Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Στο παρά πέντε της νέας κρίσης οι αγορές - Πότε και πώς θα ξεσπάσει

tags :
Phoenix Capital: Στο παρά πέντε της νέας κρίσης οι αγορές - Πότε και πώς θα ξεσπάσει
Phoenix Capital: Στο παρά πέντε της νέςας κρίσης - Πότε και πώς θα ξεσπάσει
Μόλις μια Κεντρική Τράπεζα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης για πολλά χρόνια, δεν υπάρχει καμία επιστροφή, αναφέρει σε τελευταίο της report η εταιρία παροχής επενδυτικών συμβουλών Phoenix Capital.
Σύμφωνα με την Phoenix Capital η Ιαπωνία είναι «το σημείο μηδέν» όσον αφορά την νομισματική παραφροσύνη των Κεντρικών  Τραπεζών.
Η Fed χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το 2008.
Η Ιαπωνία ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το 2000 και δεν κοίταξε ποτέ πίσω.
Υπήρχαν σύντομες περίοδοι κατά τις οποίες η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν προχωρούσε σε κάποιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αλλά μόλις τα οικονομικά δεδομένα της Ιαπωνίας έπαιρναν την "κατηφόρα"... το μαντέψατε... περισσότερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και όχι για ένα μήνα ή δύο, αυτό συμβαίνει εδώ και 18 χρόνια.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα ο ισολογισμός της Κεντρική  Τράπεζας της Ιαπωνίας έχει περίπου το μέγεθος του ΑΕΠ της χώρας.



Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας  κατέχει τώρα περισσότερα ιαπωνικές μετοχές από ό, τι οι ξένοι επενδυτές.
Είναι κορυφαίος μέτοχος στο 90% των 225 μεγαλύτερων εταιρειών του δείκτη Nikkei και κατέχει το εκπληκτικό ποσοστό του 74% των ιαπωνικών ETF.
Το χειρότερο από όλα ... αυτό είναι το σημείο όπου η Fed, η ΕΚΤ, η BoE και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας θα κατευθυνθούν όλοι αμέσως μόλις πλησιάσει η επόμενη κρίση.
Πίσω το 2003, εάν κάποιος είχε προτείνει ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά στο μηδέν και να τα κρατήσει εκεί για επτά χρόνια, θα προχωρούσε σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης άνω των 3,5 τρισ. δολαρίων,  θα τον έλεγαν τρελό.
Στο σήμερα, η Fed έχει μόλις αυξήσει επιτόκια στο 1,75% και έχει έναν ισολογισμό στο μέγεθος του ΑΕΠ της Γερμανίας.
Η κρίση του 2008 προκλήθηκε από τον αποπληθωρισμό του χρέους σε τίτλους που εξασφαλίστηκαν με ενυπόθηκα δάνεια ... ένα μέσο χρέους σχετικά χαμηλότερου επιπέδου.
Η επόμενη κρίση θα προκληθεί από τον αποπληθωρισμό του χρέους στα κρατικά ομόλογα... το θεμέλιο του σημερινού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να ξεδιπλωθεί, αλλά σύμφωνα με την Phoenix Capital, βρισκόμαστε στο τέλος του 2007 για την επόμενη κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης