Τελευταία Νέα

Παναγιώτης Χριστόπουλος: Μια πραγματική μεταρρύθμιση για την Κεφαλαιαγορά

tags :
Παναγιώτης Χριστόπουλος: Μια πραγματική μεταρρύθμιση για την Κεφαλαιαγορά
Τη στιγμή κατά την οποία τα «τρωκτικά των αγορών» συνεχίζουν ανενόχλητα το έργο τους…

Παναγιώτης Χριστόπουλος: Μια πραγματική μεταρρύθμιση για την Κεφαλαιαγορά

Πολύ μελάνι έχει χυθεί, πολλές αποφάσεις έχουν ληφθεί, πολλοί νόμοι έχουν ψηφιστεί, με την επίκληση της προστασίας του επενδυτικού κοινού. Ευρωπαϊκές οδηγίες, εθνικές νομοθεσίες, Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς και διοικήσεις Χρηματιστηρίων, όλοι ενδιαφέρονται για τον απλό επενδυτή, τη στιγμή κατά την οποία τα «τρωκτικά των αγορών» συνεχίζουν ανενόχλητα το έργο τους…


Γράφει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος*

Η πρόσφατη εμπειρία με τις «επιθέσεις» σε FF, ΔΕΗ, Intralot και πάει λέγοντας, έφερε στη σκέψη μου και πάλι την έλλειψη αποτελεσματικού ελέγχου στα πραγματικά οικονομικά δεδομένα των εισηγμένων.

Συμπληρώνονται 10 χρόνια, αφ’ ότου, από τον θεσμικό μου ρόλο στο Χρηματιστήριο, ως μέλος της διοίκησης του ΣΜΕΧΑ, είχα διατυπώσει μία συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση-γνώμη, την οποία είχα συζητήσει με παράγοντες της αγοράς. Οι περισσότεροι αντιμετώπισαν θετικά την πρότασή μου, αλλά η βασική τους ένσταση ήταν ότι δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά σε όλο τον κόσμο.

Τι προέβλεπε η πρόταση; Εκτός από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται από τους ορκωτούς ελεγκτές, θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο θεσμικό όργανο, είτε με τη μορφή Ανεξάρτητης Αρχής, είτε με τη συμβολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε συνεργασία με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), που ήδη υπάρχει και λειτουργεί, υπό το υπουργείο Οικονομικών.

Οι δύο φορείς (Κεφαλαιαγορά και Επιτροπή) θα δημιουργήσουν τον νέο μηχανισμό, με τουλάχιστον 15 ελεγκτές η κάθε μία. Οι ελεγκτές, ανά δύο (ένας από την Κεφαλαιαγορά κι ένας από την Επιτροπή), θα αναλάβουν να «ξεσκονίζουν» τις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων, καθώς και την τρέχουσα «εικόνα» της κάθε εταιρίας (προμηθευτές, πελάτες, ταμείο κ.λπ.), είτε πριν, είτε μετά από τους ελέγχουν των ορκωτών, περισσότερες από δύο φορές τον χρόνο. Τα αποτελέσματα των εκθέσεών τους θα αναρτώνται σε ειδική ιστοσελίδα (site) που θα δημιουργήσουν, για την άμεση και αδιάβλητη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

Για να εξασφαλιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό το αδιάβλητο, ο ορισμός των ελεγκτών για κάθε εταιρία θα γίνεται με κλήρωση και δεν θα μπορούν να ελέγχουν την ίδια εταιρία δεύτερη φορά, εάν προηγουμένως δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο νέος μηχανισμός εξασφαλίζει τη διαφάνεια ως προς τα οικονομικά των εισηγμένων, αλλά και έναν επιπλέον ανεξάρτητο έλεγχο, πέραν αυτού που πραγματοποιούν οι ορκωτοί ελεγκτές.

Αυτή η πρόταση, θεωρώ ότι αποτελεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση στο χώρο της κεφαλαιαγοράς, με την οποία ενισχύεται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η διαφάνεια και δημιουργούνται πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας ως προς την εικόνα των πραγματικών οικονομικών στοιχείων των εισηγμένων.

Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν έχει εφαρμοστεί σε καμία άλλη χώρα, μπορεί να οδηγήσει την ελληνική κεφαλαιαγορά στην παγκόσμια πρωτοπορία των ελεγκτικών μηχανισμών, που θα αποτρέπουν περιπτώσεις τύπου Enron και θα «απαγορεύουν» σε διάφορα fund να κάνουν «παιχνίδια» με μετοχές, όπως το ζήσαμε πρόσφατα στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών και πιθανώς να το ζήσουμε και στο άμεσο μέλλον.

Θυμίζω οτι η Enron είχε ως ελεγκτική εταιρία την Arthur Andersen, την οποία παρέσυρε μαζί της, στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στην οικονομική ιστορία των ΗΠΑ.

Οι μεταρρυθμίσεις τέτοιου είδους «ανοίγουν το δρόμο» σε εισροές κεφαλαίων από μακροχρόνιους θεσμικούς επενδυτές (ασφαλιστικά ταμεία, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.), ενώ λειτουργούν αποτρεπτικά στην καταστροφική πρακτική της υποτιμητικής κερδοσκοπίας, που χρησιμοποιεί τη διασπορά αναληθών/αληθοφανών (νεοελληνιστί: fake news) ειδήσεων για να αποκομίσει τεράστια κέρδη εις βάρος των υγειών επιχειρήσεων, των απασχολουμένων σε αυτές και ευρύτερα της επενδυτικής κοινότητας.

Παράλληλα, μπορούν να απλώσουν ένα πέπλο προστασίας για τις υγιείς επιχειρήσεις, που δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε από τους ελέγχους και τον ισότιμο ανταγωνισμό.

Ιδού, λοιπόν, μία ουσιαστική και αποτελεσματική μεταρρύθμιση, που πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να τη συζητήσουν σοβαρά.

* πρώην μέλος Δ.Σ. ΣΜΕΧΑ και Συνεγγυητικού Κεφαλαίου

http://bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης