Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αινιγματική αναφορά Τσίπρα για την προληπτική γραμμή - Μητσοτάκης: Παραμύθι η καθαρή έξοδος, με «τρύπιο» σωσίβιο στις αγορές

Αινιγματική αναφορά Τσίπρα για την προληπτική γραμμή - Μητσοτάκης: Παραμύθι η καθαρή έξοδος, με «τρύπιο» σωσίβιο στις αγορές
Σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη για βία και οικονομία
(upd) Σφοδρή είναι η αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη για την οικονομία και τα περιστατικά βίας και ανομίας.
Μια αποστροφή στον λόγο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την προληπτική γραμμή, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. 
Απευθυνόμενος σε ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, ο Α. Τσίπρας τόνισε:
«Προσέξτε, αυτό που σήμερα αποτελεί το δικό μας πάτωμα, για εσάς τότε ήταν ταβάνι αλλά και άπιαστο στόχος, όπως απεδείχθη».
Στη συνέχεια ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως «διαπραγματευόμαστε ενισχυμένη παρακολούθηση και όχι προληπτική γραμμή πίστωσης».
Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός ομολόγησε ότι ως πάτωμα της διαπραγμάτευσης είναι η προληπτική γραμμή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αποσαφηνίσει στην τριτολογία του την αναφορά στην προληπτική γραμμή.
Παράλληλα υποστήριξε ότι «ουδέποτε η ΝΔ έχει ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή, στη σημερινή συγκυρία».
«Είπαμε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα της χώρας να δανείζεται με λογικά επιτόκια», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ κατηγορώντας την για καταστροφολογία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε παραμύθι την καθαρή έξοδο, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα θα βγει στη θάλασσα των αγορών με «τρύπιο σωσίβιο».
Ο πρόεδρος της ΝΔ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την ανομία που επικρατεί στη χώρα, όπως υποστήριξε.

Τσίπρας: Βγαίνουμε οριστικά από τα μνημόνια και αυτό ενοχλεί τη ΝΔ

Βαδίζουμε με σταθερό βηματισμό προς την έξοδο απο την ασφυκτική επιτροπεία και έχουν απομείνει λίγα μέτρα αυτής της διαδρομής, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.
Τα μνημόνια θα είναι παρελθόν για τον τόπο τον Αύγουστο του 2018, τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι διαψεύστηκαν γι άλλη μια φορά οι καταστροφολόγοι.
«Ήδη, ένα μέρος αυτής της διαδρομής καλύφθηκε, με την τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση, εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς καμία απολύτως πρόσθετη επιβάρυνση» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και στους «καταστροφολογούντες» σημείωσε:
«Παρά τις καταστροφικές προβλέψεις σας, που εδώ και καιρό διατυπώνατε με βεβαιότητα ότι θα αναγκαστούμε να ψηφίσουμε επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα το 2019, ότι, όχι μόνο δε θα υπάρχει χώρος για τα ήδη ψηφισμένα αντίμετρα, αλλά θα φέρουμε και επιπλέον μέτρα από το 2020.
Απογοητευτήκατε όμως για μια ακόμη φορά».
Επισήμανε πως αυτό δεν ήταν αυτονόητο να συμβεί, δεν ήταν η φυσική συνέχεια των πραγμάτων και πολύ περισσότερο, δεν ήταν αυτή η εξέλιξη που προδίκαζε η εικόνα της χώρας στο τέλος του 2014.
Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα καταλήξουν οι συζητήσεις για τα δύο ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, δηλαδή τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και το καθεστώς της μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Επίθεση στη ΝΔ
 
Η Νέα Δημοκρατία δείχνει να ενοχλείται και να εξεγείρεται από τη θετική προοπτική που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία, αντί να την αντιμετωπίζει ως καλοδεχούμενη εξέλιξη, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, επισήμανε: «Ακολουθείτε την ίδια γραμμή που κρατήσατε σε όλη τη διάρκεια αυτής της πορείας που έφερε τη χώρα στο κατώφλι της εξόδου από τα μνημόνια. Μια γραμμή που δεν είχε καμία συναίσθηση της ευθύνης, αλλά και της πραγματικότητας.
Μια γραμμή που βασίστηκε στη διαστρέβλωση, την προπαγάνδα και τη καταστροφολογία».
Και συνέχισε ο κ. Τσίπρας:
«Να σας απαριθμήσω τι λέτε σήμερα; Ότι δεν υπάρχει τέλος του μνημονίου. Ότι δεν ανακάμπτει η οικονομία. Ότι η χώρα σήμερα είναι χειρότερα από το 2014. Ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος. Και βεβαίως ότι δεν πρέπει να βγούμε στις αγορές, αλλά να ζητήσουμε πιστοληπτική γραμμή.
Tα λέτε όλα αυτά και είσαστε κολλημένοι σε κάποιες θέσεις ανεξάρτητα από τις εξελίξεις.
Είστε κολλημένοι στα ίδια που λέγατε πριν ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ τώρα κλείνει και η τέταρτη. Σαν να μη σας ενδιαφέρει καθόλου ποια είναι η πραγματικότητα.
Αλλά με αυτόν το τρόπο χάνετε όποια αξιοπιστία σας έχει απομείνει.
Πώς να πάρουν στα σοβαρά οι πολίτες, μια πολιτική δύναμη που εδώ και μια τριετία διαψεύδεται παταγωδώς σε κάθε καταστροφολογικό σενάριο που διατυπώνει;».

Ανάπτυξη άνω του 2% τα επόμενα χρόνια

Η Ελλάδα σήμερα έχει μια οικονομία που τρέχει με ουσιαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που αναμένεται να ξεπεράσουν το 2% τα επόμενα χρόνια.
Kλείνει την πληγή της ανεργίας, η οποία σε τρία χρόνια έχει μειωθεί κατά 7 μονάδες, μέσα από τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή η αδήλωτη εργασία έχει πέσει από το 19% στο 13%» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Επίσης το 2017 έκλεισε, με νέα δημοσιονομική υπεραπόδοση, όπως άλλωστε συνέβη και το 2015 και το 2016» προσέθεσε, για να συνεχίσει: «Και έτσι καταφέραμε να δώσουμε δύο συνεχόμενες χρονιές κοινωνικό μέρισμα που αγγίζει τα δύο δισ. ευρώ. Και έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι το ίδιο θα καταφέρουμε να πράξουμε και το 2018 με βάση τις δημοσιονομικές μας προβλέψεις».

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε Γεννηματά - Εκλογές τώρα σημαίνει ότι δεν θα βγούμε από το μνημόνιο

Σφοδρή επίθεση στη Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη δευτερολογία του.
«Το ΠΑΣΟΚ δεν ρώτησε κανέναν ούτε για το ΔΝΤ, ούτε για τα μνημόνια, ούτε για το PSI .
Τώρα σας έπιασε η ευαισθησία;», διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας σχολιάζονται το αίτημα της Φ. Γεννηματά για εκλογές άμεσα.
«Εκλογές τώρα σημαίνει να μην βγούμε από το μνημόνιο.
Αυτή την ακραία θέση δεν την έχει διατυπώσει ούτε ο κ. Μητσοτάκης», τόνισε.
«Δεν καταλαβαίνω εάν είναι η ίδια ή κάποιος άλλος που έστειλε την επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς για την αναθεώρηση του Συντάγματος
Ξέχασε η Γεννηματά ότι τα τελευταία χρόνια κυβερνούσε με τον Σαμαρά;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Για τις απειλές σε Μητσοτάκη και την επίθεση στον Μπουτάρη

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, «τις απαράδεκτες απειλές» που δέχτηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, «στο διαδίκτυο και τα υπονοούμενα που γράφτηκαν εναντίον σας από κάποιον που αυτοαποκαλείται αναρχικός και μέλος του Ρουβίκωνα».
 Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, σημείωσε: «Θέλω να σας πω ότι εξίσου είναι καταδικαστέες και κατακριτέες οι αμέτρητες απειλές και ευθείες απειλές που έχουμε δεχτεί τόσο εγώ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, με γράμματα και μηνύματα και επιστολές, με δέματα που είχαν και σφαίρες, το τελευταίο διάστημα».
Παράλληλα, σχολίασε πως έχει την αίσθηση ότι σε αντίθεση με ό,τι δήλωνε ο κ. Μητσοτάκης σε πολιτικά περιοδικά του εξωτερικού, το ανησυχητικό τούτη την ώρα είναι μία έξαρση εθνικισμού, εθνικολαϊκισμού, μία άνοδος επικίνδυνη της άκρας δεξιάς. «Και βλέπω αυτό να μην σας ανησυχεί» τόνισε.
«Όπως δεν σας ανησύχησε όταν στους 300 βουλευτές ήρθε επιστολή κατάπτυστη από ορισμένες πολιτιστικές ενώσεις που αυτοαποκαλούνται "παμμακεδονικές ενώσεις" ότι αν ψηφίσουν συμφωνία με τη βόρεια γειτονική χώρα σύνθετης ονομασίας που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, αυτό σημαίνει ότι υποπίπτουν σε αδικήματα που επισείουν ισόβια ή θάνατο» πρόσθεσε και τον κατηγόρησε ότι δεν είχε καταδικάσει τότε.
Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Μητσοτάκη για το γεγονός, όπως είπε, ότι δεν τολμά να αποπέμψει τον δήμαρχο Άργους, Δημήτρη Καμπόσο, από τα όργανα της ΝΔ, μετά τις δηλώσεις που έκανε για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκη, Γιάννης Μπουτάρη.
«Η Αριστερά σ' αυτόν τον τόπο ήταν πάντα στη θέση του διωκόμενου, όχι του διώκτη» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Φραστική επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, και για το γεγονός ότι προσπαθεί να του κάνει κριτική αναφερόμενος στο σπίτι που αγόρασε ο επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του.
«Ήρθατε εδώ να μας πείτε για τον Ιγκλέσιας που πήρε δάνειο για να πάρει σπίτι. Δεν αγόρασε σπίτι με offshore, ούτε αγόρασε το σπίτι του Βολταίρου, ούτε αγόρασε σπίτι δίπλα στον Χριστοφοράκο« είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΝΔ.

Για το Σκοπιανό

Η δική μας κυβέρνηση συζητάει ενώ διαπραγματεύεται, δεν κρύβεται, ειδικά όσον αφορά τα εθνικά θέματα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν έχουμε διάθεση να καπηλευτούμε τα εθνικά θέματα, όπως έκανε ο προκάτοχος σας και έριξε την κυβέρνηση του πατέρα σας», τόνισε απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για τη συμφωνία και πως προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης.
Ο κ. Zaev είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που αποδέχτηκε το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση.
«Αυτό δεν το έχετε δει όταν διαπραγματευόσασταν εσείς», τόνισε.
«Διαπραγματευόμαστε στη βάση των τεσσάρων ονομάτων που προτάθηκαν από τον Νimetz», δήλωσε αλλά όπως είπε δεν θα μιλήσει περαιτέρω λόγω του ότι αυτή συνεχίζεται από τον Νίκο Κοτζιά στη Νέα Υόρκη.
Πρόκειται για τα Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) και Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη).
Εκτός διαπραγμάτευσης βρέθηκε το «Μακεδονία του Ίλιντεν», μετά τις αντιδράσεις.

Μητσοτάκης: Παραμύθι η καθαρή έξοδος

Τα περί «καθαρής εξόδο» από το μνημόνιο επιχείρησε να καταρρίψει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, κάνοντας λόγο για... παραμύθι.
«Είσατε τώρα αυτοί που ήσασταν πάντα: Αδίστακτοι δημαγωγοί στα λόγια και ανίκανοι στην πράξη.
Όσο αλήθεια ήταν το σκίσιμο του μνημονίου το 2015 (...) άλλο τόσο αλήθεια είναι και το παραμύθι της καθαρής εξόδου» επεσήμανε αναφέρομενος στην προεκλογική περίοδο του 2015.
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα του 2015, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε «πριν από τρία χρόνια στις 23/5 οι εκροές των καταθέσεων είχαν φτάσει στα 20 δις ευρώ.
Ο κ.Τσίπρας μοίραζε υποσχέσεις ότι η συμφωνία ήταν κοντά.
Η αλήθεια ήταν άλλη, η κυβέρνηση σχεδίαζε διπλό νόμισμα.
Αποτέλεσμα ήταν τα capital controls και το τρίτο μνημόνιο».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «πριν από δύο χρόνια στις 22/5/2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε το μνημόνιο Plus των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο κ.Τσίπρας μας διαβεβαίωνε πως αυτά είναι τα τελευταία μέτρα».
Ωστόσο, όπως είπε, ακολούθησαν εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές και φόροι και κατά συνέπεια η καταστροφή της μεσαίας τάξης.
«Πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση δεσμευόταν σε πρωτογενή πλεονάσματα σε 3,5% τα επόμενα χρόνια και για νέα μέτρα ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ.
Αυτά που έχετε υπογράψει είναι επί της ουσίας ένα τέταρτο μνημόνιο» επεσήμανε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι τόσο το Ταμείο όσο και η Κομισιόν αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ και την ανάπτυξη.

«Κάψατε την Αθήνα το 2008»

Σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης για τη δράση του Ρουβίκωνα άφησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τον ξυλοδαρμό του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.
«Δεν θέλετε να συλλάβετε τον Ρουβίκωνα» δήλωσε από το βήμα της Βουλής κάνοντας λόγω για σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την εν λόγω ομάδα αναρχικών.
«Επιτέλους ας προστατεύσει η κυβέρνηση τους πολίτες και τη δημόσια περιουσία.
Αν δεν μπορείτε, να παραιτηθείτε.
Δεν σας επιτρέπω να υπονοείτε ότι η ΝΔ έχει οποιαδήποτε σχέση με την έκφανση της βίας» δήλωσε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας το tweet του κ. Τσίπρα ότι αυτοί που επιτέθηκαν στον κ. Μπουτάρη δεν ήταν ούτε αγανακτησμένοι, ούτε πολίτες που διαμαρτύρονταν.
«Η ΝΔ δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τη βία.
Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008» τόνισε.
«Το ποτήρι ήδη ξεχειλίζει.
Η καταδίκη πρέπει να είναι ρητή και απόλυτη, χωρίς αστερίσκους.
Αυτό πράξαμε από την πρώτη στιγμή» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ζητήσει συγνώμη για τον διχαστικό του λόγο.

Τσακαλώτος: Έξοδος από το μνημόνιο χωρίς νέα μέτρα - Η συζήτηση για το χρέος έχει σχεδόν καταλήξει

Η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται και έχει σχεδόν καταλήξει, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, ενώ έκανε λόγο για έξοδο από το πρόγραμμα με μεταμνημονιακή παρακολούθηση, χωρίς προληπτική γραμμή και χωρίς νέα μέτρα.
«Καλοδεχούμενη η σημερινή συζήτηση.
 Η τεχνική συμφωνία τελείωσε πριν από λίγες ημέρες.
Έχουμε ένα μήνα για τα προαπαιτούμενα.
Ξέρουμε πως θα είναι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, «έχουμε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων κατά 100.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο σύμφωνα με την Εργάνη, σταθερή πτώση στην αδήλωτη εργασία, σύξηση στις άμεσες ξένες επενδύσεις σε υψηλό δεκαετίας.
Απαντώντας στην κριτική της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, τόνισε πως δεν μπορούμε να κοιτάμε συνέχεια πίσω, όταν το διακύβευμα για το μέλλον είναι τόσο μεγάλο.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Σκληρή αντιπαράθεση για μια σειρά κρίσιμων και ανοιχτών ζητημάτων από την οικονομία μέχρι τα εθνικά θέματα αναμένεται να έχουν σήμερα Τετάρτη 23/5 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που ζήτησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές.
Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί τόσο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και στην πορεία της οικονομίας όσο και στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης και στο τι θα συμβεί στη μεταμνημονιακή εποχή.
Σε κάθε περίπτωση όμως θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως στη συζήτηση θα μπουν και τα κρίσιμα εθνικά θέματα, με κυριότερο το Σκοπιανό αλλά και ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας που έχουν οδηγήσει στα άκρα τη σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, όπως είναι για παράδειγμα η επίθεση στον Γ. Μπουτάρη και η τελευταία εισβολή του Ρουβίκωνα στο ΣτΕ.
Υπό αυτά τα δεδομένα είναι προφανές πως η συνεδρίαση θα εξελιχθεί σε ένα πεδίο ιδιαίτερα σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.
Σημειώνεται πως τη συνεδρίαση θα ανοίξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα ακολουθήσει η Φώφη Γεννηματά, με πρωτοβουλία της οποίας διεξάγεται η συζήτηση.
Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν δικαίωμα 20λεπτης πρωτολογίας και 10λεπτης δευτερολογίας, ενώ δικαίωμα τριτολογίας έχει μόνον ο πρωθυπουργός.
Στη συζήτηση δεν θα παραστεί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρίσκεται στο Καζακστάν με προγραμματισμένο ταξίδι, ενώ εκτός των πολιτικών αρχηγών θα τοποθετηθούν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.

Τι θα πει ο Τσίπρας

Όπως είναι αναμενόμενο με την τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ανοιχτά κρίσιμα θέματα, από την οικονομία και τις διαπραγματεύσεις μέχρι το Σκοπιανό ακόμα και την ημερομηνία των επόμενων εκλογών.
Συνεπώς, ο κ.Τσίπρας και όσον αφορά το Σκοπιανό, θα επισημάνει πως η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε στο erga omnes ούτε στις αλλαγές του Συντάγματος της ΠΓΔΜ προκειμένου να αφαιρεθούν οι αλυτρωτικές διατάξεις, τονίζοντας πως διαπραγμάτευση όσον αφορά το όνομα θα πρέπει να γίνει βάσει των προτάσεων Nimetz.
Στο μέτωπο της οικονομίας θα επισημάνει πως η χώρα βαίνει προς καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, θα τονίσει ότι διαψεύδεται η καταστροφολογία του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ ενώ θα μιλήσει εκτενώς για την αναπτυξιακή στρατηγική της επόμενης ημέρας, βάσει και του σχετικού σχεδίου που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση.
Από εκεί και πέρα και από τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών, ο κ.Τσίπρας είναι πολύ πιθανό να αναφερθεί και στην επίθεση κατά του Γ. Μπουτάρη ενώ δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί και επί του μονίμου αιτήματος της αντιπολίτευσης για άμεση προσφυγή στις κάλπες, επαναλαμβάνοντας πως αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Το κυβερνητικό έργο θα αποδομήσει ο Μητσοτάκης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα και ιδιαίτερα το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ανάπτυξη και ότι είναι πολύ γενικό και ασαφές, χωρίς πλάνο.
Είναι σίγουρο ότι θα επισημάνει την ανάγκη πολιτικής αλλαγής και άρα άμεσης προσφυγής στις κάλπες, τονίζοντας ότι μόνο η ΝΔ είναι ικανή να εγγυηθεί την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την οριστική έξοδο από την κρίση.
Πέρα όμως από το να ακυρώσει το κυβερνητικό έργο και τις όποιες πρωθυπουργικές εξαγγελίες ο κ.Μητσοτάκης θα επαναλάβει πως δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος από το μνημόνιο, επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά πως η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει πρόσθετα μέτρα για το 2019 και για το 2020 ύψους άνω των 5 δις ευρώ.
Στην τοποθέτηση του ο κ.Μητσοτάκης θα ασκήσει κριτική και για τα ζητήματα ασφαλείας, με αφορμή τις επιθέσεις κατά του Γ. Μπουτάρη και τις εισβολές του Ρουβίκωνα.

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 23/5 07:35)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης