχουμε, όμως, παρουσία στις διαπραγματεύσεις, βοηθάμε με όποιον τρόπο μπορούμε.
Όμως για να υπάρξει επικύρωση της κατ’ αρχήν συμφωνίας θα πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα του χρέους».

Χρειάζονται περισσότερες κινήσεις για το χρέος

Ο κ. Rice παραδέχθηκε ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά το θέμα του ελληνικού χρέους, αλλά αυτή η πρόοδος δεν είναι αρκετή, τουλάχιστον βάσει των κανόνων του ίδιου του Ταμείου.
Τόνισε, μάλιστα, πως «θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω ενέργειες.
Επαναλαμβάνω ότι ευελπιστούμε να υπάρξει πρόοδος, αλλά δεν υπάρχει πολύς χρόνος.
Το ΔΝΤ επιθυμεί να εισέλθει στο πρόγραμμα της Ελλάδας και ουσιαστικά.
Γι’ αυτό υπήρξε η κατ’ αρχήν συμφωνία.
Θεωρούσαμε και τότε και τώρα ότι η συμμετοχή μας οδήγησε σε ένα καλύτερο και πιο ισορροπημένο μείγμα μέτρων, ώστε να στηριχθεί η οικονομία και να ενισχυθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
Επιπρόσθετα αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη είτε για το κόστος δανεισμού της Ελλάδας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας ότι το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ.
«Δεν μπορώ να κάνω υποθέσεις για το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας από τις αγορές, ούτε για το τι θα γίνει εάν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ.
Θεωρούμε ότι η επόμενη εβδομάδα, όπου υπάρχει το Eurogroup, θα είναι η κρίσιμη εβδομάδα.
Όπως έχει τονίσει και η επικεφαλής μας C. Lagarde εμείς δεν φεύγουμε από το τραπέζι, παραμένουμε και διαπραγματευόμαστε.
Στόχος μας είναι πάντα να προσφέρουμε την καλύτερη στήριξη στα κράτη – μέλη μας», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης