Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ενδείξεις σύγκλισης ΔΝΤ - Γερμανίας για το ελληνικό χρέος, αλλά ασαφές εάν το Ταμείο θα συμμετάσχει στο 3ο Μνημόνιο

tags :
Ενδείξεις σύγκλισης ΔΝΤ - Γερμανίας για το ελληνικό χρέος, αλλά ασαφές εάν το Ταμείο θα συμμετάσχει στο 3ο Μνημόνιο
Καθοριστικός ο ρόλος της σημαντικής επιδείνωσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων
Ενδείξεις σύγκλισης μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Γερμανίας φαίνεται να προκύπτουν μετά το γύρο επαφών που έχει ξεκινήσει ο P. Thomsen, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ευρώπη, με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών O. Scholz.
Με βάση πληροφορίες η Γερμανία επιμένει στην παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μεταξύ άλλων και γιατί υπάρχει σημαντική επιδείνωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα λόγω Ιταλίας.
Αυτή η σημαντική αρνητική εξέλιξη στα ελληνικά ομόλογα με τις αποδόσεις να έχουν φτάσει στο 4,5%-5% για τα ομόλογα 10-25 ετών, καθιστά έως αδύνατη την εκ νέου έξοδο της Ελλάδος στις αγορές.
Εάν αυτό το αρνητικό κλίμα διατηρηθεί δεν θα επιτρέψει τελικά να δημιουργηθεί το ελληνικό capital buffer, όπως αρχικώς είχε σχεδιαστεί.
Σημειώνεται δε ότι η μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα δεν αποδίδεται μόνο στο άλμα που έχουν σημειώσει τα ιταλικά ομόλογα (αν και σήμερα οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών τίτλων βελτιώθηκαν στο 2,28% από 2,41% χτες), αλλά και στην πιθανότητα ότι θα αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, εξέλιξη που αυξάνει το risk premium της Ελλάδος, επιβαρύνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων με περίπου 0,30%.
Πάντως και παρά τη σύμπλευση δεν είναι σαφές εάν το ΔΝΤ τελικώς συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο λήγει τον Αύγουστο 2018, καθώς είναι πολύ μικρό το διάστημα που απομένει και ταυτόχρονα είναι ασαφές το αν όλες αυτές οι παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος θα επιτρέψουν στο ΔΝΤ να συντάξει και να εκδώσει θετική έκθεση βιωσιμότητας DSA για το ελληνικό χρέος.
Να σημειωθεί ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στηρίζεται σε 4 πυλώνες:
1)    Την επιστροφή των κερδών έως 7,9 δισ. ευρώ από τα ομόλογα ANFA (τα ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες συνολικού ύψους 18,5 δισ. ευρώ)
2)    Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων πάνω από 10 χρόνια
3)    Μερική εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ ύψους 10 δισ. ευρώ (Η Ελλάδα μέσω του capital buffer που έχει δημιουργήσει θα εξαγοράσει ένα μικρό μέρος περίπου 3 δισ. από τα δάνεια του ΔΝΤ)
4)    Επιλεκτική μείωση επιτοκίων

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Το ΔΝΤ θα ενισχύσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας 

Εν τω μεταξύ, Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε -ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup (24/5/2018)- την ανάγκη ενεργοποίησης του ελληνικού προγράμματος του ΔΝΤ.
Όπως δήλωσε «η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι σημαντική για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη μέρα».
Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι είναι κρίσιμη η στιγμή «για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ.
Εργαζόμαστε εντατικά, προκειμένου το Ταμείο να παραμείνει».
Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι τα οριστικά μέτρα για το ελληνικό χρέος θα αποφασιστούν τον Ιούνιο.

Dombrovskis: Εξετάζεται η γαλλική πρόταση για το χρέος

Τα  σενάρια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους περιγράφει στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, επισημαίνοντας ότι αυτό που συζητείται αυτή τη στιγμή είναι η σύνδεση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη, δηλ. το γαλλικό μοντέλο.
«Η Ελλάδα θα πλήρωνε περισσότερα όταν η οικονομία αναπτύσσεται καλά και λιγότερα όταν υπάρχει στασιμότητα ή ύφεση.
Φυσικά υπάρχουν και σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να συνδεθεί ένας τέτοιος μηχανισμός με την τήρηση των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Διευκρινίζει πάντως ότι οι προτάσεις που συζητούνται αφορούν στα δάνεια του EFSF ύψους 130,9 δισ. ευρώ, αυτά δηλαδή που δόθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης.
Για το τρίτο άλλωστε όπως λέει, ύψους 45,9 δισ. ευρώ, έχουν συμφωνηθεί ήδη πολύ χαμηλά επιτόκια και πολύ μεγάλες περίοδοι ωρίμανσης.
«Υπάρχουν επίσης τα κέρδη της ΕΚΤ και των εθνικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.
Αυτά θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Ελλάδα», συμπληρώνει.
Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανότητες συμμετοχής του ΔΝΤ, ο Dombrovskis δεν εμφανίζεται πάντως ιδιαίτερα αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι εξετάζονται διάφορες δυνατότητες συμμετοχής.

Πιθανότατα, η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018

Σε ερώτηση, τέλος, εάν το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου, όπως προβλέπεται, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εμφανίζεται μάλλον καθησυχαστικός, απαντώντας: «Πιθανότατα ναι.
Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και θα έλεγα ότι συνολικά το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Η Ελλάδα έχει υπερβεί μάλιστα τους δημοσιονομικούς στόχους.
Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% θα επιτευχθεί φέτος σε κάθε περίπτωση.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα εμπρόθεσμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης