Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank, Goldman Sachs: Γιατί οι επενδυτές αντέδρασαν αρνητικά στη νέα ιταλική κυβέρνηση

Commerzbank, Goldman Sachs: Γιατί οι επενδυτές αντέδρασαν αρνητικά στη νέα ιταλική κυβέρνηση
Οι επενδυτές ανησυχούν για εκτόξευση των κρατικών δαπανών υπό τη νέα κυβέρνηση στην Ιταλία
Μπορεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα στο οποίο συμφώνησαν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα να μην περιλαμβάνει κάποια πρόταση που να θέτει σε κίνδυνο την παραμονή της Ιταλίας στην ευρωζώνη, ωστόσο οι επενδυτές αντιδρούν αρνητικά στην εν λόγω εξέλιξη.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα μακροπρόθεσμα κόστη δανεισμού εκτοξεύθηκαν σε υψηλά άνω των 7 μηνών, ενώ οι μετοχές στο Μιλάνο υποχώρησαν κατά 1% μετά την υπογραφή συμφωνίας.
Κι αυτό γιατί η συμφωνία βάζει την Ιταλία σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ ενώ την ίδια στιγμή ενισχύει τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης τους χρέους.
Ενώ από τη νέα συμφωνία προκύπτει ότι «η πραγματικότητα δεν είναι τόσο τρομακτική όσο αναμενόταν, η επενδυτική κοινότητα ετοιμάζει τα επόμενα βήματα της» δήλωσε ο Christoph Rieger της Commerzbank.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδυτές έχουν διαπιστώσει τι πραγματικά σκέφτεται η κυβέρνηση.
Έτσι αν και τα νέα μέτρα δεν περιλαμβάνουν απομείωση χρέους, «είναι σαφές ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομικός περιορισμός και καμία διαρθρωτική μεταρρύθμιση για μια χώρα που την χρειάζεται απελπιστικά».
Εάν το σχέδιο της νέας κυβέρνησης εφαρμοστεί ως έχει και δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στον κρατικό προϋπολογισμό, οι πολιτικές αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε περίπου 6,5% του ΑΕΠ το 2019, επισημαίνεται σε ενημερωτικό σημείωμα της Goldman Sachs.
Αυτό σημαίνει ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ της Ιταλίας θα αυξηθεί το 2019 σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα επίπεδα που έχει προβλέψει η Ιταλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης