Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο Λευκό Οίκο ο Κοτζιάς – Συνάντηση με το Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, J. Bolton

Στο Λευκό Οίκο ο Κοτζιάς – Συνάντηση με το Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, J. Bolton
Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό σύμμαχο της Ουάσιγκτον - Θα υπάρξει έναρξη στρατηγικού διαλόγου
(upd) Στο Λευκό Οίκο θα μεταβεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς προκειμένου να συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, John Bolton στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ.
Η συνάντηση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 22:00 ώρα Ελλάδας, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι στο τραπέζι θα τεθούν ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα και για τις δύο πλευρές, όπως είναι για παράδειγμα τα ενεργειακά, τα εξοπλιστικά, η βάση της Σούδας, τα ελληνοτουρκικά, το Σκοπιανό, κοκ.
Πάντως, το θετικό κλίμα που υπάρχει στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε και κατά την χθεσινή συνάντηση του κ.Κοτζιά με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, M. Pompeo, όπως άλλωστε ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο πρέσβης των ΗΠΑ, G. Pyatt.
«Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, M. Pompeo και ο έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, συζήτησαν για την εξαιρετική κατάσταση των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν να εγκαθιδρύσουν έναν ελληνοαμερικανικό Στρατηγικό Διάλογο (Strategic Dialogue) σε τομείς-κλειδιά της συνεργασίας των δύο χωρών» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο κ.Pyatt.
Το Σκοπιανό ήταν από τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση Κοτζιά – Pompeo, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να δηλώνει κατόπιν της συνάντησης του πως τα τέσσερα από τα πέντε ονόματα που έχει προτείνει ο M. Nimetz αποτελούν βάση διαπραγμάτευσης (εκτός το Δημοκρατία της Μακεδονίας), βάζοντας με αυτόν τον τρόπο οριστικά τέλος στα σενάρια για τη «Δημοκρατία του Ίλιντεν».
Ένα ακόμα θέμα ήταν αυτό των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία με την αμερικάνικη πλευρά να δείχνει ενδιαφέρον και να εκφράζει τον σκεπτικισμό της για την υπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση, όπως άλλωστε ανακοίνωσε και το State Department, από τη συνάντηση Κοτζιά - Pompeo επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.
Σε σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να δημιουργηθεί ένας Ελληνό-αμερικανικός Στρατηγικός Διάλογος (US-Gr Strategic Dialogue), σε βασικά θέματα όπως είναι αυτά της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Στην ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ τονίζεται, ακόμη, ότι η Ελλάδα διαθέτει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, ενώ συζητήθηκαν και οι προκλήσεις που υπάρχουν σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Pompeo εξέφρασε στον κ. Κοτζιά τη στήριξη των ΗΠΑ στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η Ουάσιγκτον στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα στην Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018.
«Συμφωνήσαμε να παραμείνουμε σε στενή επαφή τόσο για τα θέματα που συζητήθηκαν όσο και για θέματα που αφορούν τις διμερείς θέσεις, τοπικά αλλά και διεθνή ζητήματα», καταλήγει η ανακοίνωση.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον, για το θέμα της ενέργειας συζητήθηκαν οι προοπτικές που διανοίγονται λόγω της εξεύρεσης κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και πως αυτές θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής.
 
Kοτζιάς: Έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Σκοπιανό
Από την πλευρά του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή και αναφέρθηκε αναλυτικά στην παραβατικότητα της Τουρκίας, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Νομίζω ότι η σχέση των δύο κρατών βρίσκεται σε θετική πορεία.
Υπογράμμισα την ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή και αναφέρθηκα και αναλυτικότερα στην συμπεριφορά της Τουρκίας και στην ανάγκη στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα δικαιώματα που έχει διεθνώς και ότι η Κύπρος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται απλώς ως ένα πρόβλημα σε εισαγωγικά του ΟΗΕ, αλλά ως ένα κυρίαρχο κράτος με συγκεκριμένους ρόλους και δυνατότητες στην περιοχή», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.
Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που εξακολουθούν να κρατούνται στις φυλακές της γειτονικής χώρας.
«Είναι και εκείνοι σκεπτικοί (για την Τουρκία).
Ερωτηθήκαμε και είπαμε ότι είναι απαράδεκτο ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να κρατάει δύο αξιωματικούς του ελληνικού στρατού, αλλά όπως ξέρετε η Τουρκία κρατάει στις φυλακές σειρά και σειρά από πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».
Παρόλο που το ζήτημα του ονοματολογικού δεν συζητήθηκε στο τετ α τετ των δύο ανδρών, ο κ. Κοτζιάς είπε πως το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε τις δύο συναντήσεις που προηγήθηκαν με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, τονίζοντας παράλληλα πως δεν ασκείται καμία πίεση στη Ελλάδα, καθώς η χώρα μας διαθέτει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
«Όπως είναι φανερό στο ονοματολογικό εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να υιοθετήσουμε μια από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο κ. Nimetz και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου φιλικής συνεργασίας στο μέλλον με αυτή την χώρα με το νέο της όνομα.
Κανένας δεν μας προτρέπει για τίποτα διότι η Ελλάδα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό το θέμα και όλοι παρακολουθούν με θετικό τρόπο πως μια χώρα με ενεργή εξωτερική πολιτική προωθεί τις λύσεις».
 
(πρώτη ενημέρωση 21/5 22:07)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης