Moscovisi: Τέσσερα βήματα για να μη ζήσετε ξανά την ίδια τραγωδία και οι κανόνες στη «ζωή μετά το πρόγραμμα»

Moscovisi: Τέσσερα βήματα για να μη ζήσετε ξανά την ίδια τραγωδία και οι κανόνες στη «ζωή μετά το πρόγραμμα»
Aποφασιστικοί παράγοντες για να διεξαχθεί η συζήτηση για το χρέος είναι  η ολοκλήρωση της τελικής  αξιολόγησης, η αναπτυξιακή στρατηγική και η συνέχιση των ενάρετων οικονομικών πολιτικών, σύμφωνα με τον P. Moscovisi
Τέσσερα δύσκολα βήματα για να φτάσει η Ελλάδα στο τέλος του προγράμματος, αλλά και τους κανόνες που θα υπάρχουν "στη ζωή μετά το πρόγραμμα" περιγράφει ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, P. Moscovisi, σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής».
Όπως σημειώνει, στο τελευταίο αυτό μίλι του τρίτου μνημονίου θα πρέπει να υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα, όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς στην Αθήνα, και να ακολουθήσουν οι αποφάσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, την αναπτυξιακή στρατηγική και το πλαίσιο της επόμενης ημέρας που θα διασφαλίζει στους δανειστές ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και οι στόχοι θα επιτευχθούν».
Αναφέρει ότι «η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο από το ταραγμένο καλοκαίρι του 2015.
Βρισκόμαστε τώρα στο τελευταίο μίλι του προγράμματος.
Πλησιάζουμε σε μια κομβική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη.
Τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα κριθεί η ικανότητά μας να γυρίσουμε τη σελίδα της κρίσης και της λιτότητας.
Αφιερώνω όλον τον χρόνο και την ενέργειά μου για να καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη συμφωνία γύρω από τέσσερις βασικούς όρους».

Οι 4 βασικοί όροι

Ο κ. Moscovisi αναφέρει για τους 4 όρους τα εξής:
«Πρώτον, πρέπει να ολοκληρώσουμε την τελευταία αξιολόγηση μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών. Αυτό θα είναι το σημείο εκκίνησης για όλα τα μεταγενέστερα στάδια. Δεν μπορώ να σπρώξω τα πράγματα περισσότερο! Οι ομάδες μας εργάζονται σκληρά με τις ελληνικές Αρχές στην Αθήνα για να καταλήξουν σε μια συμφωνία εμπειρογνωμόνων που θα πρέπει να ακολουθηθεί με μια τελική, αποφασιστική προσπάθεια για να ολοκληρωθούν  σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες όλα τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν.
Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια πειστική συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και τους θεσμούς. Μια συμφωνία που θα έχει ουσιαστικό και αποτελεσματικό αντίκτυπο και θα κριθεί αξιόπιστη από τις αγορές. Αν η Ελλάδα δείξει ότι τήρησε από την πλευρά της τα συμπεφωνημένα, όλοι οι άλλοι εταίροι θα πρέπει να πράξουν το ίδιο σε ό,τι τους αφορούν.
Τρίτον, πρέπει να εφαρμόσουμε μια ισχυρή στρατηγική ανάπτυξης. Μια στρατηγική που θα επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ακολουθήσει πολιτικές που θα αυξήσουν τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Τέταρτον, πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή ένα πλαίσιο για μετά τον τερματισμό του προγράμματος. Ένα πλαίσιο που θα παρέχει διαρκή στήριξη στην Ελλάδα και ταυτόχρονα  θα διαβεβαιώνει πειστικά τους πιστωτές ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και οι σταθερές δημοσιονομικές πολιτικές θα συνεχιστούν μετά τον τερματισμό του προγράμματος».
Υπογραμμίζει δε, πως αποφασιστικοί παράγοντες για να διεξαχθεί η συζήτηση για το χρέος είναι  η ολοκλήρωση της τελικής  αξιολόγησης, η αναπτυξιακή στρατηγική και η συνέχιση των ενάρετων οικονομικών πολιτικών.
Μάλιστα, τονίζει ότι τα κράτη-μέλη, ως απάντηση, «θα πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έκαναν το 2016 και το 2017 και να βοηθήσουν για την απομείωση του χρέους».

Θετική η συνολική οικονομική εικόνα της Ελλάδας- «Ναι» στη συμμετοχή του ΔΝΤ

Η συνολική οικονομική εικόνα της Ελλάδας σήμερα είναι θετική, τονίζει ο Moscovisi, συμπληρώνοντας ότι τα πρώτα βήματα της Ελλάδας κατά την επιστροφή της στις αγορές ήταν πετυχημένα και επίσης θετικά μπορούν τα είναι τα επόμενα, υπό την προυπόθεση ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος θα προχωρήσει ομαλά και οι υποχρεώσεις θα τηρηθούν.
Ακόμη, ο P. Moscovisi αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τον όρο "εποπτεία", όμως είναι αρκούντως περιγραφικός   υπογραμμίζοντας ότι «το post programme framework δεν πρέπει να μοιάζει ή να δημιουργεί την αίσθηση ενός τέταρτου μνημονίου, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες δεν θα ζήσουν την ίδια τραγωδία ποτέ ξανά».
Ο επίτροπος, που έχει ζήσει από το 2010 την ελληνική κρίση, στέλνει μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα λέγοντας ότι «οι διεθνείς συγκυρίες υπαγορεύουν στην Ελλάδα την ανάγκη να επαγρυπνά και ταυτόχρονα να διατηρεί την εμπιστοσύνη γι’ αυτά που έχει πετύχει.     
Η Ευρώπη βοήθησε την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, αλλά η κατάσταση στη χώρα παραμένει δύσκολη σε ότι αφορά τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες της για να ανακάμψει πλήρως.
Είναι, ως εκ τούτου, σημαντικό να βρούμε τον καλύτερο τρόπο ώστε να αποκαταστήσουμε ένα πλαίσιο που θα μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που θα εφαρμόζονται στην Ελλάδα μετά το πέρας του προγράμματος».
Ο ίδιος τάσσεται υπέρ τις συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, έστω και τη τελευταία στιγμή, καθώς αυτό θα αποτελέσει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, αλλά ξεκαθαρίζει ότι τις τελικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα τις πάρουν τα μέλη τις ευρωζώνης.
«Προσδοκώ μια απόφαση για την επίσημη εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της επόμενης μέρας να ληφθεί τις προσεχείς εβδομάδες», τονίζει και προσθέτει ότι αυτό «προϋποθέτει την εξεύρεση μιας κοινής προσέγγισης στο ερώτημα που αφορά το ελληνικό χρέος. Βρίσκομαι σε στενή επαφή με την C. Lagarde».
Όπως αναφέρει «πλησιάζει η ημέρα για αποφάσεις που δεν είναι εύκολες», καθώς όλοι οι παίκτες υπόκεινται σε "πολιτικούς περιορισμούς".
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS