Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι Θεσμοί επέβαλλαν την αλλαγή του νόμου 2190 για τις επιχειρήσεις ο οποίος υπήρχε από το 1920

tags :
Οι Θεσμοί επέβαλλαν την αλλαγή του νόμου 2190 για τις επιχειρήσεις ο οποίος υπήρχε από το 1920
Περισσότερη διαφάνεια και εποπτεία  θέλουν  οι  αρμόδιοι
Σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση η αναμόρφωση του νόμου 2190 που γεννήθηκε το 1920 και μετρά σχεδόν 100 χρόνια ζωής.
Η επιχειρηματική κοινότητα πορεύτηκε για δεκαετίες με έναν νόμο που έκανε και τον κύκλο και δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας και της  διαφάνειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές και η αναμόρφωση του νόμου επιβλήθηκε από τους θεσμούς και εντάσσεται μέσα στα προαπαιτούμενα της 4ης Αξιολόγησης.
Οι επικείμενες αλλαγές έχουν στο επίκεντρο  τη διαφάνεια έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα τύπου Μαρινόπουλου.
Οι επικείμενες αλλαγές αφορούν και τη δημοσιοποίηση στοιχείων μέσω του Γ.Ε.Μ.Η με την ευθύνη να περνά  εξολοκλήρου στην εταιρεία.
Οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης μελετούν και αλλαγές στη συγχώνευση των επιχειρήσεων  από μία άλλη. Ο βασικός σκοπός των αλλαγών είναι οι εταιρείες να μην αποκρύβουν την κακή τους οικονομική κατάσταση και να μην αιφνιδιάζουν αρχικά  τους συναλλασσόμενους της εταιρείας όπως και τους εργαζόμενους από ένα ξαφνικό «θάνατο» της εταιρείας.
Το μοντέλο της εποπτείας θα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα σε προληπτικές δράσεις ενώ οι κατασταλτικές ενέργειες θα περιοριστούν  καθώς  η φιλοσοφία του νέου νόμου θα εστιάσει στην πρόληψη.
Η διασφάλιση της ορθής ενημέρωσης κάθε ενδιαφερόμενου (πιστωτή, προμηθευτή, εργαζόμενου) για την πραγματική οικονομική κατάσταση μιας εταιρείας, όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι θα είναι μία από τις σημαντικές αλλαγές  
Οι έλεγχοι από τους ορκωτούς λογιστές θα  τύχουν καλύτερης αξιοποίησης σε σχέση με σήμερα. Να σημειωθεί ότι σήμερα  μια εταιρεία  που δεν εφαρμόζει την νομοθεσία  αναφορικά  με τα ίδια κεφάλαια, δίνεται το δικαίωμα στον ενδιαφερόμενο  να προσφύγει στην Δικαιοσύνη και να ζητήσει τη λύση την εταιρεία  ενώ ο ελεγκτικός  μηχανισμός παραμένει αδρανής.  
Είναι γνωστό ότι αρκετές εταιρείες δεν δημοσιεύουν ετήσιους ισολογισμούς  όπως προβλέπει  η νομοθεσία αλλά κανένας αρμόδιος δεν κινεί τις διαδικασίες κατά των διοικήσεων  αφού είναι δύσκολος ο έλεγχος.
Εκτός από το μοντέλο εποπτείας, παρεμβάσεις θα υπάρξουν και στην κατεύθυνση ελάφρυνσης των διοικητικών βαρών με μείωση του αριθμού των εταιρικών πράξεων, οι οποίες υπάγονται  εκ των προτέρων έλεγχο από δημόσια αρχή, πριν δημοσιευθούν στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) Για την αντικατάσταση του ν.2190/1920 έχει ήδη συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρη Αυλωνίτη.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης