Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Χρονοβόρα η διαδικασία ολοκλήρωσης της ΟΝΕ - «Αχίλλειος πτέρνα» τα NPLs

tags :
Fitch: Χρονοβόρα η διαδικασία ολοκλήρωσης της ΟΝΕ - «Αχίλλειος πτέρνα» τα NPLs
Εμπόδια στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης «βλέπει» η Fitch Ratings
Η αντιμετώπιση των αδυναμιών της Ε.Ε. και η ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης (EMU) θα λειτουργήσει θετικά για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών-μελών, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Βέβαια, ο αμερικανικός οίκος αναμένει χρονοβόρα και σταδιακή πρόοδο, επικαλούμενος την έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών.
«Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών σχετικά με την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων.
Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, επιθυμούν μεγαλύτερο "καταμερισμό κινδύνου" σε επίπεδο ΟΝΕ, όπως η εμβάθυνση της τραπεζικής ένωσης, ενισχύοντας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, επικεντρώνονται περισσότερο στη "μείωση του κινδύνου" σε εθνικό επίπεδο, όπως η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η εξυγίανση των τραπεζικών συστημάτων», υπενθυμίζει ο οίκος, εκτιμώντας ότι η ενίσχυση του μεγέθους και της ευελιξίας του ESM θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στις αξιολογήσεις των χωρών.
Η συγκέντρωση ορισμένων φορολογικών εσόδων με σκοπό π.χ. ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης κατά της ανεργίας ή την προσωρινή δημοσιονομική στήριξη για επενδύσεις, θα βοηθούσε τις χώρες να αντιμετωπίσουν ασύμμετρες διαταραχές, διατηρώντας παράλληλα τη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, επισημαίνεται.
«Η πρόταση για αυτόματη αναδιάρθρωση του χρέους σε περίπτωση που οι χώρες προσφεύγουν στον ESM, θα μπορούσαν να καταστήσουν τις χώρες με υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και ασθενέστερη αναπτυξιακή δυνατότητα πιο ευάλωτες στην αναδιάρθρωση του χρέους, γεγονός που θα είχε επιπτώσεις στις αξιολογήσεις τους. Αντιστρόφως, ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους που θα λαμβάνει υπόψη την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους με κατανοητές κατευθυντήριες γραμμές που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου, θα συνέβαλε στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Μια συμφωνία για την εμβάθυνση της τραπεζικής ένωσης κρίνεται εφικτή.
Το αναμενόμενο κόστος ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας καταθέσεων (EDIS) για τα κρατικά στεγαστικά δάνεια είναι περιορισμένο, λόγω της παλαιότητας των καταθετών στις κεφαλαιακές δομές των τραπεζών και των αποθεμάτων απορρόφησης ζημιών.
Παρ' όλα αυτά, σε ένα ακραίο σενάριο, οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις θα μπορούσαν να είναι σημαντικές.
Ως εκ τούτου, η πρόοδος με το EDIS είναι πιθανή μόνο αν ενισχυθούν οι καταθέσεις και μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Το παραπάνω πρόβλημα, αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα της ΟΝΕ», καταλήγει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης