Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά - Pompeo στην Ουάσινγκτον (21/5)

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά - Pompeo στην Ουάσινγκτον (21/5)
Ο κ. Κοτζιάς είναι ο δεύτερος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών, μετά τον Boris Johnson και πέμπτος ΥΠΕΞ γενικότερα, που υποδέχεται ο κ. Pompeo στον περιορισμένο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του
Συνάντηση με τον  Αμερικανό ομόλογό του, Mike Pompeo θα έχει αύριο (21/5) στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών  Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ.
Οι συζητήσεις με τον Pompeo θα εστιαστούν σε θέματα διμερούς συνεργασίας, αλλά και σε ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Θα έχει προηγηθεί συνάντηση με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών, Wess Mitchel
Ο κ. Κοτζιάς είναι ο δεύτερος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών, μετά τον Boris Johnson και πέμπτος ΥΠΕΞ γενικότερα, που υποδέχεται ο κ. Pompeo στον περιορισμένο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του.
H Ελλάδα, όπως τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματικές πηγές, βρίσκεται «ψηλά στην ατζέντα» της νέας ηγεσίας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αντιλαμβάνεται τον εδραιωμένο και αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας ως κύριου παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου.
Γεγονός που διαφαίνεται και από τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, ο οποίος έχει επανειλημμένα αναφερθεί στον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας και έχει εξάρει τις προσπάθειες τις ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για τη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και για την επίλυση προβλημάτων που έχει κληροδοτήσει το παρελθόν.
Την Τρίτη (22/5), ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, John Bolton, ενώ θα έχει επίσης, και επαφές με ηγετικά στελέχη των δύο Νομοθετικών Σωμάτων των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων με τους Συμπροέδρους του «Congressional Hellenic Caucus» και της «Congressional Hellenic Israeli Alliance» (CHIA), καθώς και με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS