Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Maduro απέλασε τον Αμερικανό επιτετραμμένο – Με αντίποινα απειλεί η Ουάσιγκτον

tags :
Ο Maduro απέλασε τον Αμερικανό επιτετραμμένο – Με αντίποινα απειλεί η Ουάσιγκτον
Νέα ένταση στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Βενεζουέλας 
Με αντίποινα απειλούν ευθέως τη Βενεζουέλα οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την απόφαση του Προέδρου Nicolas Maduro να απελάσει τον Αμερικανό επιτετραμμένο από το Καράκας, ως «απάντηση» για τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον στον απόηχο των εκλογών της περασμένης Κυριακής.
«Ανακηρύσσω ανεπιθύμητο πρόσωπο τον επιτετραμμένο των ΗΠΑ και ανακοινώνω την αποχώρησή του εντός 48ωρών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Nicolas Maduro σε ομιλία του στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή.
«Δεν λάβαμε καμία ενημέρωση από τη κυβέρνηση της Βενεζουέλας μέσω διπλωματικών οδών.
Αλλά αν η απέλαση επιβεβαιωθεί «οι ΗΠΑ θα λάβουν τα κατάλληλα αμοιβαία μέτρα», δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Μέχρι στιγμής, συνολικά 14 χώρες έχουν προχωρήσει στην ανάκληση των πρεσβευτών τους που βρίσκονταν μέχρι πρότινος στο Καράκας, μετά την επικράτηση του Nicolas Maduro στις προεδρικές εκλογές της 20ης Μαΐου 2018, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το βρετανικό κανάλι BBC.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Αργεντινή, ο Καναδάς, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Χιλή, ο Παναμάς και το Περού.
Σε αντίθετο κλίμα, τα συγχαρητήριά τους στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο έδωσαν η Ρωσία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Κούβα και η Κίνα.
Ο Nicolas Maduro εξασφάλισε νέα εξαετή προεδρική θητεία.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψήφων, ο Maduro έλαβε το 67,7% των ψήφων έναντι 21,2% που έλαβε ο κυριότερος πολιτικός του αντίπαλος, H. Falcon, ο οποίος –ο μόνος που έσπασε το μπλόκο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και συμμετείχε στις εκλογές– πάντως κατήγγειλε παραβιάσεις στην εκλογική διαδικασία και ζήτησε την επανάληψη της ψηφοφορίας.
Σημειώνεται πως η συμμετοχή ανήλθε μόλις στο 46,1% έναντι περίπου 80% που ήταν στις προεδρικές εκλογές του 2013, αν και η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλότερη, περίπου στο 30%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης