Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Παλαιολόγος (Buy the Mile & Guardian Telematics): Η τηλεματική θα αλλάξει άρδην τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης

tags :
Παλαιολόγος (Buy the Mile & Guardian Telematics): Η τηλεματική θα αλλάξει άρδην τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης
Παλαιολόγος (Buy the Mile & Guardian Telematics): Η τηλεματική θα αλλάξει άρδην τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης
Στο πέρασμα της τελευταίας δεκαετίας, οι ασφαλιστές μετατοπίστηκαν από τον πειραματισμό και τις δοκιμές στην ένταξη της τηλεματικής στα προϊόντα και στις υπηρεσίες τους.
Σήμερα, η πλέον οικεία σε μας ασφαλιστική εφαρμογή της τηλεματικής είναι το Buy the Mile, δηλαδή η σύνδεση του ασφαλίστρου που πληρώνουμε για το αυτοκίνητό μας, με τα χιλιόμετρα που διανύουμε.
Ο Δούκας Παλαιολόγος, ο ιδρυτής της Buy the Mile (buythemile.info), αλλά και της Guardian Telematics (guardiantelematics.gr) και ένας από τους αδιαμφισβήτητους γνώστες – με μακρά παράδοση – της αγοράς μας, μιλάει για την τηλεματική, για το Internet των Πραγμάτων και για την επόμενη μέρα των ασφαλιστικών προγραμμάτων και υπηρεσιών.

Συνέντευξη του ιδρυτή της Buy the Mile & Guardian Telematics Δούκα Παλαιολόγου, στην Μαρίνα Δρακάτου. Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης

Μαρίνα Δρακάτου: Ξεκινάμε από τα απλά: τι είναι η τηλεματική;

Δ. Παλαιολόγος: Η τηλεματική είναι τεχνολογία. Στην ταξινόμηση του Internet of Things, μια φράση που ειπώθηκε για πρώτη φορά το 1999 από τον Kevin Ashton και σήμερα περιγράφει τη νέα πραγματικότητα, η τηλεματική αποτελεί τον κορυφαίο μηχανισμό επικοινωνίας μεταξύ δύο μηχανών, δύο μηχανημάτων, εάν θέλετε, το λεγόμενο M2M, Machine to Machine.
Μέχρι σήμερα η τηλεματική στις ασφάλειες και ειδικά στην ασφάλιση αυτοκινήτων αφορά στη μονομερή συγκέντρωση των διαθέσιμων πληροφοριών, οπότε θα έλεγα ότι κλίνει περισσότερο προς την τηλεμετρία.

Μ.Δ.: Και ποια είναι η διαφορά μεταξύ τηλεμετρίας και τηλεματικής;

Δ. Παλαιολόγος: Η διαφορά είναι ελάχιστη, λεπτή, θα έλεγα, αλλά συγχρόνως και πολύ σημαντική.
Ένα παράδειγμα πλήρους και ολοκληρωτικής εφαρμογής της τηλεματικής είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες στα αυτο-οδηγούμενα οχήματα.
Η τηλεματική που εφαρμόζεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες, η UBI, περιορίζεται στην καταγραφή στοιχείων και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναλάβει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του ασφαλισμένου.

Μ.Δ.: Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο σαφής ως προς το UBI; Tι σημαίνει και πώς μπαίνει στη ζωή μας;

Δ. Παλαιολόγος: UBI, ήτοι Usage Based Insurance, είναι η πρόσφατη καινοτομία που έχουν εισαγάγει οι ασφαλιστικές και η οποία ευθυγραμμίζει την οδική συμπεριφορά με το ασφάλιστρο του αυτοκινήτου.
Οι χιλιομετρικές αποστάσεις και ο τρόπος οδήγησης καταγράφονται μέσω μίας τηλεματικής συσκευής, την οποία, συνήθως, εγκαθιστά ο ίδιος ο οδηγός, αν και πλέον, σε πολλά από τα νέα οχήματα αποτελεί κομμάτι του βασικού εξοπλισμού.
Πάντα με την προϋπόθεση ότι ο ασφαλισμένος είναι σύμφωνος και έχει συναινέσει να γνωστοποιούνται στην ασφαλιστική τα προσωπικά του δεδομένα, μία τηλεματική συσκευή μπορεί να καταγράψει ένα πλήθος στοιχείων που σχετίζονται με τη διαμόρφωση του ασφαλίστρου: τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει το όχημα, τις ώρες της ημέρας κατά τις οποίες κινείται, τις περιοχές στις οποίες κινείται, εάν συνδεθεί με GPS, τη μεγάλη επιτάχυνση, το απότομο φρενάρισμα, τις κλειστές στροφές και τη χρήση των αερόσακων.

Μ.Δ.: Δηλαδή, εκτός από το Βuy-the-Mile, όπου χρεώνεσαι ασφάλιστρο βάσει των χιλιομέτρων που διανύεις - το Pay-As-You-Drive -, μπαίνει στη ζωή μας και το Pay-How-You-Drive, δηλαδή το ασφάλιστρο βάσει του τρόπου με τον οποίο οδηγείς...

Δ. Παλαιολόγος: Και όχι μόνον.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν οδηγήσει σε έναν πλουραλισμό εφαρμογών, στην ανάπτυξη αρκετών παραλλαγών της UBI, όπως το Pay-As-You-Go και το Distance-Based Insurance.
Κι επειδή ο κόσμος είναι πάντα επιφυλακτικός, και όχι αδίκως κάποιες φορές, με το ζήτημα της χρήσης των προσωπικών του δεδομένων, θα ήθελα να κάνω μία παρένθεση και να πω ότι ένα πρόγραμμα UBI έχει πλεονεκτήματα και για τους ασφαλισμένους και για το κοινωνικό σύνολο και για τους ασφαλιστές.
Δημιουργώντας στενούς δεσμούς μεταξύ ενός οχήματος ή ενός στόλου οχημάτων και της ασφαλιστικής εταιρίας, στην ουσία καταμερίζεις πιο δίκαια το ασφάλιστρο.
Το κάνεις πιο προσιτό για όσους οδηγούν με σύνεση και συγχρόνως δίνεις στον ασφαλισμένο τη δυνατότητα να ελέγξει το ασφάλιστρό του, είτε οδηγώντας λιγότερο είτε πιο προσεκτικά. Και οι δύο αυτές επιλογές έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των τροχαίων και την ελάφρυνση της κυκλοφορίας, που συνεπάγεται τη μείωση των ρύπων.
Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι θετικό για το κοινωνικό σύνολο.
Σε επίπεδο ασφαλιστικών τώρα, η χρήση της τηλεματικής βοηθάει στην καλύτερη εκτίμηση των ζημιών από ένα τροχαίο και στον περιορισμό των κρουσμάτων απάτης και κλοπής αυτοκινήτων, αφού το όχημα που έχει κλαπεί μπορεί εύκολα να εντοπιστεί και να ανακτηθεί.
Επιπλέον, όταν εφαρμόζεται σε στόλους οχημάτων, εκτός από τον έλεγχο της συμπεριφοράς του οδηγού, αποτελεί εργαλείο εντοπισμού τής συντομότερης διαδρομής, μειώνοντας έτσι το κόστος των καυσίμων και της συντήρησης. Με το πρόγραμμα UBI, με τη χρήση, δηλαδή, της τεχνολογίας οι ασφαλιστικές μπορούν να αλλάξουν, να κάνουν καινοτόμα, προϊόντα που μέχρι σήμερα τα θεωρούσαν αμετάβλητα και συγχρόνως να βελτιώσουν και μάλιστα πολύ αποτελεσματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πελάτες τους.

Μ.Δ.: Νομίζω ότι θα πρέπει η εφαρμογή του UBI να δώσει και απαντήσεις σχετικά με την «ανασφάλεια» που νιώθει ο καταναλωτής σε επίπεδο προστασίας προσωπικών δεδομένων...

Δ. Παλαιολόγος: Κατ’ αρχάς να πω ότι η Buy the Mile είναι η μεγαλύτερη εταιρία σε λύσεις Machine-to-Machine (M2M) στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ήδη συνεργάζεται με πολύ σημαντικές και εξαιρετικά αξιόπιστες ασφαλιστικές εταιρίες και τις δύο χώρες και εξυπηρετεί 20.000 οχήματα, που έχουν διανύσει μέχρι στιγμής 25.000.000 χιλιόμετρα!
Σήμερα διαθέτουμε τις πλέον δοκιμασμένες λύσεις και εφαρμογές, οι οποίες έχουν λειτουργήσει αποδεδειγμένα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο.
Η Guardian Telematics συνεργάζεται στενά με την IBM, ενώ και οι δύο εταιρίες διαθέτουν Πιστοποίηση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου.
Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πως τόσο το πλαίσιο λειτουργίας μας, όσο και η προστασία των πληροφοριών είναι όχι απλώς προστατευμένα, αλλά περιχαρακωμένα.
Και το κυριότερο: μία ασφαλιστική εταιρία σήμερα μπορεί να έχει στη διάθεσή της - και άρα στη διάθεση των ασφαλισμένων της - καινοτόμο τεχνολογία αιχμής, χωρίς να χρειαστεί να κάνει την επένδυση, που όλοι γνωρίζουμε πως είναι υψηλού κόστους. Επομένως οι εφαρμογές, που σήμερα διαθέτει η Buy the Mile, δεν έχουν το λεγόμενο και σημαντικό cost on entry, αλλά μόνον ένα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό κόστος υπηρεσίας.
Και για να επανέλθω στο λεπτό ζήτημα των «προσωπικών δεδομένων», θεωρείτε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή έστω κι ένας γονιός που δε θα ήθελε να γνωρίζει πώς, πού και πότε οδηγεί το 18χρονο παιδί του, που μόλις έχει πάρει άδεια οδήγησης;

Μ.Δ.: Θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι που όλοι οι γονείς θα ήθελαν ως πληροφόρηση. Όπως καταλαβαίνω, οι εφαρμογές της τηλεματικής μπορούν να βοηθήσουν και σε άλλα ασφαλιστικά πεδία, πλην του αυτοκινήτου.

Δ. Παλαιολόγος: Η τηλεματική έχει ευρύ πεδίο εφαρμογής στις ασφαλίσεις υγείας, όπου μπορεί να διαδραματίσει ρόλο τόσο στην πρόληψη, όσο και στην παρακολούθηση της υγείας του ασφαλισμένου, ειδικά εάν αυτός νοσεί.
Θα το εξηγήσω όμως καλύτερα.
Ήδη κυκλοφορούν στην αγορά τα «ρολόγια» FitBit και Jawbone, αλλά και τα περισσότερα σύγχρονα smartwatches τα οποία καταγράφουν λεπτομερείς πληροφορίες - informatics - για τη γενική κατάσταση της υγείας και για το επίπεδο της φυσικής κατάστασης αυτού που τα φοράει.
Επομένως αυτές οι συσκευές μπορούν να λειτουργήσουν ανάλογα και σύμφωνα με τις ανάγκες μιας ασφαλιστικής εταιρίας και με αποτελεσματικό τρόπο να δημιουργήσουν προγράμματα «Pay-how-you-live», όπου το ασφάλιστρο θα διαμορφώνεται σε συνάρτηση με τον τρόπο ζωής του ασφαλισμένου.
Θα έχει, επομένως, ο ασφαλιστής τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως «Φύλακας Άγγελος», Guardian Angel, προτείνοντας συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες, άσκηση και αλλαγές που θα βοηθήσουν τον ασφαλισμένο να αποκτήσει ευεργετικές για την ευζωία του καθημερινές συνήθειες.
Και για να το πάμε και λίγο πιο βαθιά: σκεφτείτε πόσο σημαντική θα είναι αυτού του είδους η υπηρεσία - διαμορφωμένη ανάλογα -, για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, με άνοια ή για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.
Και σε αυτό το πεδίο, εμείς ως εταιρία τηλεματικής, μπορούμε να βοηθήσουμε τις ασφαλιστικές να δημιουργήσουν διαφοροποιημένες και προσωποποιημένες υπηρεσίες για τους πελάτες τους.
Λύσεις, που θα συνδέονται με ένα σύστημα ανταμοιβής του υγιεινού τρόπου ζωής και που δίνουν τη δυνατότητα στον ασφαλιστή να επιβραβεύσει τη διατήρηση της καλής υγείας με μειωμένο ασφάλιστρο.
Πραγματικά οι δυνατότητες της τηλεματικής στις ασφαλίσεις υγείας είναι εντυπωσιακές, κι εμείς, προς το παρόν, έχουμε μόλις αγγίξει την κορυφή του παγόβουνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης