Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Σε υψηλά 7 μηνών η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, στο 2,20% - Πιέσεις στο χρηματιστήριο του Μιλάνου

Ιταλία: Σε υψηλά 7 μηνών η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, στο 2,20% - Πιέσεις στο χρηματιστήριο του Μιλάνου
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο 2017 ανήλθε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο 2017 ανήλθε σήμερα (18/5/2018) η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης συνασπισμού που «κλείδωσε» στη χώρα ασκούν ανοδικές πιέσεις στα κόστη δανεισμού.
Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας «άγγιξε» σήμερα το 2,20% - το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2017 - από 2,157% στην αρχή της ημέρας, όντας σε τροχιά να σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα ενός έτους, ενώ το spread με το αντίστοιχο γερμανικό «άγγιξε» τις 164,1 μονάδες βάσης, τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους. 


Ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, ανακοίνωσε σήμερα ότι επετεύχθη συμφωνία με τη Λέγκα του Βορρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Ωστόσο, η ιταλική αγορά αντιδρά με πτώση, ενώ αυξάνεται το κόστος δανεισμού της χώρας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να βάλει τη χώρα σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ.
Περί τις 13:30, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρούσε κατά 1,2%, στις 23.523 μονάδες.


Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας έχει αυξηθεί έτσι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εν μέσω της αυξημένης πιθανότητας συγκυβέρνησης Πέντε Αστέρων - Λέγκας, ενώ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα «εκτοξεύτηκε» μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι τα δύο κόμματα θα ζητήσουν διαγραφή χρέους ύψους 250 δισ. δολ. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κάτι που, ωστόσο, διαψεύστηκε.
Στο πρόγραμμα 58 σελίδων στο οποίο συμφώνησαν τα δύο κόμματα δεν περιλαμβάνεται η εξαίρεση από τον υπολογισμό του χρέους των ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του QE, αλλά ούτε και σχέδια για έξοδο από το ευρώ ή δημοψήφισμα.
Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται ότι οι δαπάνες για επενδύσεις δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του ελλείμματος.
Όπως τονίζεται η μείωση του δημόσιου χρέους δεν θα γίνει μέσω των φόρων αλλά με την αύξηση του ΑΕΠ μέσω της στήριξης των επενδύσεων και της εσωτερικής ζήτησης.
Στο πλαίσιο προβλέπεται και η δημιουργία μια ιταλικής τράπεζας επενδύσεων για τη στήριξη της ιταλικής οικονομίας.
Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για έκδοση ομολόγων μικρής διάρκειας για την αποπληρωμή χρέους σε εταιρείες και ιδιώτες.
Επίσης περιλαμβάνεται η αποζημίωση των μικρομετόχων τραπεζών που είναι υπό εκκαθάριση, αλλά και περιορισμένες δαπάνες για ενίσχυση της ανάπτυξης.
Όσον αφορά το φορολογικό, επισημαίνεται ότι θα έχει μόνο δύο κλίμακες στο 15% και 20% για όλα τα εισοδήματα.
Επίσης στο κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται σχέδια για κατάργηση του αυτόματου ΦΠΑ που θα επιβαλλόταν από το 2019 αλλά και η πρόβλεψη 5 δισ. ευρώ από την κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του 2011, ενώ επιτρέπεται η συνταξιοδότηση έπειτα από 41 χρόνια εισφορών.
Τέλος, προβλέπεται η στήριξη των ανέργων με εισόδημα του πολίτη, που θα ανέρχεται σε 780 ευρώ το μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης