Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Maire (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Η ΕΕ να αποζημιώσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες που πλήττονται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν

Le Maire (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Η ΕΕ να αποζημιώσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες που πλήττονται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν
Το 1996 όταν οι ΗΠΑ προσπάθησαν να «τιμωρήσουν» τις ξένες εταιρείες που έκαναν δουλειές με την Κούβα η ΕΕ είχε απειλήσει την Ουάσιγκτον με αντίποινα
(Upd2) H Γαλλία ερευνά το ενδεχόμενο εάν η EE μπορεί να αποζημιώσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν και πιθανών να έχουν υποστεί ζημιές από τις αμερικανικές κυρώσεις στην Τεχεράνη.
Αυτό υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Bruno Le Maire μιλωντας στο C News TV και Europe 1 radio στη Γαλλία.
Νωρίτερα ο γάλλος υπουργός είχε υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ θα έπερεπε να είναι αυτές που θα αποζημίωναν αυτές τις εταιρείες σχολιάζοντας το γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες πλήττονται από τις νέες κυρώσεις προς το Ιράν.
Συγκεκριμένα ο Le Maire αναφερόμενος στους κανονισμούς της ΕΕ που χρονολογούνται από το 1996 υποστήριξε ότι θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην ΕΕ να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες απέναντι στις αμερικανικές κυρώσεις τονίζοντας ότι «θα ήθελε να δεί την ΕΕ να σκληραίνει της τάση της σε αυτό το θέμα».
Το 1996 όταν οι ΗΠΑ προσπάθησαν να «τιμωρήσουν» τις ξένες εταιρείες που έκαναν δουλειές με την Κούβα η ΕΕ είχε τότε απαιτήσει από την Ουάσιγκτον να μην προχωρήσει σε κάτι τέτοιο καθώς θα προχωρούσε σε αντίποινα.

Οι ΗΠΑ πρέπει να αποζημιώσουν τις εταρείες 

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει νωρίτερα οτι "οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν πρέπει να ζητήσουν αποζημίωση από τις ΗΠΑ σε περίπτωση που υποστούν κυρώσεις από τις αμερικανικές κυρώσσεις κατά του Ιράν λόγω των εμπορικών σχέσεων που διατηρούν με την Τεχεράνη.
«H οικονομική κυριαρχία της Ευρώπης είναι η μόνη ουσιαστική απάντηση απέναντι στις απειλές Trump για εξω εδαφικές κυρώσεις προς τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στο Ιράν». Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας, που επανειλημμένα έχει υπογραμμίσει ο πρόεδρος Macron και εξήγησε σήμερα με λεπτομέρειες ο υπουργός οικονομικών, Le Maire, σε πρωινή κοινή συνέντευξη σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.
«Είναι καιρός για την Ευρώπη να αποκτήσει τα ίδια εργαλεία που κατέχει και η Αμερική για την υπεράσπιση των οικονομικών της συμφερόντων» δήλωσε χαρακτηριστικά. Το ζήτημα αφορά ιδιαίτερα τη Γαλλία, η οποία ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας για το Ιράν, το 2015, αύξησε εντυπωσιακά τις εξαγωγές της προς τη χώρα αυτή, από 500 εκατομμύρια ευρώ στα 1,5 δις.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι, για την αντιμετώπιση των απειλών, μελετώνται ήδη τρεις προτάσεις. Η πρώτη αφορά στον ευρωπαϊκό κανονισμό του 1996 που επιτρέπει την καταδίκη των εξω εδαφικών κυρώσεων. Η Γαλλία ζητά την ενίσχυση του κανονισμού συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας απόφασης των ΗΠΑ. Η δεύτερη πρόταση σχετίζεται με την αναζήτηση των χρηματοπιστωτικών εργαλείων που να εξασφαλίζουν την ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης έναντι της Αμερικής.
Κατά τρίτον, ο υπουργός προτείνει να αποκτήσει η Ευρώπη ένα σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης των δραστηριοτήτων των μη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα έχει τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων προς όσους δεν σέβονται τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, όπως ακριβώς έχει και η Αμερική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης