Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ευρωπαίοι, Ρώσοι και Κινέζοι προσανατολίζονται σε μια νέα συμφωνία με το Ιράν

Reuters: Ευρωπαίοι, Ρώσοι και Κινέζοι προσανατολίζονται σε μια νέα συμφωνία με το Ιράν
Οι διπλωμάτες θα συναντηθούν στη Βιέννη την προσεχή εβδομάδα
Διπλωμάτες από την Ευρώπη, την Κίνα και τη Ρωσία εξετάζουν μία νέα συμφωνία προκειμένου να προσφέρουν στο Ιράν οικονομική βοήθεια για να περιορίσει το βαλλιστικό του πρόγραμμα και την επιρροή του στην περιοχή και να διασώσουν έτσι τη συμφωνία του 2015, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι διπλωμάτες θα συναντηθούν στη Βιέννη την προσεχή εβδομάδα, υπό την Helga Smith της ΕΕ για να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους, μετά την απόφαση του Donald Trump να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.
Η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα θα συμμετάσχουν στη συνάντηση, αλλά όχι και οι ΗΠΑ, ενώ άγνωστο είναι αν θα παραστεί το Ιράν.
Με βάση τη συμφωνία του 2015, το Ιράν δεσμεύτηκε να μειώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των σε βάρος του κυρώσεων από τη Δύση.
Οι ενστάσεις της κυβέρνησης Trump ήταν ότι η συμφωνία δεν κάλυπτε και το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν, ούτε το εμπόδιζε να εξοπλίζει διάφορες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, τις οποίες η Δύση θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ολοκληρώνοντας μία νέα συμφωνία, που θα προέβλεπε περικοπές, εκτός από το πυρηνικό και στο βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και στις δραστηριότητές του στην περιοχή, οι Ευρωπαίοι εταίροι ελπίζουν ότι ο Trump θα προχωρήσει σε άρση των κυρώσεων.
Ο επικεφαλής ενέργειας της ΕΕ διαβεβαίωσε το Ιράν ότι το μπλοκ των 28 κρατών - μελών παραμένει αποφασισμένο να διασώσει τη συμφωνία και να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς με την Τεχεράνη.
Αξιωματούχοι από την ΕΕ και τη Γερμανία που παραμένουν δευσμευμένοι με τη συμφωνία, υποστηρίζουν ότι θα είναι καταστροφή αν οι προσπάθειες αποτύχουν.
Το Ιράν αγωνίζεται για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη από τη συμφωνία, καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ αποθαρρύνουν πολλούς δυτικούς επενδυτές από το να κάνουν δουλειές με την Τεχεράνη.
Μία νέα συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει δισ. δολ. οικονομική βοήθεια προς το Ιράν, όπως έγινε και όταν η ΕΕ έδωσε χρήματα στην Τουρκία για να διαχειριστεί η τελευταία τα εκατομμύρια μεταναστών και να κλείσει τα σύνορά της, βάζοντας τέλος και στη μεταναστευτική κρίση του 2015.
Το Ιράν και οι ευρωπαϊκές χώρες έκαναν μία καλή αρχή για να διασώσουν τη συμφωνία, αλλά πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα τις επόμενες εβδομάδες, όπως εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Mohammed Javad Zarif.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης