Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αξιωματούχος ΕΕ: Η συμμετοχή του ΔΝΤ, σημαντική για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας - Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για το χρέος

Αξιωματούχος ΕΕ: Η συμμετοχή του ΔΝΤ, σημαντική για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας - Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για το χρέος
Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει -ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup (24/5/2018) την ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Στην ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αναφέρεται Ευρωπαίος αξιωματούχος σε δηλώσεις του ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την προσεχή Πέμπτη (24/5/2018), τονίζει ότι η παρουσία του Ταμείου θα ενισχύσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας.
Όπως δήλωσε «η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι σημαντική για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη μέρα».
Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι είναι κρίσιμη η στιγμή «για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ.
Εργαζόμαστε εντατικά, προκειμένου το Ταμείο να παραμείνει».
Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι τα οριστικά μέτρα για το ελληνικό χρέος θα αποφασιστούν τον Ιούνιο.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Ταμείο, προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του προγράμματος του για την Ελλάδα είναι στο επόμενο Eurogroup να συμφωνηθούν μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού, ώστε αυτό να κατασταθεί βιώσιμο.
Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί το ΔΝΤ να συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην Ελλάδα, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, έχει προειδοποιήσει πως «αν στο Eurogroup της Πέμπτης δεν υπάρξει κάποια συμφωνία, το ΔΝΤ δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του γιατί χρειάζεται χρόνος για γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Αν λοιπόν μέσα στην εβδομάδα δεν υπάρξει συμβιβασμός και αν δεν δοθεί κάτι συγκεκριμένο και ποσοτικό, δυστυχώς θα έρθει στο συμβούλιο η πρόταση να μην ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα».
Έχει προηγηθεί αντίστοιχη δήλωση του Poul Thomsen, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.
«Ο χρόνος εξαντλείται.
Εάν υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup του Μαΐου, τότε θα υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα [μας], που θα συμπίπτει με το υπόλοιπο του προγράμματος του ESM» δήλωσε πρόσφατα στο CNBC.
«Πραγματικά χρειαζόμαστε συμφωνία στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα», προσέθεσε.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει «έχουμε πει ότι συζητούμε με το ΔΝΤ για να βρούμε αμοιβαία αποδεκτή λύση, το κλίμα των συζητήσεων έχει βελτιωθεί ωστόσο δεν θεωρούμε ότι πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα είναι το τέλος του κόσμου.
Ούτε πιστεύουμε ότι η αξιοπιστία της καθαρής εξόδου εξαρτάται από τη συμμετοχή του ή όχι στο πρόγραμμα.
Η Ευρώπη και πρέπει και μπορεί να δώσει από μόνη τις αναγκαίες τεχνικές και πολιτικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει».
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του Ταμείου, που είναι ξεχωριστό από το ευρωπαϊκό, προβλέπει δανειακή βοήθεια 1,6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης