ΗΠΑ: Αύξηση του χρέους των νοικοκυριών κατά 63 δισ. το α’ 3μηνο 2018, στα 13,2 τρισ. δολάρια

ΗΠΑ: Αύξηση του χρέους των νοικοκυριών κατά 63 δισ. το α’ 3μηνο 2018, στα 13,2 τρισ. δολάρια
Περαιτέρω αύξηση του χρέους των αμερικανικών νοικοκυριών το α’ 3μηνο 2018
Αύξηση ύψους 63 δισεκ. δολαρίων (0,5%) κατέγραψε το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2018, με την επίδοση να ανέρχεται πλέον σε 13,21 τρισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) της Νέας Υόρκης.
Τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 57 δισεκ. σε τριμηνιαία βάση, στα 8,94 τρισεκ. δολάρια, ενώ το ποσοστό των δανείων με καθυστέρηση έμεινε σχεδόν αμετάβλητο, ήτοι 8%.
Όπως ανέφερε σε χθεσινή της έκθεσή η DBRS, το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών έχει φθάσει πλέον σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και συνεχίζει να αυξάνεται, ωστόσο, σε γενικές γραμμές, τα οικονομικά των Αμερικανών πολιτών κρίνονται σημαντικά βελτιωμένα.
Ως αποτέλεσμα, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που έχει βάλει εμπρός η Federal Reserve δεν αναμένεται να αυξήσει αισθητά την πίεση των αμερικανικών νοικοκυριών, εκτιμά ο καναδικός οίκος, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά στη μόχλευση, ο λόγος του χρέους προς το διαθέσιμο εισόδημα για τα νοικοκυριά μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό του 127,9% το 2007, σε μόλις 99,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2015.
Έκτοτε, καταγράφηκε μέτρια αύξηση, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 101,1% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι το χρέος ενυπόθηκων δανείων ανέρχεται σε 10,1 τρισεκ. δολάρια και αντιπροσωπεύει το 73% του συνολικού χρέους των νοικοκυριών, επίδοση μειωμένη σε σύγκριση με τα επίπεδα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι τα φοιτητικά δάνεια υπερδιπλασιάστηκαν κατά την τελευταία δεκαετία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 40% του συνολικού (μη ενυπόθηκου) χρέους των καταναλωτών, το 2017.
Βέβαια, περίπου το 93% των συνολικών φοιτητικών δανείων περιλαμβάνουν ομοσπονδιακά δάνεια φοιτητικής βοήθειας, από τα οποία ένα σημαντικό ποσοστό (περίπου 35%) υπάγεται σε ειδικά προγράμματα αποπληρωμής, με βάση το εισόδημα.
Διαβάστε: Η DBRS κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το αυξανόμενο χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών

«Η συνολική ικανότητα των νοικοκυριών των ΗΠΑ να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους στον τομέα του χρέους παραμένει διαχειρίσιμη.
Ενδεικτικό αυτής της θέσης είναι το γεγονός ότι ο δείκτης εξυπηρέτησης του χρέους των νοικοκυριών (Debt Servicing Ratio, DSR) βρίσκεται κοντά στα ιστορικά χαμηλά».www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS