Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως Υγεία, Libra, πωλήσεις NPLs παρεμβάσεις ύψους 5,3 δισ επαναφέρουν στην «κανονικότητα» την τρ. Πειραιώς

Πως Υγεία, Libra, πωλήσεις NPLs παρεμβάσεις ύψους 5,3 δισ επαναφέρουν στην «κανονικότητα» την τρ. Πειραιώς
Οι συνολικές παρεμβάσεις περί των ενήμερων και προβληματικών δανείων της Πειραιώς φθάνουν τα 5,3 δισεκ. και θα επαναφέρουν στην κανονικότητα την τράπεζα καθώς ο στόχος μείωσης των NPEs στα 26 δισεκ. για το 2018 είναι ορατός.
Πως η πώληση του Υγεία με την συνολική προσφορά να φθάνει στα 413 εκατ μαζί με τα δάνεια, επιστροφή περίπου 500 εκατ δανείων από την Libra Group και οι πωλήσεις των NPLs του Arctos και της Amoeba επαναφέρουν στην κανονικότητα την τράπεζα Πειραιώς;
Είναι αλήθεια ότι η τράπεζα Πειραιώς εάν δεν είχε την πίεση να βελτιώσει την κεφαλαιακή της επάρκεια και να δείξει άμεσα έργο στην μείωση των προβληματικών δανείων ίσως να μην βιαζόταν να λάβει αποφάσεις για την πώληση του Υγεία σε συνεργασία με την MIG.
Η πώληση του Υγεία είναι αποτέλεσμα μια στρατηγικής που από την μια δίνει μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων στην MIG από την άλλη συμβάλλει στην μείωση της μεγάλης δανειακής έκθεσης της Πειραιώς.
Η MIG κατ΄ αρχήν είναι θετική στην πρόταση της Hellenic Healthcare, η οποία ελέγχεται από τη CVC Capital Partners για το Υγεία.
Η πρόταση του CVC φτάνει τα 413 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 281 εκατ. είναι η αξία της εταιρείας με βάση τα 0,92 ευρώ ανά μετοχή ή 197,97 εκατ. που προσέφερε για το 70,38% του Υγεία και 132 εκατ. ευρώ που είναι το ύψος των δανείων.
Με βάση την προσφορά του CVC αποτιμάται το Υγεία 23 φορές τα EBITDA, όταν τα EBITDA σε άλλες αντίστοιχα ομοειδής εταιρείες φτάνουν τις 10 φορές.
Η υψηλή προσφορά του CVC αποδεικνύει τη μεγάλη αξία που έχουν οι εταιρείες της MIG και ταυτόχρονα δίνουν μεγάλη ευελιξία στην Τράπεζα Πειραιώς, ως βασικός μέτοχος της MIG και βασικός δανειστής, να διαμορφώσει μια πιο ευέλικτη πολιτική όσον αφορά τις υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου MIG.
Μπορεί για τη MIG η πώληση του Υγεία να "πλήγμα", καθώς είναι ένα από τα σημαντικότερά της περιουσιακά στοιχεία, αλλά από την άλλη θα δώσει σημαντικό χρόνο στον όμιλο ώστε να αναδιαρθρώσει τα δάνεια της μητρικής και των θυγατρικών.

Η Libra αναδιαρθρώνει 500 εκατ δάνεια

Ο επιχειρηματικός όμιλος Libra Group του Λογοθέτη ουσιαστικά αποδεσμεύει 500 εκατ από την Πειραιώς καθώς αναδιάρθρωσε δάνεια μεταβιβάζοντας περιουσιακά στοιχεία σε κινέζους και το Fortress.
H πώληση του Υγεία σε συνδυασμό με την μεταβίβαση των δανείων της Libra αποκαθιστούν την υγεία των χαρτοφυλακίων της Πειραιώς κατά 800 εκατ.
Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δάνεια της MIG και τα δάνεια της Libra είναι ενήμερα.

Περίπου 450 εκατ θα αντλήσει από Arctros και Amoeba

H Πειραιώς ως γνωστό πουλάει 2,3 δισεκ. προβληματικά καταναλωτικά καθαρής ονομαστικής αξίας 400 εκατ μέσω του προγράμματος Arctros και 2,2 δισεκ. προβληματικά δάνεια με εξασφαλίσεις 1737 ακίνητα ονομαστικής αξίας 1,6 δισεκ. που αυξήθηκε εσχάτως καθώς τοποθετήθηκαν και άλλα δάνεια.
Από την διαδικασία πώλησης αυτών των δύο πακέτων προβληματικών δανείων η Πειραιώς θα αντλήσει περίπου 400 εκατ εάν τελικώς πουληθούν 2 δισεκ. NPLs και 70-100 εκατ για τα προβληματικά καταναλωτικά.

Οι συνολικές παρεμβάσεις περί των ενήμερων και προβληματικών δανείων της Πειραιώς φθάνουν τα 5,3 δισεκ. και θα επαναφέρουν στην κανονικότητα την τράπεζα καθώς ο στόχος μείωσης των NPEs στα 26 δισεκ. για το 2018 είναι ορατός.
Όμως η περαιτέρω πώληση περιουσιακών στοιχείων από την MIG π.χ. του Attica Group θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με μεγάλη προσοχή γιατί θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πέραν από την επίδραση στον ισολογισμό της Πειραιώς ποιο θα είναι το επιχειρηματικό μέλλον του ομίλου MIG μιας εταιρίας συμμετοχών που συρρικνώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης