Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall Street, με τα «βλέμματα» στις εμπορικές συνομιλίες Κίνας - ΗΠΑ - Πιέσεις στο Μιλάνο, στο -1,48% ο FTSE MIB

Νευρικότητα στη Wall Street, με τα «βλέμματα» στις εμπορικές συνομιλίες Κίνας - ΗΠΑ - Πιέσεις στο Μιλάνο, στο -1,48% ο FTSE MIB
Ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με τη Λέγκα του Βορρά
(upd) Νευρικότητα παρατηρείται σήμερα (18/5/2018) στη Wall Street, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στις εμπορικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, αλλά και στις επίμονα υψηλές αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα.
Περί τις 20:15, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 0,1% στις 24.740 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,1% στις 2.717 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,1% χαμηλότερα στις 7.373 μονάδες. 
Αμερικάνοι και Κινέζοι αξιωματούχοι συνεχίζουν και σήμερα τις διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα τους σε θέματα εμπορίου και να μην προχωρήσουν οι απειλές του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, για επιβολή δασμών ύψους 150 δισ. δολαρίων σε κινέζικα προϊόντα, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.
Σύμφωνα με το Reuters, η Κίνα προτείνει στις ΗΠΑ ένα πακέτο μέτρων που προβλέπει εμπορικές υποχωρήσεις και αυξημένες αγορές αμερικανικών προϊόντων που στοχεύουν στο να μειώσουν το εμπορικό έλλειμμα κατά 200 δισ. δολάρια, κάτι που, ωστόσο, διέψευσε το Πεκίνο. 
Χθες, οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν με απώλειες, καθώς ο Trump εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την επιτυχία των συνομιλιών, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Κίνα ως «κακομαθημένη στο ζήτημα του εμπορίου»
Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καταγράφουν σήμερα οριακές μεταβολές, με εκείνη του 10ετούς να παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011, με τους επενδυτές να αναμένουν με ενδιαφέρον τις δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), προκειμένου να αναζητήσουν «μηνύματα» σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.
Θετικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί πρόσφατα για την οικονομία των ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τις προσδοκίες για μια πιο «επιθετική» αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.
Ενώ οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δηλώνουν πως «βλέπουν» δύο ακόμη αυξήσεις εντός του 2018, οι αγορές αρχίζουν σταδιακά να εκτιμούν πως θα μπορούσαν να υπάρξουν τελικά τρεις. 
Προσδοκίες για μια ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων τείνουν να ασκούν ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων, προσφέροντας, παράλληλα, ώθηση στο δολάριο και ασκώντας πιέσεις στις μετοχές. 
Περί τις 20:30, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρούσε στο 3,07%, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011.


Τα αμερικανικά ομόλογα βρέθηκαν υπό πίεση αυτή την εβδομάδα, με τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ να πυροδοτούν την «εκτόξευση» του επιτοκίου του 10ετούς σε επίπεδα άνω του 3%. 
Οι τρεις δείκτες της Wall βρίσκονται σε τροχιά να καταγράψουν ήπιες απώλειες στο σύνολο της εβδομάδας, μετά από κέρδη 2% την προηγούμενη εβδομάδα. 
Ειδικότερα, ο Dow υποχωρεί περίπου κατά 0,5% από την αρχή της εβδομάδας, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq υποχωρούν κατά 0,3% έκαστος.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Nordstrom καταγράφει «βουτιά» σχεδόν 10%, καθώς η εταιρεία λιανεμπορίου ανακοίνωσε συγκρίσιμες πωλήσεις κατώτερες των προσδοκιών για το α’ τρίμηνο του 2018. 
Η μετοχή του Facebook υποχωρεί οριακά, στον απόηχο της είδησης ότι η Cambridge Analytica, η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων που κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε για πολιτικούς σκοπούς προσωπικά δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, κατέθεσε αργά χθες αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 7 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα.
Τον περασμένο Μάρτιο, η Cambridge Analytica, εταιρεία που είχε προσληφθεί από τους αρμόδιους της προεκλογικής εκστρατείας του Donald Trump το 2016, κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε παράτυπα τα δεδομένα 87 εκατ. χρηστών του Facebook από το 2014.

Απώλειες στις ευρωαγορές, με την Ιταλία στο επίκεντρο - Στο -1,48% ο FTSE MIB

Εν τω μεταξύ, με ήπιες απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ η αγορά του Μιλάνου δέχτηκε ισχυρές πιέσεις, με τους επενδυτές να παραμένουν ανήσυχοι σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα στο οποίο κατέληξαν το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά.
Οι επενδυτές «βλέπουν» θετικά το γεγονός ότι στην προγραμματική συμφωνία δεν περιλαμβάνεται αίτημα για διαγραφή ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ή για έξοδο από το ευρώ, ωστόσο οι ανησυχίες ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να βάλει τη χώρα σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ, άσκησαν πιέσεις στις ιταλικές μετοχές, ενώ πίεσαν ανοδικά το κόστος δανεισμού της χώρας.
Σημαντικές ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών προκαλούν τα σχέδια των δύο κομμάτων να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω ανόδου του χρέους.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, εάν υλοποιηθούν οι πολιτικές των δύο κομμάτων, θα μπορούσε να υπάρξει μια σημαντική αύξηση στο κυβερνητικό έλλειμμα στο 6,5% του ΑΕΠ το 2019, κάτι που θα σήμαινε μια άνοδο του χρέους σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα εκείνων για τα οποία έχει δεσμευτεί η Ιταλία.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε κατά 1,48% στις 23.449,65 μονάδες.


Εν τω μεταξύ, νευρικότητα κατέγραψαν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,28% χαμηλότερα, στις 394,67 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,28% στις 13.077,72 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,12% στις 7.778,79 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,13% χαμηλότερα στις 5.614,51 μονάδες.


Πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με την Intesa Sanpaolo να υποχωρεί κατά 2,5%, την Unicredit κατά 2,8% και την UBI Banca κατά 7,9%.
Η μετοχή της Banca Monte Paschi di Siena κατέγραψε απώλειες 3,5%, καθώς στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης γίνεται αναφορά στην ιταλική τράπεζα.
Ειδικότερα στο κεφάλαιο «Προστασία των Καταθέσεων» αναφέρεται ότι το κράτος, το οποίο είναι μέτοχος της ιταλικής τράπεζας, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον στόχο και την αποστολή της τράπεζας.
Οι αναλυτές εκλαμβάνουν αυτή την αναφορά ως έλλειψη εμπιστοσύνης της νέας κυβέρνησης στο σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Την ίδια ώρα, σημαντική άνοδο καταγράφουν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με εκείνη του 10ετούς να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο 2017.
Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας «άγγιξε» σήμερα το 2,23% - το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2017 - από 2,157% στην αρχή της ημέρας, όντας σε τροχιά να σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα ενός έτους, ενώ το spread με το αντίστοιχο γερμανικό «άγγιξε» τις 164,1 μονάδες βάσης, τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους.


Στο πρόγραμμα 58 σελίδων στο οποίο συμφώνησαν τα δύο κόμματα δεν περιλαμβάνεται η εξαίρεση από τον υπολογισμό του χρέους των ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του QE, αλλά ούτε και σχέδια για έξοδο από το ευρώ ή δημοψήφισμα.
Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται ότι οι δαπάνες για επενδύσεις δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του ελλείμματος.
Όπως τονίζεται η μείωση του δημόσιου χρέους δεν θα γίνει μέσω των φόρων αλλά με την αύξηση του ΑΕΠ μέσω της στήριξης των επενδύσεων και της εσωτερικής ζήτησης.
Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για έκδοση ομολόγων μικρής διάρκειας για την αποπληρωμή χρέους σε εταιρείες και ιδιώτες.
Επίσης περιλαμβάνεται η αποζημίωση των μικρομετόχων τραπεζών που είναι υπό εκκαθάριση, αλλά και περιορισμένες δαπάνες για ενίσχυση της ανάπτυξης.
Στα εταιρικά νέα, ο κλάδος τηλεπικοινωνιών σημείωσε απώλειες σχεδόν 2%, καθώς οι Altice και Telecom Italia υποχώρησαν κατά 3,5%, στον απόηχο υποβάθμισης της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης.
Πιέσεις δέχτηκε και ο κλάδος πρώτων υλών, σημειώνοντας απώλειες 1,2%, με τη μετοχή της Glencore να υποχωρεί κατά 4,4%, στον απόηχο δημοσιεύματος που ανέφερε ότι η εταιρεία εξόρυξης ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με έρευνα από το Γραφείο Απάτης του Ην. Βασιλείου σχετικά με τις δραστηριότητές της στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Απώλειες άνω του 1% κατέγραψε ο κλάδος αυτοκινήτων, με τη μετοχή της Fiat να υποχωρεί κατά 1,8%, καθώς ο διευθύνων της σύμβουλος, Sergio Marchionne, δήλωσε ότι θα επανεξετάσει τις δραστηριότητες της εταιρείας στην Ιταλία.
Η μετοχή της AstraZeneca υποχώρησε κατά 1,9%, καθώς η εταιρεία ανέφερε μια πτώση 37% στα κέρδη α’ τριμήνου.

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας εν αναμονή των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ και Κίνας

Με κέρδη έκλεισαν οι περισσότερες αγορές στην Ασία, καθώς οι επενδυτές αναπροσαρμόζουν τις προσδοκίες τους σχετικά με τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 1,24% στις 3.193,30 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδο για τον SZSE Component, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 10.672,52 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,34% στις 31.047,91 μονάδες, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiwan Weighted έκλεισε με οριακή πτώση 0,03% στις 10.830,84 μονάδες.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,40% στις 22.930,36 μονάδες, παρά το γεγονός ότι ο βασικός πληθωρισμός της χώρας, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, διαμορφώθηκε μόλις στο 0,7%, παραμένοντας μακριά σε σύγκριση με τον στόχο του 2% της Bank of Japan.
Ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά 0,50% κλείνοντας στις 2.460,65 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να ενισχύεται κατά 0,20%, ενώ αντίθετα στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε στο -0,11% και στις 6.087,40 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου βρέθηκαν σε υψηλά τριών ετών.
Ανοδικά κινείται σήμερα Παρασκευή το πετρέλαιο, παραμένοντας κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2014, καθώς η προσφορά υποχωρεί και η ζήτηση παραμένει ισχυρή.
Συγκεκριμένα, το Brent ενισχύεται κατά 0,5% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 79,7 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του 0,1% στα 71,6 δολ. ανά βαρέλι.
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοi εξακολουθούν να ενισχύουν τις τιμές, οι οποίες δέχθηκαν περαιτέρω ώθηση από την απροσδόκητη πτώση στα αποθέματα αργού των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, τα αποθέματα αμερικανικού αργού υποχώρησαν κατά 1,4 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Μαΐου 2018, την ίδια στιγμή που τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 3,79 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, οι ενδεχόμενες νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, το οποίο παράγει το 4% του πετρελαίου παγκοσμίως, έχουν δημιουργήσει προβληματισμό στους επενδυτές ότι η αγορά θα μπορούσε να εμφανίσει σημαντικό έλλειμμα κατά τα τέλη του τρέχοντος έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης