Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump «έριξε» τη Wall Street - Απώλειες -0,7% για Dow Jones και -0,3% για S&P 500

tags :
Ο Trump «έριξε» τη Wall Street - Απώλειες -0,7% για Dow Jones και -0,3% για S&P 500
«Έχασε» το ψυχολογικό στήριγμα των 25.000 μονάδων ο Dow Jones
Η δήλωση του Donald Trump ότι υπάρχει πιθανότητα να μην γίνει η Σύνοδος ΗΠΑ - Β. Κορέας, επέδρασε αρνητικά στη Wall Street, καθώς επανήλθαν οι ανησυχίες των επενδυτών για νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Αποτέλεσμα ο Dow Jones να υποχωρήσει σχεδόν 179 μονάδες ή 0,71% και να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 24.834 μονάδων, χάνοντας και το ψυχολογικό όριο των 25.000 μονάδων το οποίο είχε κατακτήσει στη χθεσινή (21/5) συνεδρίαση.
Ισχυρές οι απώλειες για τη μετοχή της Boeing, οι οποίες έφθασαν στο 2,5% αποτελώντας το βασικό «βαρίδι» για τον δείκτη των blue chips.
Στο 0,31% η πτώση για τον S&P 500 στις 2.724 μονάδες, ενώ 0,2% χαμηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq φθάνοντας στο επίπεδο των 7.378 μονάδων.
Σε θετική πορεία κινήθηκε ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, με ενίσχυση 2,2% και διαμόρφωση στις 13,38 μονάδες.
«Το εάν θα συμβεί ή όχι θα το μάθετε πολύ σύντομα», τόνισε ο Trump μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, αναφερόμενος στη Σύνοδο με τη Β. Κορέα.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση Trump και Kim Jong Un έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιουνίου 2018 στη Σιγκαπούρη.
«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή και αυτό αποτυπώθηκε και στη «σφιχτή» πορεία των συναλλαγών», εκτίμησε, μιλώντας στο CNBC, η Jennifer Ellison, στέλεχος στην εταιρεία Bingham, Osborn & Scarborough.
Αρχικά οι αμερικανικές μετοχές κινήθηκαν θετικά, μετά και την ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΟΙΚ ότι θα υπάρξει μείωση στους δασμούς για τις εισαγωγές συγκεκριμένων αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ.
Αυτή η ανακοίνωση είχε ως αποτέλεσμα την ανοδική πορεία των μετοχών αυτοκινητοβιομηχανιών.



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

«Τουλάχιστον ικανοποιημένοι» δηλώνουν το 74% των ερωτηθέντων Αμερικανών πολιτών που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα («Economic Well-Being of U.S. Households») της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve), επίδοση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2013, όταν διεξήχθη για πρώτη φορά η δημοσκόπηση.
Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων αναφέρει ότι ζει «άνετα».
Βέβαια, αξιοσημείωτες διαφορές παραμένουν μεταξύ των φύλων, της εθνικότητας, των εκπαιδευτικών ομάδων και των τοποθεσιών, ενώ ουκ ολίγα άτομα αγωνίζονται να αποπληρώσουν τα φοιτητικά τους δάνεια, να χειριστούν μικρά έξοδα έκτακτης ανάγκης και να διαχειριστούν τις αποταμιεύσεις συνταξιοδότησης.
Μεταξύ των νέων ζητημάτων που προέκυψαν στη φετινή έκθεση είναι η κρίση των οπιοειδών.
Ενδεικτικά, ένας στους πέντε ενήλικες γνωρίζει προσωπικά κάποιον που έχει εθιστεί στα οπιοειδή!
Ωστόσο, πάνω από τους μισούς ενήλικες που εκτίθενται σε εθισμό στα οπιοειδή, δηλώνουν ότι η τοπική οικονομία είναι «καλή» ή «εξαιρετική».
Από την έρευνα απορρέει, επίσης, ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι με τους μισθούς και τα οφέλη από την τρέχουσα εργασία τους, ενώ, παράλληλα, εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις μελλοντικές ευκαιρίες απασχόλησης.
Παρόλα αυτά, ένας στους έξι εργαζόμενους έχει ακανόνιστο πρόγραμμα εργασίας, επισημαίνεται.
Επίσης, τέσσερις στους 10 ενήλικες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν απροσδόκητα έξοδα ύψους 400 δολαρίων.
Αύξηση ύψους 63 δισεκ. δολαρίων (0,5%) κατέγραψε το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2018, με την επίδοση να ανέρχεται πλέον σε 13,21 τρισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) της Νέας Υόρκης.
Τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 57 δισεκ. σε τριμηνιαία βάση, στα 8,94 τρισεκ. δολάρια, ενώ το ποσοστό των δανείων με καθυστέρηση έμεινε σχεδόν αμετάβλητο, ήτοι 8%.
Όπως ανέφερε σε χθεσινή της έκθεσή η DBRS, το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών έχει φθάσει πλέον σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και συνεχίζει να αυξάνεται, ωστόσο, σε γενικές γραμμές, τα οικονομικά των Αμερικανών πολιτών κρίνονται σημαντικά βελτιωμένα.
Ως αποτέλεσμα, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που έχει βάλει εμπρός η Federal Reserve δεν αναμένεται να αυξήσει αισθητά την πίεση των αμερικανικών νοικοκυριών, εκτιμά ο καναδικός οίκος, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά στη μόχλευση, ο λόγος του χρέους προς το διαθέσιμο εισόδημα για τα νοικοκυριά μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό του 127,9% το 2007, σε μόλις 99,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2015.
Έκτοτε, καταγράφηκε μέτρια αύξηση, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 101,1% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι το χρέος ενυπόθηκων δανείων ανέρχεται σε 10,1 τρισεκ. δολάρια και αντιπροσωπεύει το 73% του συνολικού χρέους των νοικοκυριών, επίδοση μειωμένη σε σύγκριση με τα επίπεδα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι τα φοιτητικά δάνεια υπερδιπλασιάστηκαν κατά την τελευταία δεκαετία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 40% του συνολικού (μη ενυπόθηκου) χρέους των καταναλωτών, το 2017.
Βέβαια, περίπου το 93% των συνολικών φοιτητικών δανείων περιλαμβάνουν ομοσπονδιακά δάνεια φοιτητικής βοήθειας, από τα οποία ένα σημαντικό ποσοστό (περίπου 35%) υπάγεται σε ειδικά προγράμματα αποπληρωμής, με βάση το εισόδημα.

Επιχειρήσεις

Στα 56 δισ. δολ. ανήλθαν τα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών στο α’ τρίμηνο του 2018, σημειώνοντας άνοδο 27,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αρχίζουν να επωφελούνται από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), που δημοσιεύθηκε σήμερα (22/5/2018).
Σύμφωνα με τη FDIC, πάνω από το 70% των αμερικανικών τραπεζών ανέφερε αυξημένα κέρδη σε ετήσια βάση, καθώς η βιομηχανία σημείωσε υψηλότερα καθαρά λειτουργικά έσοδα, χάρη στον σημαντικά χαμηλότερο εταιρικό φορολογικό συντελεστή.
Σημειώνεται ότι τα καθαρά έσοδα των τραπεζών από τόκους αυξήθηκαν κατά 8,5%, στα 131,3 δισ. δολ.
Το «άλμα» στα κέρδη των τραπεζών ήρθε μετά την πτώση 40,9% που εμφάνισε η βιομηχανία στο τελευταίο τρίμηνο του 2017, κυρίως λόγω μιας εφάπαξ λογιστικής αλλαγής από τη φορολογική νομοθεσία.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά από τη φορολογική νομοθεσία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Αυξήθηκαν 13,6% τα κέρδη τριμήνου της αμερικανικής αλυσίδας καταστημάτων Kohl’s Corp.
Η Kohl’s ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 75 εκατ. δολάρια ή 45 σεντς ανά μετοχή στο α΄ τρίμηνο που έληξε στις 5 Μαΐου, από τα 66 εκατ. δολάρια ή 39 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.

Αναλύσεις

Η αγορά ομολόγων προειδοποιεί για επικείμενη διόρθωση και οι επενδυτές θα πρέπει πωλήσουν τις μετοχές των εισηγμένων εταιρειών που έχουν αγοράσει, δήλωσε στο CNBC ένας στρατηγικός αναλυτής, αναφερόμενος στη Wall Street.
Τα κόστη δανεισμού αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, με την απόδοση τόσο του 10ετους όσο και του 2ετούς αμερικανικού να φτάνει σε υψηλό πολλών ετών την περασμένη Παρασκευή (18/5/2018).
Ωστόσο, οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων αποτελούν κίνδυνο για τα χρηματιστήρια δεδομένου ότι σημαίνουν υψηλότερα κόστη για τις εταιρείες και κατά συνέπεια μικρότερα μερίσματα για τους μετόχους.
Την ίδια στιγμή, η διαφορά μεταξύ μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού συνεχίζει να περιορίζεται, κάτι που περιγράφεται μέσω της επίπεδης καμπύλης απόδοσης.
Αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι τα 2ετή ομόλογα είναι σχεδόν το ίδιο επικίνδυνα όσο τα 10ετή.
Σε μια τυπική οικονομία, τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα έχουν λιγότερους κινδύνους, καθώς ο εκάστοτε επενδυτής μπορεί να προβλέψει πιο εύκολα τι θα γίνει αύριο παρά τον επόμενα μήνα.
«Οι αποδόσεις ανεβαίνουν και η καμπύλη αποδόσεων γίνεται πιο επίπεδη.
Πολύ σπάνια προκύπτουν θετικά αποτελέσματα από αυτό», δήλωσε ο Michael Howell, διευθύνων σύμβουλος της Border Capital.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όσοι είναι πλήρως επενδεδυμένοι στις μετοχές θα πρέπει να ανησυχούν πολύ.
Εκτός από την άνοδο στις αποδόσεις, υπάρχει μια σειρά παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν ενδεχόμενη διόρθωση.
Ο λόγος για τη μεγαλύτερη διάθεση για κίνδυνο, η μείωση των κεφαλαιακών ροών και μια συνεχιζόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης