Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις ευρωαγορές, με τα «βλέμματα» στην Ιταλία - Σε ιστορικά υψηλά ο FTSE 100 στο Λονδίνο

Κέρδη στις ευρωαγορές, με τα «βλέμματα» στην Ιταλία - Σε ιστορικά υψηλά ο FTSE 100 στο Λονδίνο
Με κέρδη έκλεισαν τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα «βλέμματα» να είναι στραμμένα στην Ιταλία
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (17/5/2018) τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα «βλέμματα» να είναι στραμμένα στην Ιταλία, όπου δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Luigi Di Maio, και ο αρχηγός της Λέγκα του Βορρά, Matteo Salvini, έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία για το κυβερνητικό πρόγραμμα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,66% υψηλότερα, στις 395,79 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να τερματίζουν με θετικό πρόσημο.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,29% στις 23.801,99 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,91% στις 13.114,61 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,7% και ανήλθε στο ιστορικό υψηλό των 7.787,97 μονάδων, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,98% υψηλότερα, στις 5.621,92 μονάδες, με τον γαλλικό δείκτη να προσπερνά προς στιγμήν τις 5.600 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2008.


Χθες οι διαρροές περί αιτήματος για διαγραφή χρέους 250 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στην ιταλική αγορά, ενώ οδήγησαν το ευρώ σε χαμηλά πέντε μηνών.
Οι ηγέτες των δύο κομμάτων διέψευσαν τα εν λόγω δημοσιεύματα, ενώ, σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία, δεν ζητούν διαγραφή του χρέους της Ιταλίας, αλλά δηλώνουν ότι σε αυτό δεν θα «μετρούν» τα ιταλικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.
Ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Luigi Di Maio, και ο αρχηγός της Λέγκας του Βορρά, Matteo Salvini, θα έχουν σήμερα νέα συνάντηση, προκειμένου αφενός να βάλουν τις τελευταίες «πινελιές» στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα και αφετέρου να αποφασίσουν τι θα γίνει με το ζήτημα του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA, το σενάριο της εναλλάξ πρωθυπουργίας μεταξύ του Di Maio και του Salvini παραμένει στο τραπέζι.
Di Maio και Salvini κατά τις χθεσινές ολονύκτιες διαπραγματεύσεις συμφώνησαν στο πρόγραμμα, το οποίο εμπεριέχει καινοτομίες για την Ιταλία που θα μπορούσαν να θεωρηθούν φιλικές προς τις αγορές, ενώ θετικό είναι δεν γίνεται καμία αναφορά για διάθεση της Ιταλίας να φύγει από την Ευρωζώνη.
Στη 40σέλιδη προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνεται ακόμη πρόβλεψη για εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 15%, ενώ θα υπάρχουν δύο συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα, στο 15% και 20%.
Εν τω μεταξύ, στήριξη στις ευρωπαϊκές αγορές προσέφεραν ορισμένα εταιρικά αποτελέσματα.
Τα υψηλότερα κέρδη κατέγραψε ο κλάδος λιανεμπορίου, με κέρδη σχεδόν 2%, με τη μετοχή της Ocado να σημειώνει «άλμα» 44%, καθώς το βρετανικό διαδικτυακό σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μια αποκλειστική συμφωνία με την αμερικανική Kroger.
Ο κλάδος εταιρειών κοινής ωφέλειας σημείωσε άνοδο άνω του 1,4%, με τη μετοχή της γαλλικής Suez να ενισχύεται κατά 3,6%, καθώς ανακοίνωσε έσοδα καλύτερα των προσδοκιών για το α’ τρίμηνο του 2018.
Εν τω μεταξύ, ισχυρές πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Monte dei Paschi, καταγράφοντας πτώση 8,9%, λόγω της αναφοράς της ιταλικής τράπεζας στο προσχέδιο της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ Λέγκας του Βορρά και Κινήματος Πέντε Αστέρων στην Ιταλία.
Ειδικότερα στο κεφάλαιο «Προστασία των Καταθέσεων» αναφέρεται ότι το κράτος, το οποίο είναι μέτοχος της ιταλικής τράπεζας, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον στόχο και την αποστολή της τράπεζας.
Οι αναλυτές εκλαμβάνουν αυτή την αναφορά ως έλλειψη εμπιστοσύνης της νέας κυβέρνησης στο σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Πιέσεις δέχτηκαν και οι υπόλοιπες μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με την UBI Banca στο -2,7%, τη Unicredit στο -1,86% και την Intesa Sanpaolo στο -0,79%.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, περαιτέρω πτώση σημείωσε η παραγωγή του κατασκευαστικού κλάδου της Ευρωζώνης τον Μάρτιο του 2018, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες επηρέασαν σημαντικά τον κλάδο σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.
Ειδικότερα, η κατασκευαστική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2018.





Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινούνται και σήμερα οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με το spread να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2018, εν μέσω της επίμονης αβεβαιότητας γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, με αντικρουόμενες διαρροές σχετικά με το εάν οι ηγέτες του Κινήματος 5 Αστέρων και Λέγκας του Βορρά, Luigi di Maio και Μatteo Salvini αντίστοιχα, έχουν οριστικοποιήσει ή όχι μια τελική συμφωνία για το κυβερνητικό πρόγραμμα.
Περί τις 20:00, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σημείωνε άνοδο στο 2,10%, ενώ το spread με το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφωνόταν στις 147 μονάδες βάσης, έχοντας προηγουμένως «αγγίξει» τις 156 - το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Ιανουαρίου του 2018 - από 130 μ.β. στις αρχές της εβδομάδας.


Ανοδικά κινείται και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, ανερχόμενο στο 0,63%.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης