Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Η Ισπανική κυβέρνηση αρνείται να παραδώσει τον έλεγχο της Καταλονίας στους αυτονομιστές ηγέτες της Βαρκελώνης

El Pais: Η Ισπανική κυβέρνηση αρνείται να παραδώσει τον έλεγχο της Καταλονίας στους αυτονομιστές ηγέτες της Βαρκελώνης
Ο Rajoy ξεκαθάρισε οτι θα επιστρέψει τον έλεγχο της Καταλονίας μόνο εάν καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς τους φυλακισμένους και εξόριστους ηγέτες τους  
Η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας θα διατηρήσει τον έλεγχο της Καταλονίας δήλωσε ο ισπανός Πρωθυπουργός Mariano Rajoy μετά την απόφαση του περιφερειακού ηγέτη της να εντάξει στο υπουργικό του συμβούλιο τους πρώην Καταλανούς ηγέτες που είναι φυλακισμένοι και εξορισμένοι.
Όπως αναφέρει η ισπανική El Pais, ο νέος ηγέτης της Καταλονίας, Quim Torra όρισε το νέ υπουργικό συμβούλιο της Καταλονίας εντάσσοντας σε αυτό τους Καταλανούς πολιτικούς που βρίσκονται είτε στη φυλακή εν αναμονή της δίκης είτε σε αυτοεπιβαλλόμενη εξορία στις Βρυξέλλες για τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Τα κόμματα που είχαν ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας κέρδισαν μια λεπτή πλειοψηφία στην Καταλονία στις εκλογές του Δεκεμβρίου, αλλά απέτυχαν να σχηματίσουν κυβέρνηση μόνο με όσους είχαν το δικαίωμα από την κυβέρνηση της Μαδρίτης να εχταχθούν στην κυβέρνηση.
Ο Rajoy είχε ξεκαθαρίσει στους Καταλανούς ότι θα επιστρέψει τον έλεγχο της περιοχής στα χέρια τους μόνο εάν καταφέρουν να σχηματίσουν μια πλήρη και νόμιμη κυβέρνηση.
Αντί αυτού ο Quim Torra επέλεξε τους Jordi Turull και Josep Rull, οι οποίοι είναι προφυλακισμένοι, και τους Antoni Comin και ο Lluis Puig i Gordi που βρίσκονται αυτοεξόριστοι στις Βρυξέλλες.
Σε δήλωσή του το Σάββατο, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα πρέπει να αναλύσει τη βιωσιμότητα της νέας καταλανικής κυβέρνησης, η οποία πρέπει να επικυρωθεί από τη Μαδρίτη προτού μπορέσει να αναλάβει την εξουσία, δεδομένου του νομικού καθεστώτος ορισμένων από τους προτεινόμενους υποψηφίους.
Το ισπανικό σύνταγμα απαγορεύει κάθε διαχωρισμό περιφερειών από την υπόλοιπη χώρα και πολλοί καταλανικοί πολιτικοί και ηγέτες που συμμετείχαν στην απόπειρα απόσχισης βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.
Στο πλευρό του πρωθυπουργού Rajoy τάσσονται και οι Σοσιαλιστές του Sanchez οι οποίοι δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης να εμποδίσει τη δημιουργία Καταλανικού υπουργικού συμβουλίου το οποίο θα περιλαμβάνει όσους βρίσκονται στη φυλακή ή στην εξορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης