Politico: Διαφορετικές προσεγγίσεις Trump - Bolton για Β. Κορέα - Σκεπτικισμός για τις ρεαλιστικές προοπτικές μιας συμφωνίας

Politico: Διαφορετικές προσεγγίσεις Trump - Bolton για Β. Κορέα - Σκεπτικισμός για τις ρεαλιστικές προοπτικές μιας συμφωνίας
Politico: Διαφορετικές προσεγγίσεις Trump - Bolton για Β. Κορέα - Σκεπτικισμός για τις ρεαλιστικές προοπτικές μιας συμφωνίας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump επιδιώκει να βρει μία λύση με την Βόρεια Κορέα, από την πλευρά του, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, θεωρεί ότι με τους Βορειοκορεάτες δεν μπορείς να συμφωνήσεις.
Η Βόρεια Κορέα από την πλευρά της θεωρεί τον T. Bolton ένα «ανθρώπινο απόβρασμα», σχολιάζει το Politico.
Το τελευταίο ξέσπασμα της Βόρειας Κορέας κατά των ΗΠΑ και ειδικότερα κατά ενός «αποκρουστικού» συμβούλου εθνικής ασφάλειας σηματοδοτεί έναν κεντρικό σημείο πολιτικής έντασης στο εσωτερικό της κυβέρνησης Trump.
Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του, επιδιώκει μία συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, ελπίζοντας επίσης, ότι μια τέτοια θετική εξέλιξη θα του εξασφαλίσει το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Ο Bolton είναι γνωστός για την περιφρόνηση που δείχνει σε «αφελείς» κατά τον ίδιο, προσεγγίσεις της αμερικανικής διπλωματίας, με χώρες ανταγωνιστικές των αμερικανικών συμφερόντων, για τις οποίες, θεωρεί δεδομένο ότι θα καταπατήσουν ότι υποσχεθούν.
Την πρώτη θέση στην λίστα των χωρών αυτών, που έχει καταρτίσει ο Bolton, έχει η Βόρεια Κορέα για την οποία κι έχει γράψει πως «δεν θα παραχωρήσουμε ποτέ εθελοντικά τα πυρηνικά όπλα», χαρακτηρίζοντας τις προηγούμενες σύντομες αμερικανικές προσεγγίσεις ως «ενοχλητικές».
Ο πρόεδρος Trump πιστεύει πως οι ΗΠΑ για δεκαετίες υπέγραφαν «τρομακτικές συμφωνίες, ενώ συμμερίστηκε την μεγάλη έχθρα του Bolton για την διεθνή συμφωνία γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία και τορπίλισε διπλωματικά την προηγούμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας, μερικοί από τους υποστηρικτές του ανησυχούν για την βιασύνη που έχει να υπογράψει μία συμφωνία η οποία θα μπορούσε να παραπλανήσει την διεθνή κοινότητα, αλλά και να του εξασφαλίσει σημαντικά πολιτικά οφέλη στο εσωτερικό των ΗΠΑ.
Το βασικό ερώτημα εντοπίζεται στο αν ο Trump κι ο Bolton μπορούν να επιτύχουν μία εποικοδομητική ισορροπία ή θα έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, σε ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα διπλωματίας της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας.
«Η Βόρεια Κορέα φαίνεται να υπολογίζει ότι σε μία διάσταση απόψεων μεταξύ του προέδρου Trump, που διακηρύττει την ιδέα για την λήξη του Πολέμου της Κορέας, ενώ τον έχει συνεπάρει επίσης, η ιδέα, αλλά και μια φανταστική προσέγγιση για την διεξαγωγή της διάσκεψης.
Από την άλλη μεριά, υπάρχει ο Bolton που έχει υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή για την αποπυρηνικοποίηση», δήλωσε χαρακτηριστικά η L. Rosenberg, πρώην αξιωματούχος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, την περίοδο της προεδρίας B. Obama.
Η ίδια, είχε συμπεριληφθεί στους Αμερικανούς αξιωματούχους που συμμετείχαν σε διαβουλεύσεις με τους Βορειοκορεάτες, την περίοδο της προεδρίας του G.W. Bush.
«Η Πιονγιάνγκ εμφανίζεται να ελπίζει ότι η επιθυμία του Trump για μία νίκη, αλλά και η παράσταση που θα στηθεί γύρω από την διάσκεψη θα τον οδηγήσει στην περιθωριοποίηση του Bolton, εάν πιεστεί να επιλέξει μεταξύ των δύο προσεγγίσεων για την διάσκεψη», πρόσθεσε η L. Rosenberg.
Τόσο άλλοι, όσο και η ίδια, χαρακτήρισαν ως αποκαλυπτική την επιθετική δήλωση που έκανε την Τρίτη ένας Βορειοκορεάτης υψηλόβαθμος αξιωματούχος και η οποία επικεντρώθηκε στον Bolton, χωρίς ν’ ασκήσει κριτική προσωπικά στον Trump.
Η δήλωση απέρριψε τα σκληροπυρηνικά σχόλια που είχε κάνει ο Bolton και τα οποία ύψωναν τον πήχη των απαιτήσεων για την Πιονγιάνγκ, αξιώνοντας να υποχωρήσει πρώτη από το πυρηνικό της πρόγραμμα, πριν από οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων που εφαρμόζονται σε βάρος της.
«Ρίξαμε φως στην ποιότητα του Bolton στο παρελθόν και δεν κρύβουμε τα αισθήματα απέχθειας που έχουμε γι’ αυτόν», ανέφερε η δήλωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA) και αποδόθηκε στον Kim Kie Guan υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου των Εξωτερικών, αλλά και διαπραγματευτή όπλων.
Η μετάδοση της δήλωσης και το περιεχόμενό της προκάλεσαν αμφιβολίες σχετικά με την διεξαγωγή της προγραμματισμένης για την 12η Ιουνίου διάσκεψης, μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, παρά τις χθεσινές δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι αναμένουν την πραγματοποίηση της διάσκεψης, όπως αυτή έχει προγραμματιστεί.
Ο Bolton δεν είναι ξένος για το καθεστωτικό στερέωμα εξουσίας της Βόρειας Κορέας.
Τον Αύγουστο του 2003 ένα άρθρο που είχε δημοσιευτεί στα κρατικά ΜΜΕ, τον χαρακτήριζε ως ένα «αγενές ανθρώπινο απόβρασμα» με μία «ψυχοπαθολογική κατάσταση», στο οποίο τονίζονταν ότι η Πιονγιάνγκ δεν θα διαβουλεύονταν μαζί του, καθώς ο ίδιος, υπηρετούσε την περίοδο εκείνη, ως υπεύθυνος των διαπραγματεύσεων για τον έλεγχο των όπλων, επί προεδρίας του T.W.Bush.
(«Πρόκειται για την υψηλότερη αναγνώριση που έλαβα για τις υπηρεσίες μου, στην διάρκεια της θητείας του προέδρου Bush», έγραψε αργότερα ο Bolton).
Το άρθρο εκείνο, απαντούσε στην επιμονή του Bolton την περίοδο εκείνη για την εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, χωρίς να υπάρξει κάποια ανταμοιβή από τις ΗΠΑ.
Από τότε, έχουν περάσει 15 χρόνια κι ο Bolton έχει μεταβάλλει ελάχιστα την θέση του, ενώ στο διάστημα αυτό, το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας εξελίχθηκε ουσιαστικά.
Ο Kim Jong un εκτιμάται σήμερα ότι διαθέτει 60 πυρηνικές κεφαλές, ενώ έχει προχωρήσει σημαντικά με την πυραυλική τεχνολογία που έχει αναπτύξει, εξασφαλίζοντας την δυνατότητα πλήγματος σε αμερικανικό έδαφος.
Έτσι, ο Bolton έχει την ιστορία του στην υπόθεση του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, ενώ από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος Trump  δεν διαθέτει την οποιαδήποτε διπλωματική ή άλλη εμπειρία στον χειρισμό του προβλήματος. Υπό την διπλωματική αυτή πραγματικότητα, τόσο ο Bolton, όσο κι άλλοι με εμπειρία στον χειρισμό του ίδιου ζητήματος, είναι σκεπτικοί για τις προοπτικές που θα έχει μία συμφωνία.
«Εκμεταλλεύονται το γεγονός, ότι ο Trump δεν γνωρίζει την ιστορία της υπόθεσης αυτής», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας άλλος πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Bush που είχε συμμετοχή στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS