Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fort Washington: Σε λίγο καιρό ο Trump θα μάθει ότι δεν μπορεί να κερδίσει την Κίνα

tags :
Fort Washington: Σε λίγο καιρό ο Trump θα μάθει ότι δεν μπορεί να κερδίσει την Κίνα
Οι επενδυτές πιστεύουν ότι η διοίκηση Trump ανοίγει το διάλογο με ακραίες θέσεις, ώστε να καταλήξει σε μια καλύτερη συμφωνία
Μετά από μια ασυνήθιστη ηρεμία το 2017, η αστάθεια της αγοράς αυξήθηκε φέτος κυρίως για δύο λόγους: την αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο τα επιτόκια των ΗΠΑ θα αυξηθούν και τις αυξημένες εμπορικές εντάσεις, αφού η διοίκηση Trump επιδιώκει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ μέσω διμερών διαπραγματεύσεων με τους βασικούς εμπορικούς εταίρους.
Αυτό αναφέρει ο Nicholas Sargen, στη Fort Washington Investment Advisors, επικαλούμενος την ανακοίνωση του Trump, τον Μάρτιο, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να επιβάλει δασμούς ύψους 25% και 10% αντίστοιχα στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, καθώς και τη σθεναρή απάντηση από τους εμπορικούς εταίρους.
Εντωμεταξύ, η εστίαση της αμερικανικής κυβέρνησης έχει μετατοπιστεί στην Κίνα, η οποία θεωρείται από καιρό ως κύριος στόχος των αμερικανικών κυρώσεων: η Κίνα έχει το μεγαλύτερο διμερές εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ και είναι επίσης αντικείμενο καταγγελιών από αμερικανικές επιχειρήσεις για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, μεταφορά τεχνολογίας, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και ξένες επενδύσεις.
Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στα εισαγόμενα αγαθά συνολικού ύψους 50 δισ. δολαρίων και απειλεί να προσθέσει άλλα 100 δισ. δολάρια στον κατάλογο αν η Κίνα δεν συνεργαστεί.
Για να αποτρέψουν έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin πέταξε στην Κίνα την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.
Οι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές κατέθεσαν συμβιβαστικά μηνύματα για να καθησυχάσουν τις αγορές, αλλά οι αναφορές του Τύπου δείχνουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ τους.
Το περιοδικό The Economist παρατήρησε ότι «αυτό που μέχρι στιγμής ήταν σε μεγάλο βαθμό ένας πόλεμος των λέξεων θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο».
Ο σχολιαστής Martin Wolf των Financial Times προχώρησε ακόμη περισσότερο σε μια στήλη με τίτλο «Ο Donald Trump κηρύσσει τον εμπορικό πόλεμο στην Κίνα».
Παρά τις εκτιμήσεις αυτές, οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν ήρεμες.
Ο λόγος: Οι επενδυτές πιστεύουν ότι η διοίκηση Trump ανοίγει το διάλογο με ακραίες θέσεις, ώστε να καταλήξει σε μια καλύτερη συμφωνία.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές έχουν υιοθετήσει μια στάση αναμονής δεδομένου ότι ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων είναι σε εξέλιξη.
Η εκτίμηση του Sargen είναι ότι ένας εμπορικός πόλεμος είναι απίθανος φέτος, ειδικά με τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.
Δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας, δεδομένου ότι η πρόσβαση στην αγορά των Η.Π.Α. αποτελεί βασικό στοιχείο της αναπτυξιακής της στρατηγικής και η οικονομία της ήδη αισθάνεται τις επιρροές των εμπορικών περιορισμών.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Trump επιδιώκει να εκπληρώσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, αλλά χρειάζεται επίσης την υποστήριξη της Κίνας στη διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας με τη Βόρεια Κορέα, η οποία θα απαιτήσει την ευελιξία της.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η βούληση του Trump να βοηθήσει έναν κορυφαίο κινεζικό τηλεφωνικό κατασκευαστή, τη ZTE, ώστε να αποφύγει την πτώχευση.
Παρ 'όλα αυτά, οι επενδυτές δεν πρέπει να υποτιμούν τις προκλήσεις για τη διαμόρφωση μίας μόνιμης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Ορισμένα από τα αιτήματα των ΗΠΑ είναι εντελώς απαράδεκτα για την Κίνα: συγκεκριμένα, θα πρέπει να μειώσει τα διμερή εμπορικά πλεονάσματα (370 δισ. δολάρια το 2017) κατά 200 δισ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια, να εξαλείψει όλες τις "επιδοτήσεις που στρεβλώνουν την αγορά" και να συμφωνήσει να μην αντιταχθεί εναντίον των αμερικανικών περιορισμών σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία ή τις επενδύσεις από την Κίνα σε ευαίσθητους κλάδους τεχνολογίας των ΗΠΑ ή τομείς κρίσιμους για την εθνική ασφάλεια.
Κατά συνέπεια, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για ένα έως δύο χρόνια.
Ενώ οι τακτικές καθυστέρησης είναι κοινές, η πιθανότητα σύγκρουσης στη συγκεκριμένη περίπτωση αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.
Ο λόγος: το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ αναμένεται να διπλασιαστεί στο 5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, λόγω των απωλειών που απορρέουν από το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο σε συνδυασμό με τις αυξημένες κυβερνητικές δαπάνες.
Ένα διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, με τη σειρά του, είναι πιθανό να προκαλέσει αύξηση της ανισορροπίας του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ, καθώς οι εισαγωγές επιταχύνουν ενώ οι εξαγωγές υστερούν.
Αυτό το μοτίβο θυμίζει αυτά που συνέβησαν στα μέσα της δεκαετίας του '80, όταν οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν για πρώτη φορά το πρόβλημα «διπλού ελλείμματος» ενώ η Ιαπωνία είχε ένα πλεόνασμα ρευστότητας ρεκόρ.
Η κυβέρνηση Reagan κατηγόρησε την Ιαπωνία ότι χειραγωγούσε το γιεν για να κερδίσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και επέμεινε η Ιαπωνία να θεσπίσει «εθελοντικούς» περιορισμούς στις εξαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.
Ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση τελικά συμμορφώθηκε, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν και το δολάριο υποχώρησε, καθώς οι ιαπωνικές αγορές ομολόγων των ΗΠΑ μειώθηκαν.
Το ιστορικό πιθανότατα δεν θα επαναληφθεί αυτή τη φορά, κυρίως επειδή η Κίνα θα είναι λιγότερο συμβατή με τις απαιτήσεις των Η.Π.Α.
Ενώ η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί την παρούσα διαμάχη ως έναν τρόπο να εξισορροπήσει τους όρους ανταγωνισμού και να αποκαταστήσει τις χαμένες θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης, η Κίνα την βλέπει ως μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να αναβαθμίσει τη βιομηχανία της αναπτύσσοντας προηγμένη τεχνολογία.
Αυτό ήταν εμφανές σε διάσκεψη στη Σαγκάη στις αρχές του μήνα, όταν αρκετοί επιχειρηματίες ρώτησαν: "Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να εμποδίσουν την ανάπτυξη της Κίνας στον τομέα της τεχνολογίας;"
Με τον κινεζικό λαό να βλέπει το μέλλον της χώρας του να διακυβεύεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος Trump μπορεί να μάθει πόσο δύσκολο είναι να κερδίσει έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης