Μόλις το 13% των συναλλαγών πραγματοποιούνται με μετρητά στη Σουηδία

Μόλις το 13% των συναλλαγών πραγματοποιούνται με μετρητά στη Σουηδία
Προς εξαφάνιση τα μετρητά από τη σουηδική κοινωνία 
Τα μετρητά ενδέχεται να εκλείψουν από τη σουηδική κοινωνία εντός των επόμενων πέντε χρόνων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημόνων του Royal Institute of Technology in Stockholm.
Όπως αναφέρεται στη σχετική έρευνα, επί του παρόντος το 13% των συναλλαγών πραγματοποιούνται με μετρητά στη σκανδιναβική χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία τις τοπικής κεντρικής τράπεζας (Riksbank).
Ενδεικτικά, το 2010, το ποσοστό διαμορφωνόταν σε 40% το 2010.
Σε όρους ΑΕΠ, λιγότερο από το 2% των συναλλαγών πραγματοποιούνται με μετρητά!
Παράλληλα, το συνολικό ποσό των μετρητών που βρίσκονται σε κυκλοφορία έχει συρρικνωθεί περίπου στο ήμισυ, σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.
Πλέον, εντός της Σουηδίας υπάρχουν χαρτονομίσματα και κέρματα συνολικής αξίας περίπου 51 δισεκ. κορόνων (περίπου 5,1 δισεκ. ευρώ), όταν την πρώτη δεκαετία του 2000 το ποσό έφτασε ακόμη και κοντά στα 100 δισεκ. κορώνες.
Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν, επίσης, ότι η Riksbank ενδέχεται να σταματήσει πλήρως την παροχή χαρτονομισμάτων στη σουηδική οικονομία έως το 2030.
Τον περασμένο Μάρτιο, οι σουηδικές τράπεζες χαρακτήρισαν ως «υπερβολικές» τις ανησυχίες για επικείμενη πλήρη εξάλειψη των μετρητών στην εγχώρια οικονομία, μετά το σχετικό «καμπανάκι» της κεντρικής τράπεζας.
Ειδικότερα, ο κλάδος διαβεβαίωσε πως θα εξακολουθήσει εξακολουθεί να προσφέρει τα απαιτούμενα μετρητά, υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, πως δεν έχει νόημα να αντιστραφεί η τάση που έχει αναπτυχθεί με τις πληρωμές σε «πλαστικό χρήμα», σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής -Hans Lindberg- της τοπικής Ένωσης Τραπεζών (Swedish Bankers' Association).
Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα υποκαταστήματα των σουηδικών τραπεζών δεν διαθέτουν πλέον μετρητά, με τον κλάδο να προσφέρει αναλήψεις μετρητών και πρόσβαση στις καταθέσεις μέσω ΑΤΜs της κοινής επιχείρησης «Bankomat».
Μόνο μία «χούφτα» καταστημάτων της Nordea Bank, της Handelsbanken και της SEB εξακολουθούν να διαχειρίζονται μετρητά.

Διαβάστε: Norges Bank: Η Νορβηγία έχει μετατραπεί στην πρώτη κοινωνία χωρίς μετρητά, παγκοσμίως

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS