Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Zaev πρότεινε «Μακεδονία του Ίλιντεν» για erga omnes - Ουδέν σχόλιον από Μαξίμου - ΝΔ: Ενισχύει τον αλυτρωτισμό της πΓΔΜ

Ο Zaev πρότεινε «Μακεδονία του Ίλιντεν» για erga omnes - Ουδέν σχόλιον από Μαξίμου - ΝΔ: Ενισχύει τον αλυτρωτισμό της πΓΔΜ
Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ - Gorne Macedonija Nova Macedonija στις επικρατέστερες ονομασίες
(upd)  Έντονο προβληματισμό προκαλούν πληροφορίες που μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Zoran Zaev, πρότεινε στην τελευταία συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα, την ονομασία «Република Илинденска Македонија» (Ilindenska Republika Makedonija - Μακεδονία του Ίλιντεν).
Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας a1on.mk, η ελληνική πλευρά έδωσε την έγκριση της για erga omnes.
Ωστόσο, αυτή η πρόταση φαίνεται πως κρύβει πολλές παγίδες για την Ελλάδα, καθώς παραπέμπει στην εξέγερση του Ίλιντεν το 1903, δηλ. την επανάσταση σλαβοφώνων της Μακεδονίας από την αυτονομιστική οργάνωση Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση τον Ιούλιο/Αύγουστο του 1903 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία γιορτάζεται σήμερα στη πΓΔΜ ως εθνική επέτειος.
Η παγίδα που κρύβεται όμως σε αυτή την ονομασία είναι ότι στόχος της εξέγερσης ήταν η δημιουργία της αυτονόμης «Μακεδονίας», όπου -σύμφωνα με ιστορικούς- θα περιλαμβάνονταν και ελληνικά εδάφη.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στις 09:30 το πρωί του Σαββάτου (19 Μαϊου) για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ στη συνέχεια θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ουδέν σχόλιον από τον Δ. Τζανακόπουλο

Ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε το «Μακεδονία του Ίλιντεν» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα από τα σκοπιανά ΜΜΕ που θέλουν την εν λόγω ονομασία να έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως υπάρχουν πολλά ονόματα στο τραπέζι.
«Αυτήν την ώρα δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο.
Αυτά αφορούν το ουσιαστικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης που δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο δημόσιων συζητήσεων» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Δεν πρόκειται να προεξοφλήσω την κατάληξη των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων.
Η πολιτική βούληση υπάρχει, αλλά όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, απομένει αρκετή απόσταση να διανύσουμε για μία τελική συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τζανακόπουλος.

Μαξίμου: Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση, απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία

Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση από τις «κόκκινες» γραμμές της αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
«Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία», τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως «η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ - ΝΑΤΟ)».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός προτίθεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς το Σάββατο και την Κυριακή.

ΝΔ: Το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» επιβεβαιώνει και ενισχύει τον αλυτρωτισμό της πΓΔΜ

Την εκτίμηση ότι το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» επιβεβαιώνει και ενισχύει τον αλυτρωτισμό της πΓΔΜ αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατια, μετά την ενημέρωση που είχε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
 
«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ότι με τον κ. Z. Zaev συζητά το όνομα "Μακεδονία του Ίλιντεν".
Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας "μακεδονικού" έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο.
Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει.
Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Με ορόσημο την 29η Ιουνίου, Αθήνα και πΓΔΜ βαδίζουν στην τελική ευθεία προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία - πακέτο αναφορικά με το ονοματολογικό, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούν για τις εξελίξεις το Σάββατο και την Κυριακή 19-20 Μαϊου.
Αφού προηγήθηκε ένα ολονύκτιο παζάρι στη Σόφια, Αλέξης Τσίπρας και Z. Zaev συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη με κατάληξη τα τέλη Ιουνίου για συμφωνία στο θέμα της ονομασίας με αντάλλαγμα την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για τη πΓΔΜ και τελικά την είσοδο στο ΝΑΤΟ.
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε έναν τόνο πιο συγκρατημένος από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό υποστηρίζοντας ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε τελική συμφωνία.
«Οι θέσεις μας παραμένουν, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα χωρίς όμως να αλλοιώνουμε αυτό που ονομάζουμε κόκκινες γραμμές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, συμπληρώνοντας ότι, «έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά μένει ακόμη διαδρομή να γίνει.
Εξετάζουμε κάθε βήμα προσεκτικά, αλλά δεν είμαστε ακόμη σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία».
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού ο οποίος έκανε λόγο για επίτευξη συμφωνίας που μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις δύο πλευρές.
Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Αθήνα από την πλευρά της εξακολουθεί να αναφέρεται σε συμφωνία-πακέτο για όλα ή τίποτα και πως για όποια λύση, προϋπόθεση είναι η μεταρρύθμιση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.
«Η ελληνική πλευρά δεν αισθάνεται την πίεση της κλεψύδρας του χρόνου.
Υπάρχει όμως κλεψύδρα και είναι στις 25 Ιουνίου (Σύνοδος Κορυφής).
Άρα μέχρι τότε, θα θέλαμε να υπάρξει εξέλιξη.
Αν δεν είναι θετική, εδώ είμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια, την ουσιαστική και ειλικρινή προσπάθεια, ακόμη και αν δεν τα καταφέρουμε», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το παρασκήνιο

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι μετά το ανεπίσημο δείπνο των 28 ηγετών της ΕΕ την Τετάρτη το βράδυ, συνομίλησε επί πολλές ώρες με τον Σκοπιανό ομόλογό του.
«Μετά την προ-Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, συναντηθήκαμε και στο δείπνο.
Και μετά, σε φιλικό και χαλαρό κλίμα, είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση που κράτησε ως τις πρωινές ώρες».
Αργότερα, το πρωί, είχαν μια δεύτερη συνάντηση πιο σύντομη, που κράτησε περίπου μία ώρα.
«Πρέπει να σας πω ότι είχαμε πολύ θετικές συζητήσεις και πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Έχει συντελεστεί ουσιαστική η πρόοδος», σημείωσε.
Διαβεβαίωσε επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται εκ μέρους όλων των Ελλήνων ενώ αναφερόμενος στην αντιπολίτευση σημείωσε ότι «η διαμόρφωση ενός κλίματος τουλάχιστον συνεννόησης στα κρίσιμα εθνικά θέματα μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για τη χώρα».
Όλα δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καθώς δρομολογούνται σοβαρές εξελίξεις.
Όταν ξεκίνησε αυτή η διαπραγμάτευση γνωρίζαμε ότι λειτουργούμε με χρονικό ορίζοντα τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Μπαίνει σε δεύτερη μοίρα πλέον, καθώς είναι σαφές ότι τα πράγματα κινούνται με βάση την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις επικρατέστερες ονομασίες συγκαταλέγονται τα δύο βασικά σενάρια που έχουν μείνει στο τραπέζι.
Το ένα κάνει λόγο για Άνω Μακεδονία (Gorne Macedonija) και το δεύτερο σενάριο μιλά για Νέα Μακεδονία (Nova Macedonija).

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης