Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χρέος το 26% του ετήσιου εισοδήματος των αμερικανικών νοικοκυριών

tags :
Χρέος το 26% του ετήσιου εισοδήματος των αμερικανικών νοικοκυριών
Περαιτέρω αύξηση αναμένεται στο χρέος των Αμερικανών καταναλωτών 
Το χρέος καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών για τους Αμερικανούς πολίτες αναμένεται να διαμορφωθεί στα 4 τρισεκ. δολάρια στο τέλος του 2018, επίδοση-ρεκόρ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιστότοπου «LendingTree».
Στο εν λόγω χρέος δεν περιλαμβάνονται τα στεγαστικά δάνεια.
Όπως αναφέρεται στη σχετική έρευνα, πλέον οι Αμερικανοί οφείλουν το 26% του εισοδήματός τους στο χρέος, ποσοστό που, επίσης, αποτελεί ιστορικό υψηλό.
Ενδεικτικά, το αντίστοιχο ποσοστό για το 2010 και την περίοδο 200-2008, διαμορφωνόταν στο 22% και 12%-13%.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι το χρέος από τα δάνεια αυτοκινήτων και τις πιστωτικές κάρτες αυξάνεται με ρυθμό άνω του 7% ετησίως, έναντι αύξησης 2% για τα στεγαστικά δάνεια.



Ωστόσο, υπογραμμίζεται, οι καθυστερήσεις πληρωμών φθάνουν το μόλις 2,4% για το σύνολο των δανείων.



Ικανοποιημένο με την οικονομική κατάσταση το 74% των αμερικανικών νοικοκυριών

«Τουλάχιστον ικανοποιημένοι» δηλώνουν το 74% των ερωτηθέντων Αμερικανών πολιτών που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα («Economic Well-Being of U.S. Households») της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve), επίδοση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2013, όταν διεξήχθη για πρώτη φορά η δημοσκόπηση.
Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων αναφέρει ότι ζει «άνετα».
Βέβαια, αξιοσημείωτες διαφορές παραμένουν μεταξύ των φύλων, της εθνικότητας, των εκπαιδευτικών ομάδων και των τοποθεσιών, ενώ ουκ ολίγα άτομα αγωνίζονται να αποπληρώσουν τα φοιτητικά τους δάνεια, να χειριστούν μικρά έξοδα έκτακτης ανάγκης και να διαχειριστούν τις αποταμιεύσεις συνταξιοδότησης.
Μεταξύ των νέων ζητημάτων που προέκυψαν στη φετινή έκθεση είναι η κρίση των οπιοειδών.
Ενδεικτικά, ένας στους πέντε ενήλικες γνωρίζει προσωπικά κάποιον που έχει εθιστεί στα οπιοειδή!
Ωστόσο, πάνω από τους μισούς ενήλικες που εκτίθενται σε εθισμό στα οπιοειδή, δηλώνουν ότι η τοπική οικονομία είναι «καλή» ή «εξαιρετική».
Από την έρευνα απορρέει, επίσης, ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι με τους μισθούς και τα οφέλη από την τρέχουσα εργασία τους, ενώ, παράλληλα, εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις μελλοντικές ευκαιρίες απασχόλησης.
Παρόλα αυτά, ένας στους έξι εργαζόμενους έχει ακανόνιστο πρόγραμμα εργασίας, επισημαίνεται.
Επίσης, τέσσερις στους 10 ενήλικες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν απροσδόκητα έξοδα ύψους 400 δολαρίων.

Αύξηση του χρέους των νοικοκυριών κατά 63 δισ. το α’ 3μηνο 2018, στα 13,2 τρισ. δολάρια

Αύξηση ύψους 63 δισεκ. δολαρίων (0,5%) κατέγραψε το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2018, με την επίδοση να ανέρχεται πλέον σε 13,21 τρισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) της Νέας Υόρκης.
Τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 57 δισεκ. σε τριμηνιαία βάση, στα 8,94 τρισεκ. δολάρια, ενώ το ποσοστό των δανείων με καθυστέρηση έμεινε σχεδόν αμετάβλητο, ήτοι 8%.
Όπως ανέφερε σε χθεσινή της έκθεσή η DBRS, το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών έχει φθάσει πλέον σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και συνεχίζει να αυξάνεται, ωστόσο, σε γενικές γραμμές, τα οικονομικά των Αμερικανών πολιτών κρίνονται σημαντικά βελτιωμένα.
Ως αποτέλεσμα, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που έχει βάλει εμπρός η Federal Reserve δεν αναμένεται να αυξήσει αισθητά την πίεση των αμερικανικών νοικοκυριών, εκτιμά ο καναδικός οίκος, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά στη μόχλευση, ο λόγος του χρέους προς το διαθέσιμο εισόδημα για τα νοικοκυριά μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό του 127,9% το 2007, σε μόλις 99,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2015.
Έκτοτε, καταγράφηκε μέτρια αύξηση, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 101,1% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι το χρέος ενυπόθηκων δανείων ανέρχεται σε 10,1 τρισεκ. δολάρια και αντιπροσωπεύει το 73% του συνολικού χρέους των νοικοκυριών, επίδοση μειωμένη σε σύγκριση με τα επίπεδα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι τα φοιτητικά δάνεια υπερδιπλασιάστηκαν κατά την τελευταία δεκαετία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 40% του συνολικού (μη ενυπόθηκου) χρέους των καταναλωτών, το 2017.
Βέβαια, περίπου το 93% των συνολικών φοιτητικών δανείων περιλαμβάνουν ομοσπονδιακά δάνεια φοιτητικής βοήθειας, από τα οποία ένα σημαντικό ποσοστό (περίπου 35%) υπάγεται σε ειδικά προγράμματα αποπληρωμής, με βάση το εισόδημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης