Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Donald Trump, ο εμπρηστής της Μέσης Ανατολής

Donald Trump, ο εμπρηστής της Μέσης Ανατολής
Ο Trump χαλυβδώνει τη συμμαχία των ΗΠΑ με το Ισράηλ, χωρίς να υπολογίζει το κόστος
«Φωτιά» βάζει στη Μέση Ανατολή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump με τις εμπρηστικές του αποφάσεις για Παλαιστίνη και Ιράν.
Πολλοί ήταν οι πρόεδροι των ΗΠΑ που είχαν υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αλλά ήταν ο Donald Trump που υλοποίησε τελικά αυτή τη δέσμευση, προκαλώντας κύματα οργής σε Παλαιστίνη, αραβικό κόσμο και Δύση.
Προ μηνών είχαμε προειδοποιήσει για τις δραματικές επιπτώσεις αυτής της απόφασης, με τη σφαγή των Παλαιστινίων διαδηλωτών στη Γάζα την ημέρα των εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, να μας επιβεβαιώνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο.
Μετά τη δραματική τροπή των γεγονότων, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να διαδραματίσουν κανέναν ειρηνευτικό και διαμεσολαβητικό ρόλο στη Μέση Ανατολή.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο Trump πήρε αυτή την απόφαση;
Η ανατολική Ιερουσαλήμ θεωρείται από τους Παλαιστίνιους ως η πρωτεύουσα ενός μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους, την ώρα που το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα να μεταβάλει το νομικό καθεστώς σε κατεχόμενο έδαφος με βάση το διεθνές δίκαιο.
Το ζήτημα της Ιερουσαλήμ είναι το πλέον ακανθώδες στη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.
Με βάση την ειρηνευτική συμφωνία του Όσλο του 1993 μεταξύ Yitzhak Rabin και Yasser Arafat, ο τελικός συμβιβασμός για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα αποφασιστεί στην τελευταία φάση των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, καμία χώρα δεν είχε αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και όλες διατηρούν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ.
Ο Trump επικαλείται την αποτυχία των προκατόχων του στην επίλυση της διαμάχης, ωστόσο η απόφασή του να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του Ισραήλ, χωρίς να έχουν προηγηθεί σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, αποτελεί πλήγμα στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης η οποία ούτως ή άλλως βρίσκεται στα τάρταρα.
Προφανώς o Trump γνώριζε τις συνέπειες της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και είτε αδιαφόρησε, είτε πίστεψε ότι μπορεί να τις ελέγξει.
Δυστυχώς, επέλεξε να με αυτό τον τρόπο, αλλά και με την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, να ενισχύσει τη συμμαχία του με το Ισραήλ και τον Benjamin Netanyahu.
Πραγματοποιώντας στροφή 180 μοιρών από την πολιτική του προκατόχου του Barack Obama, ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμακώνει την ένταση στη Μέση Ανατολή και χαλυβδώνει τη συμμαχία των ΗΠΑ με το Ισραήλ, κόντρα σε Ιράν και Τουρκία, χωρίς να υπολογίζει το κόστος.
Το Παλαιστινιακό παραμένει μια ανοικτή πληγή που δύσκολα θα κλείσει, με τις αποφάσεις Trump και τη βίαιη αντίδραση του Ισραήλ, να αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» των εξτρεμιστών, εξέλιξη πολύ επικίνδυνη για τους λαούς της Μέσης Ανατολής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης