Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Εύθραυστη η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, χωρίς συμφωνία για το χρέος

tags :
WSJ: Εύθραυστη η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, χωρίς συμφωνία για το χρέος
Tις επόμενες  εβδομάδες, η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα σε δεκάδες μεταρρυθμίσεις σε ζητήματα ενέργειας, συνταξιοδότησης και αγοράς εργασίας αλλά και να επιδείξει πρόοδο στην ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων, αναφέρεται στο δημοσίευμα
Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, σημειώνει η Wall Street Journal αναφερόμενη στην επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) με τους διεθνείς δανειστές, στην οποία περιγράφονται οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υιοθετήσει η Αθήνα.  
Κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ESM, και του ΔΝΤ κατέληξαν σε τεχνική συμφωνία αργά το Σάββατο (19/5) με Έλληνες υπουργούς.
Τα μέτρα της τεχνικής συμφωνίας αναμένεται να εγκριθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη 24 Μαίου.  
«Οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να εφαρμόσουν τα μέτρα αυτά το συντομότερο δυνατόν πριν από το Eurogroup στις 21 Ιουνίου», ανέφεραν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί.
«Για το σκοπό αυτό, οι εντατικές ανταλλαγές μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των ελληνικών αρχών θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής και πολιτικής αναταραχής και τρία προγράμματα διάσωσης, η Ελλάδα βρίσκεται τελικά σε μικρή απόσταση από την έξοδό της από τα προγράμματα αναφέρει το δημοσίευμα.
Πάντως τις επόμενες  εβδομάδες, η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα σε δεκάδες μεταρρυθμίσεις σε ζητήματα ενέργειας, συνταξιοδότησης και αγοράς εργασίας αλλά και να επιδείξει πρόοδο στην ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων.
Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και το επίπεδο και τη μορφή εποπτείας για τη χώρα μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο.
Οι διεθνείς δανειστές επιθυμούν να έχουν υπό αυστηρό έλεγχο τον προϋπολογισμό της χώρας για αρκετά χρόνια και να παρεμποδίσουν την Αθήνα να απομακρυνθεί από τις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην εξυγίανση της οικονομίας της, επισημαίνει η Wall Street Journal.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι η συμφωνία για την 4η αξιολόγηση σημαίνει ότι μπορεί να αρχίσουν συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο ελάφρυνσης του χρέους της χώρας, προσθέτοντας πως περισσότερα μπορεί να γίνουν σαφή την επόμενη εβδομάδα.
Τρεις μήνες πριν από το τέλος του προγράμματος, οι δανειστές της χώρας δεν έχουν ακόμη αποφασίσει πώς θα ελαφρύνουν το χρέος της Ελλάδας, που ανέρχεται στα 320 δισεκατομμύρια  ευρώ.
Μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαίοι δανειστές αναβάλλουν τη συζήτηση, εκτός από ορισμένα περιορισμένα μέτρα, μέχρι το τέλος του προγράμματος διάσωσης.
Διαφωνούν με το ΔΝΤ σχετικά με το ύψος των κεφαλαίων διάσωσης που θα αναδιαρθρωθούν και τον τρόπο με τον οποίο θα είναι αυτόματη και άνευ όρων η ελάφρυνση του χρέους που θα προσφέρεται στην Ελλάδα.
Η μη συμφωνία για το χρέος θα καθιστούσε την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές εύθραυστη ενώ θα υπονόμευε και την αξιοπιστία της διαδικασίας εξόδου από τα προγράμματα διάσωσης.



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης