Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος 0,2% για τον χρυσό, στα 1.291,30 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία πτώση 2,2%

Άνοδος 0,2% για τον χρυσό, στα 1.291,30 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία πτώση 2,2%
Με οριακά κέρδη 0,2% έκλεισε ο χρυσός, ενώ στο σύνολο της εβδομάδας διολίσθησε κατά 2,2%
Με οριακά κέρδη έκλεισε σήμερα (18/5/2018) ο χρυσός, ενώ στο σύνολο της εβδομάδας διολίσθησε κατά 2,2%, καθώς δέχτηκε πιέσεις από την άνοδο τόσο του δολαρίου όσο και των αποδόσεων στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Ωστόσο, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχωρούν σήμερα, προσφέροντας κάποια «ανακούφιση» στον χρυσό, αν και το επιτόκιο του 10ετούς παραμένει επίμονα πάνω από το 3%, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011.
Θετικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί πρόσφατα για την οικονομία των ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τις προσδοκίες για μια πιο «επιθετική» αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ενώ οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δηλώνουν πως «βλέπουν» δύο ακόμη αυξήσεις εντός του 2018, οι αγορές αρχίζουν σταδιακά να εκτιμούν πως θα μπορούσαν να υπάρξουν τελικά τρεις.
Προσδοκίες για μια ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων τείνουν να ασκούν ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων, προσφέροντας, παράλληλα, ώθηση στο δολάριο και ασκώντας πιέσεις στις μετοχές.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με κέρδη 0,2% ή 1,90 δολ., στα 1.291,30 δολ. ανά ουγγιά.
Σε εβδομαδιαία βάση, το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε κατά 2,2%.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο παραμένουν οι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να πραγματοποιούν σήμερα νέο γύρο συνομιλιών στην Ουάσιγκτον.
Αμερικάνοι και Κινέζοι αξιωματούχοι συνεχίζουν και σήμερα τις διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα τους σε θέματα εμπορίου και να μην προχωρήσουν οι απειλές του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, για επιβολή δασμών ύψους 150 δισ. δολαρίων σε κινέζικα προϊόντα, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, στο 1,177 δολ., ενώ ο δείκτης δολαρίου Ηνωμένων Πολιτειών (ICE U.S Dollar Index) συνεχίζει να διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα για το τρέχον, με ώθηση από τις προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού της αμερικανικής οικονομίας.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται ακριβότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης