Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Κλειδώνει» στο Eurogroup στις 21/6 η λύση για το χρέος και την μεταμνημονιακή επιτήρηση - Στις 11-12/6 συνεδρίαση του ΔΝΤ για Ελλάδα

«Κλειδώνει» στο Eurogroup στις 21/6 η λύση για το χρέος και την μεταμνημονιακή επιτήρηση - Στις 11-12/6 συνεδρίαση του ΔΝΤ για Ελλάδα
Μάλιστα, αύριο 24/5  δεν θα υπάρξει απόφαση ούτε για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που απομένει από την προηγούμενη δόση.
Στη σύνοδο του Ιουνίου στις 21/6/2018 θα «κλειδώσει» το θέμα του ελληνικού χρέους και το είδος της μεταμνημονιακής επιτήρησης για την χώρα μας, αφού στο αυριανό δεν αναμένεται να προστεθεί κάποιο καινούργιο κομμάτι στο «πάζλ» των αποφάσεων για τα μέτρα ελάφρυνσης.
Μάλιστα, αύριο 24/5  δεν θα υπάρξει απόφαση ούτε για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που απομένει από την προηγούμενη δόση.
Η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει μέχρι τα μέσα Ιουνίου, διότι η εκταμίευση του ποσού που προορίζεται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου συνδέεται με την ομαλή συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στο σύνολο της επικράτειας.
Η πίεση πρέπει να συνεχιστεί.
Αρμόδιοι πηγές εκτιμούν ότι περισσότερη βαρύτητα θα δοθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στην απόφαση ενεργοποίησης ή μη του προγράμματος του ΔΝΤ με την Ελλάδα, από τη στιγμή που ο χρόνος έχει αρχίσει να λιγοστεύει.
Οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν τη συμμετοχή του Ταμείου στην τελική συμφωνία «λόγω της αξιοπιστίας που έχει στις αγορές», οι οποίες το τελευταίο διάστημα, λόγω του ιταλικού ζητήματος που έχει ανακύψει, κινούνται πολύ νευρικά προκαλώντας σενάρια «τρόμου» στην ευρωζώνη.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν ανέβει στο 4,5%-5% για τίτλους με διάρκεια από 10 έως 25 έτη, γεγονός που καθιστά αδύνατη την έξοδο της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές.

Το ΔΝΤ δεν τα έχει βρει ακόμη με το Βερολίνο ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης των αποφάσεων για την Ελλάδα, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Ταμείο, αξιωματούχος της ευρωζώνης ήταν κατηγορηματικός  δηλώνοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα:
«Οι αποφάσεις για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του χρέους, θα ληφθούν στις 21 Ιουνίου, κι αυτό ανεξάρτητα από την απόφαση του ΔΝΤ» είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα γίνει καμία έκτακτη συνάντηση μετά τις 21 Ιουνίου.
Άλλωστε, ανεξάρτητα από το αν γεφυρωθούν ή όχι οι διαφορές μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Ευρωπαίων στις 21 Ιουνίου, «το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην εποπτεία της Ελλάδας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα».
Κατά την περίοδο της εποπτείας «θα υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στα κίνητρα και τους στόχους, καθώς και στη δυνατότητα της Ελλάδας να έχει την ιδιοκτησία των πολιτικών της», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.
Πιθανότατα στις 11 με 12 Ιουνίου να υπάρξει συνεδρίαση του ΔΝΤ «με θέμα  την Ελλάδα».

Πάντως, το ελληνικό ζήτημα είναι πρώτο στην ατζέντα του αυριανού 24/5 Eurogroup όπου θα συζητηθεί το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας.
Το κείμενο των 50 σελίδων έχει ήδη μοιραστεί στους 19 υπουργούς της ευρωζώνης προκειμένου στην αυριανή σύνοδο να προχωρήσει η επικύρωση του μετά και την θετική εισήγηση του Euro Working Group που συνήλθε χθες με τηλεδιάσκεψη.
Βέβαια η Αθήνα δεν πρέπει να εφησυχάζει αφού στις 7 Ιουνίου θα υπάρξει νέο Euro Working Group που θα εξετάσει την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Επομένως χρόνος δεν υπάρχει ούτε για την Αθήνα που θα πρέπει ως τις 7 Ιουνίου να έχει ολοκληρώσει τις τελευταίες μνημονιακές δεσμεύσεις.
 
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης