Διεθνή

Moody’s: Δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο Κίνας-ΗΠΑ

tags :
Moody’s: Δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο Κίνας-ΗΠΑ
«Lose-lose» ένας εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Moody’s
Οι χαμηλότεροι τόνοι από πλευράς Ουάσιγκτον αποδεικνύουν ότι ένας ενδεχόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα αποφέρει έναν νικητή, σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's, Mark Zandi.
Μιλώντας στο κανάλι CNBC, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το εν λόγω σενάριο είναι «lose-lose», εννοώντας ότι όλες οι πλευρές χάνουν.
Ο κ. Zandi αναφερόταν στις σημερινές (21/5/2018) δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Steven Mnuchin, ο οποίος σημείωσε πως «οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα έχουν ήδη αποφέρει απτά οφέλη», μία ημέρα αφότου ανακοίνωσε πως ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μπαίνει σε «αναμονή».
«Τώρα εναπόκειται και στους δυο μας να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να τα υλοποιήσουμε».
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η Κίνα δεσμεύτηκε να εισάγει περισσότερα προϊόντα από τις ΗΠΑ, αν και δεν έχουν οριστεί συγκεκριμένες παράμετροι.
Ωστόσο, ο κ. Mnuchin τόνισε ότι οι επενδυτές πρέπει να δουν τις συνομιλίες ως μια νίκη για την αμερικανική πλευρά.
«Καταλήξαμε σε μια πολύ ολοκληρωμένη συμφωνία-πλαίσιο που πρέπει να εφαρμοστεί, αλλά έχει πολλές διαφορετικές πτυχές», δήλωσε.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες θα χρησιμεύσουν ως πλαίσιο για τις κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών, ενώ εξέφρασε ιδιαίτερο ενθουσιασμό αναφορικά με την ενέργεια, εκτιμώντας ότι οι αμερικανικές εταιρείες είναι πιθανό να πουλήσουν 40 - 50 δισ. δολ. σε εταιρείες στην Κίνα.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μία από τις κύριες ανησυχίες των Κινέζων αξιωματούχων ήταν απλά σχετικά με τη δυνατότητα των ΗΠΑ να παραδώσουν τα αγαθά που θέλει η Κίνα.
«Αυτό θα πρέπει να είναι πολύ, πολύ καλό για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ», υπογράμμισε ο Mnuchin.
«Αν το συνδυάσουμε με τις φορολογικές περικοπές, νομίζω ότι αναμένουμε μια πολύ ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ για το υπόλοιπο του έτους».
Ο αναλυτής της Moody’s εκτίμησε ότι αμφότερες ΗΠΑ και Κίνα «δεν είχαν σχέδιο» σε περίπτωση ενός εμπορικού πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης