Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, με τα «βλέμματα» σε ομόλογα και εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, με τα «βλέμματα» σε ομόλογα και εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας
Με οριακές μεταβολές άνοιξε η Wall Street, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα
Με οριακές μεταβολές άνοιξε σήμερα (18/5/2018) η Wall Street, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στις εμπορικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, αλλά και στις επίμονα υψηλές αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 0,1% στις 24.729 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,2% στις 2.716 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,2% χαμηλότερα στις 7.366 μονάδες.


Αμερικάνοι και Κινέζοι αξιωματούχοι συνεχίζουν και σήμερα τις διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα τους σε θέματα εμπορίου και να μην προχωρήσουν οι απειλές του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, για επιβολή δασμών ύψους 150 δισ. δολαρίων σε κινέζικα προϊόντα, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.
Σύμφωνα με το Reuters, η Κίνα προτείνει στις ΗΠΑ ένα πακέτο μέτρων που προβλέπει εμπορικές υποχωρήσεις και αυξημένες αγορές αμερικανικών προϊόντων που στοχεύουν στο να μειώσουν το εμπορικό έλλειμμα κατά 200 δισ. δολάρια.
Χθες, οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν με απώλειες, καθώς ο Trump εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την επιτυχία των συνομιλιών, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Κίνα ως «κακομαθημένη στο ζήτημα του εμπορίου».
Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καταγράφουν σήμερα οριακές μεταβολές, με εκείνη του 10ετούς να παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011, με τους επενδυτές να αναμένουν με ενδιαφέρον τις δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), προκειμένου να αναζητήσουν «μηνύματα» σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.
Θετικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί πρόσφατα για την οικονομία των ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τις προσδοκίες για μια πιο «επιθετική» αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.
Ενώ οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δηλώνουν πως «βλέπουν» δύο ακόμη αυξήσεις εντός του 2018, οι αγορές αρχίζουν σταδιακά να εκτιμούν πως θα μπορούσαν να υπάρξουν τελικά τρεις.
Προσδοκίες για μια ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων τείνουν να ασκούν ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων, προσφέροντας, παράλληλα, ώθηση στο δολάριο και ασκώντας πιέσεις στις μετοχές.
Περί τις 16:30, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρούσε στο 3,08%, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011.


Τα αμερικανικά ομόλογα βρέθηκαν υπό πίεση αυτή την εβδομάδα, με τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ να πυροδοτούν την «εκτόξευση» του επιτοκίου του 10ετούς σε επίπεδα άνω του 3%.
Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου είχε ξεπεράσει το 3% στις 25 Απριλίου 2018 για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2013.
Οι τρεις δείκτες της Wall βρίσκονται σε τροχιά να καταγράψουν ήπιες απώλειες στο σύνολο της εβδομάδας, μετά από κέρδη 2% την προηγούμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο Dow υποχωρεί περίπου κατά 0,5% από την αρχή της εβδομάδας, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq υποχωρούν κατά 0,3% έκαστος.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Nordstrom καταγράφει «βουτιά» σχεδόν 10%, καθώς η εταιρεία λιανεμπορίου ανακοίνωσε συγκρίσιμες πωλήσεις κατώτερες των προσδοκιών για το α’ τρίμηνο του 2018.
Η μετοχή του Facebook υποχωρεί οριακά, στον απόηχο της είδησης ότι η Cambridge Analytica, η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων που κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε για πολιτικούς σκοπούς προσωπικά δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, κατέθεσε αργά χθες αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 7 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα.
Τον περασμένο Μάρτιο, η Cambridge Analytica, εταιρεία που είχε προσληφθεί από τους αρμόδιους της προεκλογικής εκστρατείας του Donald Trump το 2016, κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε παράτυπα τα δεδομένα 87 εκατ. χρηστών του Facebook από το 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης