Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αναλυτές: Ο Θεός να βοηθήσει την Τουρκία - Νέο ιστορικό χαμηλό για τη λίρα στις 4,562/δολ.

Αναλυτές: Ο Θεός να βοηθήσει την Τουρκία - Νέο ιστορικό χαμηλό για τη λίρα στις 4,562/δολ.
«Ο Θεός να βοηθήσει την Τουρκία», δηλώνει χαρακτηριστικά ο broker Alnus Yatirim, με έδρα την Κωνσταντινούπολη
Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί η λίρα Τουρκίας έναντι του δολαρίου, την ώρα που όλα τα βλέμματα στρέφονται στις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας.
Η λίρα Τουρκίας υποχώρησε 1,4% στο νέο ιστορικό χαμηλό των 4,5621 λίρες ανά δολάριο.

«Ο Θεός να βοηθήσει την Τουρκία», δηλώνει χαρακτηριστικά ο broker Alnus Yatirim, με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κεντρική τράπεζα η οποία απλώς παρακολουθεί τις αντιδράσεις, την ώρα που πρέπει να παρέμβει».
Τα σχόλια έρχονται καθώς η Τουρκία «ανταγωνίζεται» με την Αργεντινή, την Αγκόλα και τη Βενεζουέλα, για το ποιο νόμισμα θα αναδειχθεί το χειρότερο παγκοσμίως για το 2018, μεταδίδει το Bloomberg.
Η λίρα έχει υποχωρήσει άνω του 16% έναντι του δολαρίου από το 2018, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση.
Οι απώλειες θα συνεχιστούν αν δεν υπάρξει καθοριστική παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα.
Ωστόσο οι διαρκείς παρεμβάσεις του Reyyep Tayip Erdogan υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, προκαλούν μεγάλα εμπόδια στην άσκηση νομισματικής πολιτικής.
Με βάση τους ρυθμών υποτίμησης του τουρκικού νομίσματος τις τελευταίες εβδομάδες, η λίρα εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στις 4,58 ανά δολάριο έως τα τέλη της εβδομάδας.
Ο «εχθρός» των επιτοκίων Erdogan, επιθυμεί χαμηλότερο κόστος δανεισμού, ώστε να τροφοδοτηθεί η πίστωση.
Από την άλλη πλευρά οι επενδυτές ζητούν αποφασιστικές αυξήσεις των επιτοκίων.
Η διστακτικότητα της κεντρικής τράπεζας έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία για την ανεξαρτησία της.
«Το διεθνές περιβάλλον επιδεινώνεται, με την άνοδο των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα και το ισχυρότερο δολάριο να βρίσκονται στο επίκεντρο», σχολιάζει ο Inan Demir, επικεφαλής οικονομολόγος για τις αναδυόμενες αγορές στη Nomura International.
«Η κατάσταση επιδεινώθηκε στην Τουρκία μετά την ομιλία Erdogan την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο και από το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα δείχνει ανήμπορη να αναλάβει δράση ώστε να σταματήσει η κατάρρευση της τουρκικής λίρας», τονίζει ο οικονομολόγος της Nomura, σύμφωνα με το Reuters.

Επαναπατρίζει τον χρυσό η Τουρκία για να σώσει την καταρρέουσα λίρα

Αφού η Βενεζουέλα, η Γερμανία, η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες ανέκτησαν ένα σημαντικό μέρος (αν όχι όλο) του φυσικού τους χρυσού που βρισκόταν στην FED στη Νέα Υόρκη η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να επαναπατρίσει το χρυσό που βρίσκεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ...με κίνητρο να στηρίξει την τουρκική λίρα που καταγράφει συνεχή ιστορικά χαμηλά ένανρτι του δολαρίου.
Ένα δολάριο ισοδυναμεί με 4,562 τουρκικές λίρες στις 21 Μαίου 2018 όταν 10 χρόνια πίσω το 2008 1 δολάριο ισοδυναμούσε με 1,1980 τουρκικές λίρες.

Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία έχει από την FED να επιστρέψει τον χρυσό της Τουρκίας: τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει επαναπατρίσει 220 τόνους χρυσού από το εξωτερικό, εκ των οποίων 28,7 τόνους από τις ΗΠΑ το 2017.
Σύμφωνα με μια έκθεση της ελβετικής Schweiz am Wochenende, ο επαναπατρισμός είναι πλήρης, ενώ η τουρκική κεντρική τράπεζα αποσύρει όλα τα αποθέματα χρυσού της από τις Η.Π.Α. λόγω της «τεταμένης πολιτικής κατάστασης».
 Ωστόσο, αντί να μεταφέρει τον φυσικό χρυσό στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανέφερε ο τουρκικός τύπος τον Απρίλιο, η ελβετική εφημερίδα σημειώνει ότι περίπου 19 τόνοι τουρκικού χρυσού αποθηκεύονται τώρα στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών της Βασιλείας – BIS-.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ, τα συνολικά αποθέματα χρυσού της Τουρκίας εκτιμώνται σε 596 τόνους τον Μάιο 2018, δηλαδή 5 τόνους λιγότερους από τον Απρίλιο και αξίας κάτω των 23 δισεκ. δολαρίων.
Η Τουρκία είναι ο 11ος μεγαλύτερο κάτοχος χρυσού, πίσω από τις Κάτω Χώρες και μπροστά από την Ινδία.
Ο επαναπατρισμός χρυσού στην Τουρκία έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για το νόμισμα της Τουρκίας, η λίρα που έχει χτυπηθεί τον περασμένο μήνα και υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, λόγω του διψήφιου πληθωρισμού στην Τουρκία.
Από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος Erdogan αρνείται να αυξήσει τα επιτόκια.
Εν τω μεταξύ, ο Erdogan τηρεί σκληρή στάση απέναντι στο αμερικανικό νόμισμα, τονίζοντας ότι τα διεθνή δάνεια θα έπρεπε να δίδονται σε αξία χρυσού και όχι δολαρίου.
«Έκανα μια πρόταση σε μια συνάντηση της ομάδας των G20. Ρώτησα:
Γιατί συνάπτουμε όλα τα δάνεια σε δολάρια;
Ας χρησιμοποιήσουμε άλλο νόμισμα.
Προτείνω τα δάνεια να αποτιμώνται με βάση το χρυσό ", ανέφερε ο Erdogan κατά τη διάρκεια ομιλίας στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Κογκρέσου Επιχειρηματικότητας στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Απριλίου, ανέφερε η Hurriyet.
Με το δολάριο ο κόσμος είναι πάντα υπό πίεση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Πρέπει να σώσουμε τα κράτη και τα έθνη από αυτή την πίεση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Ο χρυσός δεν υπήρξε ποτέ εργαλείο πίεσης καθ 'όλη την ιστορία.
Με άλλα λόγια, ο Erdogan για την συντριβή της τουρκικής λίρας θεωρεί ότι οφείλεται στο ότι η Τουρκία δεν έχει αρκετό φυσικό χρυσό.
Και ενώ ο Erdogan κάνει κινήσεις για να προστατέψει την λίρα η συνεχιζόμενη παγκόσμια έλλειψη φυσικού χρυσού ώθησε τις τράπεζες να καταργήσουν το χρυσό (GOFO) – ως σημείο αναφοράς λόγω της έλλειψης φυσικού χρυσού - τον Ιανουάριο του 2015.
Η Τουρκία είναι μια από τις πολλές χώρες που έχουν μεταφέρει το χρυσό τους από το καλύτερα φυλασσόμενο σημείο στον κόσμο, που βρίσκεται 95 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στην 33 Liberty Street του Μανχάταν, γνωστή ως New York Fed.
Το κύμα επαναπατρισμού ξεκίνησε το 2012, όταν η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι αποσύρει και τους 160 τόνους χρυσού της στη Νέα Υόρκη, αξίας περίπου 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στη συνέχεια, η γερμανική Bundesbank ζήτησε να επιστραφούν 300 τόνοι, ενώ η Fed δήλωσε ότι θα χρειαστούν επτά χρόνια για να μεταφερθούν οι 300 τόνοι χρυσού.
Οι Κάτω Χώρες έχουν επίσης επαναπατρίσει 122,5 τόνους χρυσού.
Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Fed, ο όγκος του φυσικού χρυσού που βρίσκεται αποθηκευμένος στην FED Νέας Υόρκης έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο, ή σε 5.750 τόνους, μετά το κύμα αποσύρσεων που ξεκίνησαν το 2014 και συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του 2016, με παύση 15 μηνών.
Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2018 η Τουρκία επαναπάτρισε μεγάλο μέρος των 28 τόνων χρυσού που έφυγαν από την FED της Νέας Υόρκης.
Η Fed της Νέας Υόρκης εξακολουθεί να κατέχει 5.750.000 τόνους ξένου χρυσού και η τάση είναι ο φυσικός χρυσός να επιστρέψει στα έθνη….
 



https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/NY%20Fed%20fault%20gold.jpg?itok=5jUuWLKB
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης