Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στην Ισπανία το 2018, για πρώτη φορά από το 2010

tags :
Fitch: Αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στην Ισπανία το 2018, για πρώτη φορά από το 2010
Αύξηση στην παροχή δανείων από τις ισπανικές τράπεζες το 2018, αναμένει η Fitch
Η χορήγηση δανείων από τις ισπανικές τράπεζες αναμένει να αυξηθεί εντός του τρέχοντος έτους, για πρώτη φορά από το 2010, όπως εκτιμά σε έκθεσή της η Fitch Ratings, αναμένοντας, ωστόσο, μέτριο ρυθμό.
Ως αποτέλεσμα, αναμένεται ελαφρά επιβράδυνση στην απομόχλευση των τοπικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, υπογραμμίζει ο οίκος.
Η ανάκαμψη των δανείων αντανακλά τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας μετά την περίοδο ύφεσης 2008-2013, η οποία μεγέθυνση του ΑΕΠ συνδυάστηκε με μείωση της ανεργίας, ευνοϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές και υγιέστερο τραπεζικό κλάδο.
Το ισπανικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 3,1% το 2017, ενώ η ανεργία μειώθηκε στο 16,6%, υπενθυμίζεται.
Ο οίκος αναμένει η ανάπτυξη να επιβραδυνθεί στο 2,6% το τρέχον έτος και το 2,3% το 2019.
Τα νέα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια προς νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 4% και 13%, αντίστοιχα, το 2017, ενώ τα νέα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 8%, εν μέσω περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων.
«Η αύξηση των νέων δανείων θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων για τις τράπεζες, ιδίως εάν αποδυναμωθεί η τιμολογιακή πειθαρχία ή η εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου.
Οι προοπτικές μας για τον ισπανικό τραπεζικό τομέα παραμένουν σταθερές.
Οι τράπεζες μειώνουν τα περιουσιακά στοιχεία παλαιού τύπου, αλλά η εξυγίανση δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ τα χαμηλά επιτόκια θα διατηρήσουν την κερδοφορία υπό πίεση», καταλήγει ο οίκος.

Διαβάστε: Fitch: Αναβαθμίζεται σε «Α-» η αξιολόγηση της Ισπανίας - Σταθερό το outlook

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης