Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπέρ της παραπομπής στη δικαιοσύνη του πορίσματος για τη Novartis ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ - Διαδικασία παρωδία

tags :
Υπέρ της παραπομπής στη δικαιοσύνη του πορίσματος για τη Novartis ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ - Διαδικασία παρωδία
Η Βουλή αποφάσισε τη μη άσκηση δίωξης κατά των 10 εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων
(upd13) Με τις ψήφους των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και σε ορισμένες περιπτώσεις και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ψηφίστηκε η παραπομπή στην τακτική δικαιοσύνη για το πόρισμα της ειδικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Novartis.
Παράλληλα αποφασίστηκε η μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν και 4 ανεξάρτητοι βουλευτές.
Ωστόσο με την ΝΔ να έχει αποχωρήσει και τα άλλα πολιτικά κόμματα η διαδικασία εξελίχθηκε σε παρωδία.
Η συζήτηση και η όλη διαδικασία ήταν ιδιαίτερα έντονη και πολιτικά φορτισμένη, καθώς πέρα από τη σκληρή αντιπαράθεση που υπήρξε ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς και ιδίως μεταξύ των Τσίπρα - Μητσοτάκη, τον λόγο πήραν και οι 9 από τους 10 πολιτικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση, με τις τοποθετήσεις τους να κινούνται σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης.
Η διαδικασια ξεκίνησε με εξαιρετική ένταση, ενώ από την ψηφοφορία αποχώρησαν ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι.
Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους με πολύ σκληρές εκφράσεις.
O A. Τσίπρας στην ομιλία του τόνισε ότι για να ξεριζωθούν οι πρακτικές της διαφθοράς το πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα είναι να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη.
Παράλληλα τόνισε πως πανελλήνιο παρακολουθεί ένα πρωτοφανές ρεσιτάλ αμοραλισμού από τα πρόσωπα που έχουν ταυτιστεί με την κατάρρευση της χώρας, το όργιο διαπλοκής και την παράδοση της εθνικής της κυριαρχίας»
Αναφερόμενος στις διαφορές μεταξύ του κόμματός του και αυτού της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ τους χωρίζει ένα απέραντο χάσμα σε επίπεδο ηθικής.
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε ωμή παραβίαση του κράτους δικαίου και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως «ενορχηστρωτή της σκευωρίας».
Ο κ . Μητσοτάκης επανέλαβε ότι με την διαδικασία στοχοποιήθηκαν και συκοφαντήθηκαν δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο επίτροπος της χώρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και έξι πρώην υπουργοί και πρόσθεσε ότι ενώ ήλθαν για δεύτερη φορά να υπερασπιστούν την αθωότητά τους στην Βουλή «ο κ. Τσίπρας, ο ενορχηστρωτής της σκευωρίας δεν είχε το θάρρος να καθίσει και να τους ακούσει».
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι πρόκειται για «χυδαία απόπειρα της συμπολίτευσης να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους».

Τσίπρας: Πρωτοφανές ρεσιτάλ αμοραλισμού από πρόσωπα που έχουν ταυτιστεί με το όργιο διαπλοκής και την παράδοση της εθνικής της κυριαρχίας

Η κυβέρνηση ακολουθεί την εθνική γραμμή για το θέμα της ΠΓΔΜ, η οποία έχει καθοριστεί εδώ και πάνω από 10 χρόνια, τόνισε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Τόνισε ότι έχει ενημερώσει τηλεφωνικά τον κ. Μητσοτάκη για την όλη υπόθεση και εντός του Σαββατοκύριακου θα ενημερώσει τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.
«Αδύνατο να έχουμε στήσει σκευωρία και παράλληλα να θέλουμε να κουκουλώσουμε την υπόθεση», τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του τόνισε ότι για να ξεριζωθούν οι πρακτικές της διαφθοράς το πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα είναι να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη.
«Απέναντι σε όσους αποδειχθεί ότι συμμετείχαν και ωφελήθηκαν από ένα καλοστημένο δίκτυο συναλλαγών, παρανομίας και δωροδοκιών.  
Που θέριεψε μεταξύ άλλων και στο χώρο του φαρμάκου.  
Και εκεί ένας από τους πρωταγωνιστές ήταν αποδεδειγμένα και καθ’ ομολογία της, η Novartis», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε στο πολιτικό σύστημα που «εξέθρεψε την διαφθορά και φρόντισε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προστασίας για τον εαυτό του.
Να ορίσει σύντομες παραγραφές για ποινικά αδικήματα, να δημιουργήσει πολύπλοκες ειδικές διαδικασίες, να υψώσει δικονομικά τείχη που έχουν ένα και μοναδικό στόχο: Τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία.
Όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι αυτός είναι ο στόχος των ειδικών διατάξεων του Συντάγματος για την διαβόητη ευθύνη των Υπουργών».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν είναι δυνατόν ταυτόχρονα να έχει στήσει σκευωρία και να έχει επιλέξει να κουκουλώσει την υπόθεση.
«Η πραγματικότητα είναι ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν έχει καμία πρόθεση να κουκουλώσει και να συγκαλύψει αντίθετα, σκοπεύει να ακολουθήσει τη μοναδική διαδικασία που μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση και να μην επιτρέψει την σύντομη παραγραφή των καταγγελλόμενων αδικημάτων.
Την επιστροφή του φακέλου στην τακτική δικαιοσύνη.
Που είναι και η μόνη αρμόδια να αποφασίσει.
Η κυβερνητική πλειοψηφία, προσήλθε στην ψηφοφορία με ένα απλό και καθαρό αίτημα, που κάθε πολίτης μπορεί να αντιληφθεί ως το απολύτως αυτονόητο», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα προσέθεσε ότι πρέπει «να συνεχιστεί η έρευνα από την τακτική δικαιοσύνη, η οποία θα ελέγξει τα αδικήματα τα οποία δεν εμπίπτουν στο Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών, συγκεκριμένα, τα αδικήματα που αφορούν τις πράξεις δωροδοκίας και δωροληψίας καθώς και της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, για τις οποίες η Βουλή είναι αναρμόδια τόσο για τη δίωξη όσο και για την εκδίκαση τους.
Εδώ και μήνες, παρά την αγωνιώδη προσπάθεια να βρει μια πειστική υπερασπιστική γραμμή, έναντι των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο Novartis, ο ελληνικός λαός παρακολούθησε ένα ρεσιτάλ αμηχανίας, το οποίο στη συνέχεια μετατράπηκε μπολιάστηκε με θράσος και ευθείς απειλές έναντι μαρτύρων και δικαστικών αρχών και σήμερα, αφού όλα αυτά πέσαν στο κενό, οι μάσκες έπεσαν.
Και το πανελλήνιο παρακολουθεί ένα πρωτοφανές ρεσιτάλ αμοραλισμού από τα πρόσωπα που έχουν ταυτιστεί με την κατάρρευση της χώρας, το όργιο διαπλοκής και την παράδοση της εθνικής της κυριαρχίας»
Αναφερόμενος στις διαφορές μεταξύ του κόμματός του και αυτού της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ τους χωρίζει ένα απέραντο χάσμα σε επίπεδο ηθικής.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε πρόθυμα, το ρόλο του επικεφαλής ενός πολιτικού προσωπικού που δεν έχει κανένα απολύτως δισταγμό πλέον να λοιδορήσει ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, στοιχειώδεις κανόνες λογοδοσίας, δημοκρατικού κοινωνικού ελέγχου, διαφάνειας και απόδοσης δικαιοσύνης.
Όμως θα πρέπει να γνωρίζει ότι μια συντεταγμένη πολιτεία, έχει ισχυρά αντισώματα απέναντι στον αμοραλισμό και τον κυνισμό σε κάθε έκφανση τους.
Και το ισχυρότερο όλων είναι ο δημοκρατικός έλεγχος του πολιτικού συστήματος και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Αυτά τα δύο στοιχεία, είναι συστατικά για την Ελλάδα που οραματίζεται κάθε πολίτης αυτής της χώρας».

Μητσοτάκης: Δεν θα συμμετάσχουμε σε μία διαδικασία με «10 κάλπες της ντροπής»

Επίθεση εφ' όλης της ύλης στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην ψηφοφορία, καθώς αυτή θα γίνει, όπως ο ίδιος τις χαρακτήρισε σε «10 κάλπες ντροπής».
Ο κ. Μητσοτάκης δεν μίλησε μόνο για την υπόθεση Novartis αλλά όπως ήταν φυσικό τόσο για την οικονομία, όσο και για την εξωτερική πολιτική, αλλά και για το θέμα του εκλογικού νόμου.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τα «εργαλεία εξουσίας» για να σπιλώσει όχι μόνο τους πολιτικούς της αντιπάλους αλλά και τις οικογένειές τους, μην έχοντας ούτε το ελάχιστο πολιτικό ήθος.
Συνέχισε την επίθεσή του στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «γίνατε μέσα σε μόλις τρία χρόνια ένα καθεστωτικό σύστημα εξουσίας χωρίς κανένα ηθικό φραγμό. Σαν το οξύ διαβρώνετε σταγόνα σταγόνα τα θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Προσπαθείτε κάθε μέρα να κάνετε πράξη την ασύλληπτη ρήση σας «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν.
Κάποτε ζητούσατε χρηματοδότηση χωρίς μνημόνιο.
Μετά από τρεισήμισι χρόνια του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου στην εξουσία το συνονθύλευμα που μας κυβερνά οδηγεί τη χώρα σε ένα ακόμη μνημόνιο χωρίς, αυτήν τη φορά, χρηματοδότηση».
Παράλληλα κατάθεσε πρόταση για προ ημερησίας διάταξη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της ψηφοφορίας των Ελλήνων του εξωτερικού, προκειμένου, όπως τόνισε, πέραν όλων των άλλων, ο κ. Τσίπρας να τοποθετηθεί δημόσια για το συγκεκριμένο θέμα.
Ζήτησε εκ νέου την πραγματοποίηση εκλογών, προκειμένου η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί -και θα είναι κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- να οδηγήσει όντως τη χώρα σε γαλήνια νερά και να μη συνεχιστεί η καταστροφή που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σαμαράς: Έχει μπλέξει άσχημα ο Τσίπρας - Θα πάει στο Eιδικό Δικαστήριο

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργοί του έχουν μπλέξει άσχημα, προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας από το βήμα της Βουλής για την υπόθεση Novartis.
Μάλιστα προειδοποίησε τον πρωθυπουργό με Ειδικό Δικαστήριο στην επόμενη βουλή.
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το έγκλημα της σκευωρίας υπάγεται στη δικαιοδοσία της Βουλής.
«Για αυτά θα πάτε σε Ειδικό Δικαστήριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εμείς προειδοποιήσαμε για τις αυταπάτες που είχατε και εσείς κατασκευάζετε ενόχους τόνισε για να προσθέσει. «Στον κόσμο αυτό οι αυταπάτες πληρώνονται. Μόνο που  τις δικές σας  αυταπάτες τις πλήρωσε ο ελληνικός λαός και ήρθε η ώρα να τις πληρώσετε και εσείς.
Εδώ τελειώνουν οι αστικές ευγένειες».
Ο κ. Σαμαράς είπε πως «παραμυθιάζετε τον κόσμο ότι βγαίνετε από τα Μνημόνια την ώρα που έχετε υπογράψει σκληρά μέτρα και έχετε υποθηκεύσει  την περιουσία του Δημοσίου».
Αναφερόμενος στα πλεονάσματα είπε πως ακόμη και ένα μικρό παιδί θα καταλάβαινε πως αν έχετε υπερφολογήσει τους πάντες θα υπάρχει ταμείο αλλά δεν θα υπάρχει  χώρα.
Μας λέτε, πρόσθεσε,  ότι βγήκε η χώρα στην ανάπτυξη, δεν μας λέτε όμως ότι μεσολάβησαν δύο χρόνια ύφεσης.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις με το Σκοπιανό, τόνισε ότι «πάτε να νομιμοποιήσετε τον σκοπιανό αλυτρωτισμό».

Μιχαλολιάκος: Η Χρυσή Αυγή δεν θα αποχωρήσει - Σεβόμαστε τη διαδικασία

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, υποστηρίζοντας ότι κάθε φορά που υπάρχει μία αρνητική εξέλιξη στο θέμα της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση «θυμάται» τη Novartis.
Ο κ. Μιχαλολιάκος ξεκαθάρισε ότι η Χρυσή Αυγή δεν θα αποχωρήσει από τη διαδικασία και θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής, καθώς σέβεται την κοινοβουλευτική διαδικασία αλλά και το τεκμήριο αθωότητας των εμπλεκομένων έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά οι μόνοι για τους οποίους δεν υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας και εκ των προτέρων θεωρούνται ένοχοι είναι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Ζήτησε, πάντως, να υπάρξει εξέταση και για τον πρώην υπουργό Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κ. Π. Κουρουμπλή.

Γεννηματά: Απόλυτη σκευωρία η υπόθεση Novartis - Κοινοβουλευτική παρωδία με άκομψο τέλος - Αποχωρούμε από τη διαδικασία

Ως την απόλυτη σκευωρία χαρακτήρισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, την υπόθεση Novartis.
Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «παίζει τα ρέστα της» πάνω σε ένα τοξικό κλίμα και δημιουργεί σκευωρίες, ενώ την ίδια ώρα δεσμεύει τη χώρα με νέα βάρη.
Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εάν είχε ελάχιστο αίσθημα ευθύνης θα προχωρούσε σε εκλογές.
Στο τέλος της ομιλίας της η κυρία Γεννηματά ανακοίνωσε ότι το κόμμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν θα συμμετάσχει στην όλη διαδικασία.

Βενιζέλος: Αποτύχατε σε όλα και διατηρείται «ζωντανή» μόνο τη σκανδαλολογία

Επίθεση εφ' όλης της ύλης στην κυβέρνηση, από την οικονομία έως την εξωτερική πολιτική, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς και γι' αυτό διατηρεί «ζωντανή» την υπόθεση Novartis, θεωρώντας ότι μπορεί να την εκμεταλλευθεί πολιτικά, συκοφαντώντας τους αντιπάλους της.

Λεβέντης: Πρόκειται για φιάσκο - Η Ένωση Κεντρώων αποχωρεί από τη διαδικασία

Ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι μέσα από αυτή την υπόθεση, δοκιμάστηκε και ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων, ο οποίος δεν λειτούργησε σωστά.
«Έχω προτείνει στις περιπτώσεις μεγάλων έργων και προμηθειών να υπάρχει παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, κάτι που θα έλυνε όλα τα προβλήματα» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, τονίζοντας πως τα δύο κόμματα επιλέγουν «να θέλουν μόνα τους την εξουσία».
«Βάζουν την εξουσία πάνω από όλα» σημείωσε ο κ. Λεβέντης, ζητώντας διακομματικό έλεγχο των υπουργείων για να μην υπάρχουν περιπτώσεις διαφθοράς.

Πικραμμένος: Τυχόν αδικαιολόγητη παράταση προσβάλει βάναυσα την προσωπικότητα

«Ενώπιόν σας, στη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου, σας ζήτησα να παραδοθώ αθώος στην κοινωνία το ταχύτερο δυνατόν.
Μου ζητήθηκε να προσέλθω στην προανακρτική επιτροπή για να εκφέρω τη γνώμη μου για το θέμα της αρμοδιότητάς της.
Δεν προσήλθα, αλλά έστειλα επιστολή, με την οποία εξήγησα ότι επαφίεμαι στην κρίση της για ένα τέτοιο θέμα καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, στη συζήτηση για την υπόθεση Novartis, στη Βουλή.
«Σήμερα, κάποιους μήνες μετά, σας δηλώνω με παρρησία ότι δεν με ενδιαφέρει καθόλου ποιο όργανο θα κριθεί ως αρμόδιο για να κρίνει την υπόθεση.
Αυτό που ενδιαφέρει είναι το θέμα να ερευνηθεί στην ουσία του.
Έχω, όμως, τον φόβο ότι με τις διαδικασίες που ακολουθούνται μπορεί να μη συμβεί.
Τυχόν αδικαιολόγητη παράταση ή μη ολοκλήρωση της διαδικασίας προσβάλει βάναυσα την προσωπικότητα ενός ανθρώπου που υπηρέτησε τη δικαιοσύνη με πιστό τρόπο 37 χρόνια και νομίζει ότι πλήττει το κύρος της ίδιας της δικαιοσύνης» πρόσθεσε.
Ο κ. Πικραμμένος ζήτησε την πιστή τήρηση των κανόνων της ελληνικής και ευρωπαϊκής έννομης τάξης και την ταχύτατη διαλεύκανση της ουσίας τής υπόθεσης, «διότι αν και αυτή η υπόθεση συρθεί επί μακρόν, όχι μόνο θα εξακολουθήσει να σπιλώνεται η προσωπικότητά μου, αλλά θα δίνεται σε ορισμένους το έρεισμα να ισχυριστούν ότι πρόκειται εντέλει για πολιτική δίωξη».
 «Είναι γνωστό σε όλο το πανελλήνιο ότι καμία απολύτως σχέση δεν έχω με το αποκαλούμενο σκάνδαλο Novartis. Ουδεμία απολύτως σχέση.
Σας καλώ, λοιπόν, να πράξετε το καθήκον σας» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Αβραμόπουλος: Η σκευωρία κατέρρευσε, να αναδειχθεί η αλήθεια σε δικαστικό επίπεδο

Την θέση ότι η σκευωρία που στήθηκε σε βάρος του αναφορικά με την υπόθεση της Novartis κατέρρευσε διατυπώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δ. Αβραμόπουλος στο γραπτό υπόμνημα του που κατέθεσε στη Βουλή με αφορμή τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής.
Στο υπόμνημα του ο κ.Αβραμόπουλος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι επιβεβαιώθηκε πλήρως καθώς υποστήριζε ότι δεν υπήρχε το οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο εις βάρος του και τονίζει την ανάγκη να αναδειχθεί η αλήθεια σε δικαστικό επίπεδο και να τιμωρηθούν οι «σκευωροί».

Στουρνάρας: Η υπόθεση Novartis είναι η μεγαλύτερη σκευωρία της μεταπολίτευσης

Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση για την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis, εξαπέλυσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα (18/5) στην ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η εν λόγω υπόθεση αποτελεί τη μεγαλύτερη σκευωρία της μεταπολίτευσης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πρώτα έφερε το όλο θέμα στη δημοσιότητα και κατόπιν «ένιψε τα χέρια της», καθώς φοβάται την αποκάλυψη ότι εάν αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια στην όλη υπόθεση θα βρεθούν εμπλεκόμενα και κυβερνητικά στελέχη.
Ο κ. Στουρνάρας στράφηκε και κατά των μαρτύρων, υποστηρίζοντας ότι έχουν δεχθεί πιέσεις από την κυβέρνηση, ενώ εμφανίστηκε πλήρως αντίθετος με το γεγονός ότι δεν παρουσιάζονται αλλά χρησιμοποιούν ψευδώνυμα και κρύβονται.
«Δεν υπάρχει προηγούμενο στον ανεπτυγμένο κόσμο, με  ασυνάρτητες μαρτυρίες τριών ανώνυμων μαρτύρων, υπό αμφισβητούμενο καθεστώς προστασίας, με εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη και τη Φορολογική Διοίκηση, υποκείμενων σε πιέσεις ή ακόμη και εκβιασμούς, χωρίς στοιχεία, χωρίς καν ενδείξεις, να στέλνονται δέκα επιλεγμένα, νυν και πρώην, πολιτικά πρόσωπα κατηγορούμενα στη Βουλή, δύο πρώην Πρωθυπουργών συμπεριλαμβανομένων, να  ανοίγονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους, όπως και των συγγενικών τους προσώπων, να στοχοποιούνται και να διαπομπεύονται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.
Ειδική αναφορά φρόντισε να πραγματοποιήσει ο κ. Στουρνάρας τόσο στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και στον εαυτό του, επικαλούμενος τους προγόνους τους.

Γεωργιάδης: Οι μέρες σας τελειώνουν

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση για την υπόθεση Novartis.
«Οι μέρες σας τελειώνουν.
Κανείς δεν κυβερνά για πάντα» δήλωσε σε έντονο ύφος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
«Τα τρία χρόνια που κυβερνάτε, μας διδάξατε την τυραννία της πλειοψηφίας» τόνισε και πρόσθεσε ότι «όποιος είναι εμπλεκόμενος σε αυτήν την ιστορία, θα πάει στο δικαστήριο», κάνοντας εκ νέου λόγο για σκευωρία.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι επιθυμεί να δικαστεί, καθώς «δεν θέλει να έχει υποχρέωση σε κανέναν».
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε για ακόμα μία φορά ότι το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης αυξήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Λοβέρδος: Σπείρα παλιανθρώπων αυτή που έστησαν τη σκευωρία

Νέα επίθεση, με οξύτατους χαρακτηρισμούς, εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός, Αν. Λοβέρδος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση Novartis.
Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για σπείρα, παλιανθρώπους και έσχατη σκευωρία, η οποία όχι μόνο θα αποκαλυφθεί αλλά και θα τιμωρηθεί, αναφερόμενος, σαφώς, στην κυβέρνηση.

Λυκουρέντζος: Είμαι αθώος - Ουδεμία πράξη ενοχής με βαρύνει - Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα»

«Είμαι αθώος. Ουδέν αδίκημα διέπραξα, ουδεμία πράξη ενοχής με βαρύνει.
Από την πρώτη στιγμή ζήτησα το άνοιγμα των λογαριασμών μου, την άρση του τηλεφωνικού μου απορρήτου και έρευνα του ονόματός μου και της ζωής μου.
Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα», τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αντικρούοντας τις κατηγορίες εναντίον του, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.
Ο κ. Λυκουρέντζος μίλησε για «άθλια ψευδομαρτυρία που θα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μαζί με κάθε απόπειρα σπίλωσής» του, αλλά και για σκοπιμότητες σε ό,τι αφορά τις δέκα κάλπες, σημειώνοντας: «Υποτίθεται ότι κρινόμεθα ατομικά, αλλά χωρίς διατυπωμένες κατηγορίες».
Υποστήριξε ακόμα ότι μερίδα του Τύπου, αλλά και ορισμένοι κύκλοι, «επιμένουν να κατασκευάζουν ενόχους, επιμένουν στην άθλια πρακτική της σπίλωσης» και τόνισε ότι ουδεμία επικοινωνία είχε ποτέ με στελέχη της Novartis.
Επιπλέον, επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο η κυβερνητική πλειοψηφία διαχειρίστηκε την υπόθεση καταλογίζοντάς της «βαρύτατες ηθικές ευθύνες για τις πρακτικές που ακολούθησε» και οι οποίες -όπως είπε- συντηρούν αδίκως τη σπίλωσή του.
Τόνισε ότι «επέλεξε (σσ: η κυβέρνηση) να υπηρετήσει σκοπιμότητες» και «αντί να διερευνήσει, ως ώφειλε, πλήρως και σε βάθος την υπόθεση Novartis, επέλεξε την απόδραση από τις ευθύνες της, καταθέτοντας πόρισμα με το οποίο αρνείται τις αρμοδιότητες της Προανακριτικής Επιτροπής».

Κουτρουμάνης: Θα υπερασπιστώ μέχρι τέλους την τιμή και το όνομά μου

Για καταπάτιση των ανθρωπίνων δικαιώματων κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός, Γ. Κουτρουμάνης, από το βήμα της Ολομέλειας, αναφορικά με την υπόθεση Novartis, τονίζοντας ότι θα υπερασπιστεί, μέχρι τέλους, την τιμή, την εντιμότητα και το όνομά του.
«Βρίσκομαι ενώπιόν σας όχι ως απολογούμενος, αλλά σας κατηγορώ ότι συμμετέχετε ή ανέχεστε τις πρακτικές που παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές τού δικαίου» ανεέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και αναρωτήθηκε τι θα γίνει εάν η δικαιοσύνη αποφανθεί ότι δεν έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει την υπόθεση.
«Θα μας μείνει η ρετσινιά, γιατί εσείς δεν θέλατε να κάνετε έρευνα;» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το μόνο που επεδίωκε η κυβέρνηση ήταν η σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της.
«Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, όπου η αντιπολίτευση να ζητάει να διερευνηθεί μία υπόθεση και να το αρνείται η κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης και επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση ρωτώντας: «Τι θα εμπόδιζε τη δικαιοσύνη να γίνει έρευνα και από τη Βουλή;».

Σαλμάς: Πολύ κακό για το τίποτα

Για πολλή φασαρία για το τίποτα έκανε λόγο ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Ν.Δ., Μάριος Σαλμάς, αναφερόμενος στη συζήτηση επί του πορίσματος για την υπόθεση Novartis.
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο κ. Σαλμάς αναρωτήθηκε ποιον λόγο εξυπηρετούν οι δέκα κάλπες, ενώ σημείωσε πως σε συτή τη συνεδρίαση προσήλθε πιο θυμωμένος από προ τριών μηνών.
Παράλληλα, σημείωσε πως 159 βουλευτές παρέπεμψαν την πληροφορία περί εμπλοκής του από έναν προστατευόμενο μάρτυρα να εξεταστεί από μία αναρμόδια επιτροπή, ευχαριστώντας την ίδια ώρα και τους βουλευτές που δεν ζήτησαν την παραπομπή του.
Επιπλέον, σημείωσε πως «υπάρχει το σκάνδαλο αλλά φρονώ πως δεν απασχολεί πολιτικά πρόσωπα».

Αποχωρεί το ΚΚΕ

Tο ΚΚΕ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει διαδικαδίες - παρωδία, ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής το γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. 
Ο κ. Κουτσούμπας ανήγγειλε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα αποχωρήσει και από την συνεδρίαση και από την ψηφοφορία για την υπόθεση Novartis.

Απειλούν με αποχώρηση από την ψηφοφορία για το πόρισμα της Novartis – Να διορθωθούν τα ψηφοδέλτια

Ένταση επικράτησε με την έναρξη της διαδικασίας στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με τη διαδικασία επί της ψηφοφορίας για το πόρισμα της υπόθεσης Novartis.
Οι αντιδράσεις εστιάζουν τόσο στις δέκα κάλπες όσο και στο περιεχόμενο των ψηφοδελτίων (ΝΑΙ στη δίωξη, ΟΧΙ στη δίωξη λόγω αναρμοδιότητας και διαβίβαση στον αρμόδιο εισαγγελέα και ΠΑΡΩΝ)
Η ΝΔ κατήγγειλε την κυβερνητική πλειοψηφία, τονίζοντας ότι αν δεν διορθωθούν τα ψηφοδέλτια, δεν θα μετάσχει στη διαδικασία της ψηφοφορίας επί του πορίσματος.
«Δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο εμείς να τοποθετηθούμε» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας προαναγγέλοντας την αποχώρηση της ΝΔ πριν από την μυστική ψηφοφορία για το πόρισμα της Novartis.
Ο κ.Δένδιας χαρακτήρισε «αντισυνταγματική» και «κομματικά πονηρή» τη διαδικασία που ακολουθεί η Βουλή κάνοντας λόγο για απόπειρα «φαλκίδευσης» του δικαιώματος ψήφου των βουλευτών.
Ειδικότερα, υποστήριξε ότι δεν θα έπρεπε να στηθούν 10 κάλπες και ότι θα έπρεπε να δοθούν περισσότερες επιλογές στο ψηφοδέλτιο της μυστικής ψηφοφορίας.
«Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής οι ξεχωριστές κάλπες στήνονται μόνο όταν υπάρχουν καταγγελλόμενες πράξεις.
Το πόρισμα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν προτείνει την άσκηση διώξεων και ως εκ τούτου δεν πρέπει να στηθούν δέκα κάλπες.
Επίσης, στο ψηφοδέλτιο λέει «ΟΧΙ λόγω αναρμοδιότητας και διαβίβαση στον αρμόδιο εισαγγελέα».
Με τον τρόπο αυτό στην πραγματικότητα φαλκιδεύει εκ του πονηρού το δικαίωμα των βουλευτώ να έχουν απεριόριστο δικαίωμα ψήφου και γνώμης.
Το φαλκιδεύει γιατί δίπλα στο ΟΧΙ θέτει κατά τρόπο κομματικά πονηρό συγκεκριμένη αιτιολογία που είναι αντίθετη με αυτό που πιστεύει σύσσωμη η αντιπολίτευση.
Το ΟΧΙ δεν είναι λόγω αναρμοδιότητας αλλά λόγω ουσίας.
Για εμάς δεν υφίσταται αδίκημα λόγω ουσίας και όχι λόγο αναρμοδιότητας και μας στερείται την επιλογή» είπε ο κ.Δένδιας.

Κοντονής: Φοβάστε την ψήφο των βουλευτών σας

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, ο οποίος υποστήριξε ότι η ΝΔ φοβάται την ψήφο των βουλευτών της.
«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ταραχή στα κόμματα που τα στελέχη τους εμπλέκονται στη Novartis» είπε ο κ. Κοντονής, αναφέροντας ότι αν είχε στηθεί μια κάλπη τότε ήταν που θα περιοριζόταν το δικαίωμα του βουλευτή καθώς ο καθένας θα έπρεπε να τοποθετηθεί συλλήβδην και για τα 10 πρόσωπα.

Αντιδράσεις από ΔΗΣΥ, Ποτάμι

Πάντως και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τα ψηφοδέλτια.
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου από τη ΔΗΣΥ κατηγόρησε την κυβέρνηση για σκοπιμότητα.
«Η πλειοψηφία πρότεινε την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής με σκεπτικό που έπασχε.
Είπαμε τότε ότι θα ψηφίσουμε την επιτροπή για επί της ουσίας διερεύνηση και καθαρό πόρισμα.
Δυστυχώς η πλειοψηφία δεν το έκανε.
Από την αρχή είχατε σκοπιμότητα να στήσετε ένα πανηγύρι.
Είναι προφανής η αντισυνταγματικότητα προκειμένου να καλύψετε τα πολιτικά σας ατοπήματα.
 Δεν μπαίνουμε στην συζήτηση για το ψηφοδέλτιο.
Είναι αντικανονικό» είπε ο κ.Κεγκέρογλου ενώ και ο Γ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι υποστήριξε ότι έτσι όπως έχει συνταχθεί το ψηφοδέλτιο το «ΟΧΙ λόγω αναρμοδιότητας» στην πράξη είναι «μισό ΝΑΙ».
Για πολιτικά παιχνίδια και κομματικές επιδιώξεις έκανε λόγο οΜάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων.
Πάντως και με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανέφερε ότι θα  αντιμετωπιστεί το θέμα που έθεσε ο Νίκος Δένδιας ως παρεμπίπτον ζήτημα.
Τόνισε ότι στο άρθρο 86 του Συντάγματος δεν προβλέπεται άλλη διαδικασία παρά απόφαση για την άσκηση ή μη δίωξης, ενώ «αd hoc» περίπτωση ήταν το ψηφοδέλτιο στην υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου.
«Δεν υπάρχει κατά συνέπεια κάποιο τέχνασμα.

Πρέπει να υπάρξουν 10 κάλπες διότι η δίωξη απαιτεί την εξατομίκευση.
Είναι στη δική μου αρμοδιότητα να τοποθετηθώ στα ζητήματα που θέσατε.
Στο ψηφοδέλτιο τίθεται το αν "η Βουλή είναι ή δεν είναι αναρμόδια"» είπε η κα.Χριστοδουλοπούλου.
Συγκεκριμένα η Βουλή σε δέκα κάλπες αποφασίζει την άσκηση ή τη μη άσκηση δίωξης κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου και κατά των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Σπυρίδωνος-'Αδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γεωργίου Κουτρουμάνη, για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της Προανακριτικής επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οποία ζητείται άσκηση δίωξης.
Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση NOVARTIS προτείνει στην Ολομέλεια να μην ασκήσει ποινική δίωξη η Βουλή, λόγω αναρμοδιότητάς της, για τις πράξεις της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Προτείνει επίσης, διαπιστώνοντας η Βουλή την αναρμοδιότητά της, να διαβιβάσει, δια του υπουργού Δικαιοσύνης, το Πόρισμα της Επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 18/5 08:21)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης