Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την τιμή του Bitcoin

tags :
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την τιμή του Bitcoin
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την τιμή του Bitcoin

Η τιμή του Bitcoin είναι εξαιρετικά ασταθής.
Από το Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2017, αυξήθηκε κατά 223%.
Μειώθηκε κατά 59% μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2018, αυξήθηκε κατά 64% από Φεβρουάριο σε Μάρτιο του 2018 και στη συνέχεια μειώθηκε και πάλι το Μάρτιο κατά 40%.
Παρόλο που αυτό δεν είναι απαραίτητα λόγος προκειμένου να εγκαταλείψει κάποιος το Bitcoin, χρησιμεύει ως προειδοποίηση σε όσους σχεδιάζουν να επενδύσουν σε αυτό.



Γιατί η τιμή του ψηφιακού αυτού νομίσματος έχει τόσες πολλές ανατράξεις;
Πολλοί από τους ίδιους παράγοντες που επηρεάζουν τις αλλαγές στην αξία άλλων περιουσιακών στοιχείων επηρεάζουν την τιμή του Bitcoin. Επειδή είναι τόσο καινούργιο και διαφορετικό από άλλα νομίσματα, πολλές από αυτές τις επιπτώσεις είναι υπερβολικές.
Εδώ είναι πέντε από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του Bitcoin.

1. Προσφορά και ζήτηση

Αυτό θα είναι προφανές σε όποιον έχει κάνει μια εισαγωγική οικονομική πορεία.
Το Bitcoin, όπως και άλλα νομίσματα, υπόκειται στις επιπτώσεις της προσφοράς και της ζήτησης.
Η προσφορά του Bitcoin είναι ανάλογη με εκείνη του χρυσού.
Ακριβώς όπως υπάρχει μια προκαθορισμένη ποσότητα χρυσού στη γη, το πρωτόκολλο Bitcoin έχει έναν προκαθορισμένο αριθμό Bitcoins μέσα σε αυτό.
Οι άνθρωποι πρέπει να εξορύσσουν χρυσό για να το φέρουν στην αγορά.
Ομοίως, οι άνθρωποι πρέπει να εξορύσσουν το Bitcoin χρησιμοποιώντας υπολογιστική ισχύ για να λύσουν μια πολύπλοκη μαθηματική εξίσωση. Όταν οι ανθρακωρύχοι επιλύσουν επιτυχώς αυτό το παζλ, κερδίζουν τα Bitcoins, τα οποία αυξάνουν την προσφορά τους.
Η πλευρά ζήτησης της εξίσωσης λειτουργεί το ίδιο για το Bitcoin όπως και για τον χρυσό και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Όσο περισσότεροι άνθρωποι θέλουν Bitcoin, τόσο περισσότερο αυξάνεται η τιμή ενός Bitcoin.

2. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης

Έρευνες έδειξαν ότι η κάλυψη των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες επηρεασμού της τιμής του Bitcoin.
Όσο περισσότερη είναι η κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τόσο περισσότεροι άνθρωποι το γνωρίζουν και μπορούν να επενδύσουν σε αυτό.
Η θετική κάλυψη των μέσων μαζικής ενημέρωσης προκαλεί συνήθως αύξηση των τιμών, ενώ η αρνητική κάλυψη έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών.
Αυτό το σχέδιο δεν ισχύει μόνο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Οι απόψεις και οι συμπεριφορές των επενδυτών επηρεάζουν συχνά τις ενέργειες των άλλων επενδυτών και, συνεπώς, την τιμή του Bitcoin.
Ομοίως, όταν νέες επιχειρήσεις αποφασίζουν να λαμβάνουν κρυπτονομίσματα ως πληρωμή,  οι τιμές των κρυπτονομισμάτων αυξάνονται.

3. Πολιτικές αλλαγές

Όπως και με άλλα νομίσματα, τα πολιτικά γεγονότα επηρεάζουν την τιμή των κρυπτονομισμάτων.
Η έλλειψη βεβαιότητας στην οικονομία μιας χώρας προκαλεί την εμπιστοσύνη των ανθρώπων σε κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, διότι δεν συνδέεται με καμία κυβέρνηση.
Η οικονομική κρίση του 2015 στην Ελλάδα οδήγησε σε έντονο ενδιαφέρον για το Bitcoin από τους Έλληνες εμπόρους.
Παρόμοια αποτελέσματα συνέβησαν όταν η Βρετανία αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέλεξαν τον Donald Trump ως πρόεδρο.

4. Αλλαγές των ρυθμιστικών αρχών

Επειδή το Bitcoin είναι μια τόσο καινοτόμα έννοια, οι κυβερνήσεις έχουν αγωνιστεί να καθορίσουν τον τρόπο και το αν θα το ρυθμίσουν.
Το Bitcoin δεν συνδέεται με καμία κυβέρνηση, ωστόσο οι κανονισμοί μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος.
Οι ρυθμιστικές αποφάσεις που αφορούν το ψηφιακό νόμισμα έχουν οδηγήσει σε υπερβολές και σε πτώση των τιμών τους.
Όταν η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, απαγόρευσε το Bitcoin και έκλεισε αρκετές δημόσιες προσφορές,  η τιμή του Bitcoin έπεσε δραματικά.
Όταν η ιαπωνική κυβέρνηση αναγνώρισε επίσημα τη Bitcoin ως νόμιμο χρήμα, η τιμή του εκτοξεύτηκε τους επόμενους μήνες.

5. Αλλαγές στους κανόνες του Bitcoin

Δεν υπάρχει ενιαία οντότητα που να ελέγχει το Bitcoin, αλλά η κοινότητα του Bitcoin λαμβάνει περιστασιακά αποφάσεις που επηρεάζουν το πώς λειτουργεί το σύστημα, γνωστό ως blockchain.
Οι ανθρακωρύχοι τρέχουν το λογισμικό που επαληθεύει τις συναλλαγές Bitcoin και, συνεπώς, καθορίζουν τους κανόνες για το τι είναι μια έγκυρη συναλλαγή.
Οι προσπάθειες αλλαγής αυτών των κανόνων οδηγούν μερικές φορές στη δημιουργία ενός «πιρουνιού», το οποίο προκαλεί το σχηματισμό δύο ξεχωριστών blockchain που ακολουθούν διαφορετικούς κανόνες.
Όσο υπάρχουν όμως ανθρακωρύχοι που επιθυμούν να δουλέψουν σε κάθε blockchain, είναι και τα δύο έγκυρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης