Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: «Κλείδωσε» η κυβερνητική συμφωνία Πέντε Αστέρων και Λέγκας του Βορρά - Ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός

tags :
Ιταλία: «Κλείδωσε» η κυβερνητική συμφωνία Πέντε Αστέρων και Λέγκας του Βορρά - Ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μία εβδομάδα αναταραχής στα ιταλικά ομόλογα, έπειτα από αναφορές για τα σχέδια δαπανών του νέου κυβερνητικού συνασπισμού και την απόρριψη των κανόνων του προϋπολογισμού της ΕΕ
Το μεγαλύτερο βήμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, πραγματοποίησαν ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων Luigi Di Maio και ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά,  Matteo Salvini καταλήγοντας μάλιστα και στο πρόσωπο για την πρωθυπουργία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας Giuseppe Conte επελέγη ως πρωθυπουργός, ενώ ο Matteo Salvini θα προταθεί ως υπουργός Εσωτερικών



Ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων Luigi Di Maio θα είναι υπουργός Εργασίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Il Messaggero, ο Salvatore Rossi, της Τράπεζας της Ιταλίας, θα μπορούσε να επιλεγεί ως υπουργός Οικονομικών.
Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μεταδίδει ότι, το Κίνημα Πέντε Αστέρων θα αναλάβει το υπερυπουργείο  Οικονομικής ανάπτυξης και Εργασίας.
Επίσης ο Giancarlo Giorgetti, δεξί χέρι του Matteo Salvini θα προταθεί ως υπουργός Οικονομίας.
Ο Nicola Molteni προορίζεται για υπουργός των Υποδομών και Μεταφορών και ο Gian Marco Centinaio για το Γεωργίας και Τουρισμού.
O Salvini θα παρουσιάσει τη σύνθεση της κυβέρνησης  στον Ιταλό Πρόεδρο Sergio Mattarella τη Δευτέρα (21/5).
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μία εβδομάδα αναταραχής στα ιταλικά ομόλογα, έπειτα από αναφορές για τα σχέδια δαπανών του νέου κυβερνητικού συνασπισμού και την απόρριψη των κανόνων του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου έφθασε τις 165 μονάδες βάσης την Παρασκευή (18/5), στο υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2017 προκαλώντας την προειδοποίηση από το Παρίσι.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, δήλωσε σήμερα (20/5) ότι «αν η νέα κυβέρνηση ανέλαβε τον κίνδυνο να μην σέβεται τις δεσμεύσεις της για το χρέος, το έλλειμμα και την εκκαθάριση των τραπεζών της, τότε απειλείται η οικονομική σταθερότητα ολόκληρης της Ευρωζώνης».
Στον Le Maire απάντησε μέσω Twitter o Salvini κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη» παρέμβαση.
«Οι Ιταλοί πρώτα!» έγραψε παραπέμποντας στο γνωστό δόγμα του Donald Trump.
Την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και παρατηρήθηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις σε ιταλικά ομόλογα με υψηλές αποδόσεις ο επίσημος σχηματισμός της νέας κυβέρνησης μπορεί να εντείνει την τάση αυτή.
Ειδικότερα από τη στιγμή, που η ΕΕ έχει εξοικειωθεί με το σχέδιο κυκλοφορίας παράλληλου νομίσματος, το οποίο οι Financial Times έχουν χαρακτηρίσει ως «απειλή» που μπορεί να διαλύσει την Ευρωζώνη.



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης