Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανήσυχος ο Πρόεδρος Mattarella – Προσοχή στις αγορές, όχι σε πρωθυπουργό μαριονέτα είπε σε Di Maio, Salvini

tags :
Ανήσυχος ο Πρόεδρος Mattarella – Προσοχή στις αγορές, όχι σε πρωθυπουργό μαριονέτα είπε σε Di Maio, Salvini
Επιβεβαίωσε ο Di Maio την επιλογή του G. Conte για την πρωθυπουργία - Τι σημαίνει για την Ευρώπη και πώς αντιδρούν οι αγορές
(upd) Την ιδιαίτερη ανησυχία του για τις πολιτικές εξελίξεις και τις προειδοποιήσεις των αγορών εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Mattarella κατά τις χθεσινές του συναντήσεις με τον επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, M. Salvini και του Κινήματος των 5 Αστέρων, Luigi Di Maio.
Ο Mattarella ζήτησε από τους επικεφαλής των δύο κομμάτων που θα απαρτίσουν την επόμενη ιταλική κυβέρνηση να είναι πολύ προσεκτικοί απέναντι στις αγορές και να μην κάνουν μαριονέτα το νέο πρωθυπουργό.
Υπό το κύμα ανησυχίας που υπάρχει στην Ευρώπη και στις αγορές για τη νέα ιταλική κυβέρνηση, ο Mattarella εξέφρασε – όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera – τη βαθιά ανησυχία του για τα διάφορα «καμπανάκια» που ηχούν από την Ευρώπη και από τις αγορές για τα δημοσιονομικά της χώρας και για τις αποταμιεύσεις των Ιταλών.
Και απέναντι σε αυτές τις ανησυχίες, Di Maio και Salvini ζήτησαν από τον Πρόεδρο να τους αφήσει πρώτα να κυβερνήσουν, και μετά ας τους κρίνει.
Επιπλέον, ο Mattarella ζήτησε από τους Di Maio και Salvini ο νέος πρωθυπουργός να ανταποκριθεί πραγματικά στο ρόλο του, να μην είναι μαριονέτα και να μην είναι απλά ένα πρόσωπο, το οποίο θα υλοποιεί τις εντολές κάποιου τρίτου αλλά και να έχει ελευθερία κινήσεων που να μην περιορίζεται μόνο στην προγραμματική συμφωνία μεταξύ των δύ οκομμάτων.
Σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντήσει σήμερα (στις 12:00 ώρα Ελλάδας) τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, Roberto Fico και Elisabetta Alberti Casellati, με τους οποίους και θα συσκεφθεί προκειμένου αφενός να τους ενημερώσει για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και αφετέρου να συντονίσουν τα επόμενα βήματα τους.
Ως προς το ποιος θα αναλάβει την πρωθυπουργία στη νέα ιταλική κυβέρνηση, η Corriere della Sera επισημαίνει πως θα πρέπει να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις αύριο Τετάρτη 23/5 ή ακόμα και την Πέμπτη 24/5 παρά το γεγονός ότι όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι ο Giuseppe Conte θα είναι αυτός που θα αναλάβει τα ηνία της νέας ιταλικής κυβέρνησης.
Άλλωστε ο ίδιος ο Luigi Di Maio, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά τη συνάντηση με τον Mattarella, υποστήριξε χθες πως τα δύο κόμματα έχον συμφωνήσει την θέση του πρωθυπουργού να αναλάβει ο Giuseppe Conte.
Οι επενδυτές, πάντως, εξακολουθούν να ειναι επιφυλακτικοί ένταντι της νέας ιταλικής κυβέρνησης, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να έχει φθάσει στο 2,4% και του 2ετούς στο 0,26%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόδοση του 2ετούς ιταλικού ομολόγου βρίσκομαι μέχρι πριν από μερικές ημέρες σε αρνητικό επίπεδο.
Παράλληλα ο δείκτης του Χρηματιστηρίου του Μιλάνο FTSE ΜΙΒ υποχώρησε -1,52% στη σημερινή (21/5) συνεδρίαση, ενώ ο Fitch είναι ο πρώτος οίκος που σπεύδει να προειδοποιήσει για πιθανές περιπλοκές στα δημοσιονομικά δεδομένα της Ιταλίας.

Ποιος είναι ο Giuseppe Conte

Ο Conte είναι σχετικά άγνωστος τόσο στην πολιτική όσο και στη δημόσια ζωή.
Προέρχεται από την επαρχία της Apulia στη νοτιοανατολική Ιταλία και αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης σπουδάζοντας Νομική.
O Conte τελειοποίησε τις σπουδές του σε μια σειρά από άλλα παγκόσμιας φήμης πανεπιστήμια (Yale, Sorbonne, Cambridge, New York, Duquesne κα) αλλά όπως επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, παρά το πολύ πλούσιο βιογραφικό του «δεν έχει καμία ανάμειξη με την πολιτική».
Σύμφωνα με τη Corriere ο Conte είναι ένας τεχνοκράτης, με εμπειρία στο επιχειρηματικό, διοικητικό και αστικό δίκαιο,  η εφημερίδα La Stampa επισημαίνει ότι είναι διευθυντής σε μια σειρά από νομικά περιοδικά ενώ η La Repubblica υπογραμμίζει ότι είναι ειδικός στο να «μανατζάρει μεγάλες εταιρείες που βρίσκονται σε κρίση».
Σε αυτό το σημείο η La Repubblica τονίζει ότι αυτό ίσως να φανεί χρήσιμο στις περιπτώσεις των μεγάλων ιταλικών εταιρειών Ilva και Alitalia που βιώνουν μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική περίοδο.
Όπως επισημαίνουν τα ιταλικά ΜΜΕ, ο Conte διατηρεί καλές σχέσεις με το Κίνημα των 5 Αστέρων, τον οποίο μάλιστα ο Luigi Di Maio φερόταν να τον προορίζει για το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να συμβάλλει στη μείωση της γραφειοκρατίας, να απλοποιήσει το σύστημα της Δικαιοσύνης και να ενισχύσει τους νόμους για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, ο Conte θα αναλάβει την πρωθυπουργία, ο Matteo Salvini θα πάρει το υπουργείο Εσωτερικών ενώ ο Luigi Di Maio προορίζεται για το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης ή για το υπουργείο Εργασίας.
Όσον αφορά το υπουργείο Οικονομίας σε αυτό προορίζεται ο Giancarlo Giorgetti.

Salvini (Λέγκα): Συνεχίζονται οι έξωθεν παρεμβάσεις

Στις παρεμβάσεις των Ευρωπαίων απάντησε σήμερα ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά Matteo Salvini.
«Συνεχίζονται οι έξωθεν αθέμιτες παρεμβάσεις.
Μετά τους Γάλλους και τους Γερμανούς, σήμερα είναι η σειρά του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.
«Ο Matarella ελπίζω να μην επιτρέψει στην νέα ιταλική κυβέρνηση να καταστρέψει όλη τη δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.
Επιβεβαιώνω: στο εξωτερικό, ας είναι νηφάλιοι, το συμφέρον των Ιταλών θα το σκεφθούμε εμείς», ανέφερε, χαρακτηριστικά, στο Facebook.

Νέα έκκληση Dombrovskis στην ιταλική κυβέρνηση για «συνετή δημοσιονομική πολιτική»

Να ακολουθήσει μια συνετή δημοσιονομική πολιτική κάλεσε την νέα κυβέρνηση της Ιταλίαςο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis,  σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Ηandelsblatt.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λόγους αρχής δεν εμπλέκεται στην εθνική πολιτική των κρατών. Όμως για εμάς είναι σημαντικό η νέα ιταλική κυβέρνηση να διατηρήσει σταθερή την πορεία και να ακολουθήσει μια λογική δημοσιονομική πολιτική», επεσήμανε ο Dombrovskis, υπογραμμίζοντας ότι «η Ιταλία είχε το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα».
Το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα πρότειναν χθες τον Giuseppe Conte για πρωθυπουργό της νέας κυβέρνησης.
«Δεν μπορούμε παρά να συμβουλεύσουμε να τηρηθεί η πορεία σε ό,τι αφορά την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, να ενισχυθεί η ανάπτυξη μέσω μεταρρυθμίσεων και να διατηρηθεί υπό έλεγχο το δημοσιονομικό έλλειμμα», επεσήμανε ο Dombrovskis.


Στηρίζουν οι Ιταλοί την προγραμματική συμφωνία

Συντριπτικά είναι τα ποσοστά των Ιταλών πολιτών που εγκρίνουν την προγραμματική συμφωνία στην οποία κατέληξαν την περασμένη Παρασκευή 18/5 η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των 5 Αστέρων.
Συγκεκριμένα, το 91% από τους 215.000 Ιταλούς που ψήφισαν στο «μίνι δημοψήφισμα» για την κυβερνητική συμφωνία που οργάνωσε η Λέγκα του Βορρά, την ενέκρινε ενώ το ίδιο έπραξε άνω του 90% από τους 45.000 Ιταλούς που συμμετείχαν σε αντίστοιχη ψηφοφορία από το Κίνημα των 5 Αστέρων.

Fitch: Η νέα κυβέρνηση παράγοντας αύξησης του δημοσιονομικού ρίσκου

Σημαντικό κίνδυνος για το πιστωτικό προφίλ της Ιταλίας δημιουργεί η συμφωνία μεταξύ δύο λαϊκίστικων κομμάτων της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, τονίζει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Ο βαθμός στον οποίο αυτοί οι κίνδυνοι θα μετατραπούν σε ασθενέστερες πιστωτικές μετρήσεις είναι αβέβαιο και θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.
Περισσότεροι από δύο μήνες μετά τις ς γενικές εκλογές της Ιταλίας, το αντί-συστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και το δεξιό ευρωσκεπτικό κόμμα Λέγκα του Βορρά, συμφώνησαν ένα κυβερνητικό πρόγραμμα την περασμένη εβδομάδα.
Ο πολιτικός κίνδυνος ήταν ένας βασικός παράγοντας στην υποβάθμιση της Ιταλίας στο «ΒΒΒ» / Σταθερό τον Απρίλιο του 2017 και σημειώσαμε την αυξανόμενη επιρροή του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού,
Η πλήρης εφαρμογή των βασικών δημοσιονομικών δεσμεύσεων, ιδίως του καθολικού βασικού εισοδήματος, του διπλού «ενιαίου φόρου» και των αλλαγών στην ηλικία συνταξιοδότησης, θα αυξήσει σημαντικά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης από 2,3% του ΑΕΠ πέρυσι.
Τα προτεινόμενα μέτρα αύξησης των εσόδων, για παράδειγμα όσον αφορά τη φορολογική συμμόρφωση και τις αμνηστίες, δεν αντισταθμίζουν αυτές τις δεσμεύσεις και το πρόγραμμα είναι ασυμβίβαστο με τον επιδιωκόμενο στόχο της κυβέρνησης να μειώσει το δημόσιο χρέος, κατά την άποψή μας.
Επομένως, αναμένουμε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του επόμενου έτους θα είναι υψηλότερο από το 2% του ΑΕΠ που προβλέψαμε στην αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας του Μαρτίου 2018.
Το εξαιρετικά υψηλό δημόσιο χρέος της Ιταλίας, το οποίο ανέρχεται στο 131,8% του ΑΕΠ στα τέλη του 2017, αποτελεί βασικό περιορισμό των αξιολογήσεων.
Ωστόσο, ο βαθμός της περαιτέρω δημοσιονομικής χαλάρωσης είναι αβέβαιος και θα καταστεί σαφέστερος κατά την έκδοση του σχεδίου προϋπολογισμού 2019 μέχρι τον Οκτώβριο.
Σε γενικές γραμμές, οι πολιτικές που προτείνουν τα δύο κόμματα ενδέχεται να καθυστερήσουν, να υποχωρηθούν ή να μην εφαρμοστούν, ανάλογα με διάφορους παράγοντες.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται η πολιτική συνοχή του μη δοκιμασμένου συνασπισμού M5S / Lega, διορισμούς σε κυριότερες κυβερνητικές θέσεις, τον συνταγματικό ρόλο του προέδρου και εάν παρεμβαίνει για να υποστηρίξει τη συμμόρφωση με τις συνθήκες και τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, καθώς και πιθανούς περιορισμούς της αγοράς για δανεισμό για τη χρηματοδότηση των αναλήψεων υποχρεώσεων.
Ο εκσυγχρονισμός των πολιτικών κατά του ευρώ στην τελική έκδοση του προγράμματος και τα νομικά και πολιτικά εμπόδια στην έξοδο από το ενιαίο νόμισμα ή την ΕΕ υποστηρίζουν την άποψή μας ότι η έξοδος της ευρωζώνης είναι εξαιρετικά απίθανη.
Ωστόσο, η παρουσία τέτοιων πολιτικών στο προηγούμενο σχέδιο υπογραμμίζει την αντιπαλότητα του M5S και της Lega έναντι του ευρώ και την προθυμία τους να αποτρέψουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Η στάση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο τόσο της περαιτέρω αύξησης του δημόσιου χρέους όσο και της αποσταθεροποιητικής αντίδρασης των οικονομικών παραγόντων και των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Η πολιτική αβεβαιότητα τους τελευταίους μήνες δεν είχε σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο, ενώ τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% το α 'τρίμηνο του 2008 και οι επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη μετριάστηκαν από τη μείωση των κινδύνων του συστημικού τραπεζικού τομέα και την πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά το τελευταίο έτος.
Ωστόσο, οι προτάσεις προγραμμάτων για να καταστήσουν δυσκολότερη την επιβολή εγγύησης έναντι των δανειοληπτών θα μπορούσαν να υπονομεύσουν αυτήν την πρόοδο, βλάπτοντας την ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν τη μέτρια οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας.
Η πρόθεση του προγράμματος να "αναθεωρήσει ριζικά" τους κανόνες για τη δέσμευση των τραπεζών θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρόσθετη πηγή εντάσεων με την ΕΕ και θα μπορούσε να διαταράξει τις προσπάθειες των ιταλικών τραπεζών να δημιουργήσουν δευτερεύοντα και μη προτιμησιακά ανώτατα οριακά χρέη για να ανταποκριθούν στις κανονιστικές απαιτήσεις, οικονομική σταθερότητα.
 

(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 21/5 19:27)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης