Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές απώλειες 0,2% για τον χρυσό, λόγω δολαρίου - ομολόγων - Στα 1.2989,40 δολ. ανά ουγγιά

Οριακές απώλειες 0,2% για τον χρυσό, λόγω δολαρίου - ομολόγων - Στα 1.2989,40 δολ. ανά ουγγιά
Με οριακές απώλειες έκλεισε ο χρυσός, καθώς το αμερικανικό δολάριο παραμένει ενισχυμένο έναντι των υπολοίπων σημαντικών νομισμάτων
Με οριακές απώλειες έκλεισε σήμερα (17/5/2018) ο χρυσός, παρά την άνοδο που σημείωνε νωρίτερα, καθώς το αμερικανικό δολάριο παραμένει ενισχυμένο έναντι των υπολοίπων σημαντικών νομισμάτων.
Οι προσδοκίες των επενδυτών για υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ έχουν «εκτοξεύσει» τόσο το δολάριο ΗΠΑ όσο και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, γεγονός που πίεσε και πάλι χαμηλότερα το πολύτιμο μέταλλο.
Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) αναφέρουν ότι θα υπάρξουν δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων το τρέχον έτος, με τους επενδυτές ωστόσο να εκτιμούν ότι οι αυξήσεις θα μπορούσαν να είναι τελικά τρεις.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ κινήθηκαν και σήμερα ανοδικά, με το επιτόκιο του 10ετούς να παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 (3,10%), στον απόηχο θετικών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ, που ενέτειναν τις εικασίες περί μιας πιο «επιθετικής» σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed.
Επίσης, αρνητικά για τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων συμβάλλουν και οι γεωπολιτικές ανησυχίες.
Οι επενδυτές παρακολουθούν τις δηλώσεις αξιωματούχων της Fed, προκειμένου να αναζητούν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Ο πρόεδρος της Fed του Σαιντ Λούις, James Bullard, διατύπωσε τη θέση ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ «βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα ουδέτερο επίπεδο, τονίζοντας ότι οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα περιορίσουν την ανάπτυξη της οικονομίας και θα ασκήσουν πιέσεις στον πληθωρισμό.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 11.000 την περασμένη εβδομάδα, στις 222.000, αν και ο αριθμός των επιδομάτων μετά την πρώτη εβδομάδα διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1973.
Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των αιτήσεων στις 215.000.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με οριακές απώλειες 0,2% ή 2,10 δολ., στα 1.2989,40 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,1% έναντι του δολαρίου, στο 1,179 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα ενισχυόταν κατά 0,3% έναντι του γιεν, στα 110,7 γιεν.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται ακριβότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο παραμένουν οι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο, με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου να αναφέρει σήμερα ότι το Πεκίνο δεν θέλει να δει μια κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να ελαχιστοποιήσουν τις συγκρούσεις κατά τις συνομιλίες που διεξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης