Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μετά το Eurogroup της 24ης Μάιου η πιθανή έκδοση του ομολόγου της Εθνικής Πανγαία

Μετά το Eurogroup της 24ης Μάιου η πιθανή έκδοση του ομολόγου της Εθνικής Πανγαία
Γιατί ανέστειλε προσωρινά την έκδοση των 400 εκατ. ευρώ
Καλύτερες συνθήκες στις διεθνείς  αγορές αναζητά η Εθνική Πανγαία για την προσφορά ομολογιών (senior notes) συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ αφού οι πρόσφατες  αναταράξεις στην αγορά των κρατικών ομολόγων οδήγησαν τη διοίκηση να σταματήσει τις διαδικασίες προσφοράς καθώς οι εκπρόσωποι των Funds που επιθυμούσαν να καλύψουν την έκδοση λόγω του «κακού» κλίματος που διαμορφώθηκε, ανέβασαν το κόστος του χρήματος για την εισηγμένη εταιρεία.
Η διοίκηση θεώρησε μη συμφέρουσα τη  συνέχιση της διαδικασία καθώς το τελικό τίμημα που θα πλήρωνε η  Εθνική Πανγαία θα  ήταν  υψηλότερο και το τελικό επιτόκιο είχε «καπέλο» έως 0,6%, το οποίο όμως δεν ανταποκρίνονταν στα πραγματικά οικονομικά δεδομένα της εταιρείας.
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή , οι επενδυτές λόγω της αβεβαιότητας που προκλήθηκε από το μέτωπο  της Ιταλίας  αλλά και  το συγκρουσιακό κλίμα που διαμορφώθηκε ανάμεσα  στους θεσμούς στο θέμα του ελληνικού χρέους προκάλεσε αναταράξεις στα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα σε διάστημα ολίγων ημερών, οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου να εκτοξευθούν άνω του 4%. Η απόδοση του ελληνικού  δεκαετούς ομολόγου ανήλθε στο 4,48% όταν  στις 14 Μαίου ήταν στο 4,05% και στις αρχές Μάιου στο 3,86%.
Η ίδια πηγή  ανέφερε  στο bankingnews ότι οι πρώτες επαφές με ξένους θεσμικούς επενδυτές προσδιόριζε την απόδοση του ομολόγου κοντά στην περιοχή του 3,4%  ενώ μετά τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στους θεσμούς για την αντιμετώπιση του καυτού θέματος του ελληνικού χρέους ενισχύθηκε η ανησυχία στους ξένους θεσμικού  επενδυτές, σε βαθμό που έκανε απαγορευτική την προσφορά της έκδοσης του ομολόγου.
Το κλίμα που εισέπραξε το επιτελείο  της Εθνικής Πανγαίας, από τους θεσμικούς επενδυτές ήταν  ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα όπως και η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους είναι αναγκαία προϋπόθεση για να επανέλθει η ηρεμία στην αγορά  των ομολόγων ενώ σε περίπτωση που οι εξελίξεις δεν βοηθήσουν στην έκδοση της έκθεσης βιωσιμότητας με την υπογραφή του ΔΝΤ, θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει την περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων καθώς αυξάνεται το ρίσκο της χώρας για τους επενδυτές.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα σχέδια της Εθνικής Πανγαία  για την προσφορά ομολογιών μετατίθεται για μετά το Eurogroup της 24η Μαΐου με την προσδοκία να αποσαφηνισθεί πλήρως η στάση του ΔΝΤ.
Οι ίδιες πηγές  θεωρούν ότι το κουπόνι του ομολόγου δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί πάνω από τα επίπεδα του 3,4% με βάση τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας ενώ  δεν υπήρχε λόγος η διοίκηση να υποκύψει στις απαιτήσεις των ξένων επενδυτών και να «φορτώσει» με επιπλέον κόστος την εταιρεία  με σκοπό την ολοκλήρωση της προσφοράς ομολογιών ύψους 400 εκατ ευρώ. Τέλος να σημειωθεί ότι η διοίκηση σε είχε επαφές με περισσότερους  από 60 εκπροσώπους Fund που είχαν  δηλώσει την επιθυμία συμμετοχής στην έκδοση.   

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης